Erityisherkkä lapsi voi kokea olevansa erilainen – Näistä syistä herkkyys on kuitenkin supervoima

Erityisherkkyys tai paremminkin erityinen herkkyys on voimavara, ei heikkous tai vika. Itselleni sen oivaltaminen on vaatinut aikaa.

Joskus muut eivät kykene ymmärtämään herkkää ja herkälle ominaista tapaa suhtautua omiin tai toisten tunnetiloihin. Minua on moitittu siitä, että kun ”sinä olet aina niin herkkä”.  Tai otat tämän asian tai tilanteen aivan ”liian herkästi”. Sellaiset kommentit ovat satuttaneet, sillä minut on leimattu ”vääränlaiseksi”.

Olen opetellut itse ajattelemaan, että herkkyyteni on minulle kyky toteuttaa omaa elämäntehtävääni ja mahdollistaa merkitykseni maailmalle. Herkkyyden kautta pystyn aistimaan asioita ja välittämään niitä syvällisellä tasolla eteenpäin esimerkiksi kirjoittamalla.

Monet luovalla alalla työskentelevät tekijät ja taiteilijat ovat herkkiä. 

Edelleen joku saattaa sekoittaa herkkyyden ujoudeksi, arkuudeksi, epäsosiaalisuudeksi, nirsoudeksi tai neuroottisuudeksi. Joskus herkkyys saattaa näyttäytyä ulospäin tällä tavalla, mutta herkkä ei itse pidä itseään luultavasti minään yllä mainituista. Herkkä toimii ainoastaan eri tavalla kuin muut. Juuri siksi herkkyys on voimavara, ei vaje.

Kunpa jo ollessani lapsi joku olisi oivaltanut, että herkkyys on itse asiassa henkilökohtainen supervoimani. Ja asia, jota ei voi eikä kannata korjata.

Herkkyydestä tekee supervoiman moni asia, kuten herkän…

…kyky kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin. Herkkä näkee sävyjä siellä, missä muut eivät niitä välttämättä näe. Se on polku ja portti luovaan tekemiseen.

…kyky aistia, milloin joku tilanne, ihminen, paikka tai asia tuntuu oikealta ja milloin taas väärältä. Joskus vain tietää, kun kaikki ei ole kohdallaan. Ja usein silloinkin, kun kaikki on.

…aitous. Herkän ihmisen on hankala teeskennellä jotain, mitä hän ei todellisuudessa ole. Jos aihepiiri tai ihminen ei ole herkästä kiinnostava, hän kyllästyy helposti. Herkkä on parhaimmillaan syvällisten keskusteluiden parissa eikä siedä joutavaa small talkia.

…empaattisuus. Herkkä on loistokuuntelija ja pystyy ymmärtämään ja ratkomaan tunnetilanteita.

…kyky pohtia syvällisiä asioita ja ratkaista sellaisia asioita, jotka ovat monelle hankalia.

…taito erottaa olohuoneessa se virtahepo, jota kukaan muu ei näe.

…kyky havaita herkkiä signaaleja, muutoksia ilmapiirissä, piilotettuja ongelmia ja ristiriitoja. Herkkä saattaa olla lahjakas ajatustenlukija!

PS. Ole onnellinen herkkyydestäsi, se antaa sinulle erityisvoimia!

Hidasta elämää -kirjaperheen lastenromaanin Herkkä Pilvi Perhonen ja pelkonsa voittavat sankarit, johtotähtenä toimii jättiläisperhonen, jonka avulla tarina pureutuu herkkyyden tunnistamiseen, käsittelemiseen ja herkkyyden näkemiseen voimavarana. Kirja on itsenäinen jatko-osa aiemmin ilmestyneelle Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit lastenkirjalle. Kurkkaa uutuuskirja täältä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image