Sanotko KYLLÄ , vaikka sydän sanoisi EI, etkä edes jaksaisi?

Aito kiltteys on hyve, jota maailma tarvitsee.

Epäterveen kiltteyden ja miellyttämisen puolella ollaan silloin, kun sanoo velvollisuudentunteesta toistuvasti kyllä, vaikka sydän sanoisi ei, eikä edes jaksaisi. Kun asettaa muut ja heidän odotuksensa ja tarpeensa toistuvasti omien edelle ja kun kantaa sitten syyllisyyttä siitä, jos ei joskus olekaan muiden tarpeiden täyttämiseen venynyt.

Miellyttämisessä voi nousta vahvana myös tarve olla mukava ja helppo, niin että kaikilla olisi kivaa.
”Mitä vaan muuta, mutta ei konflikteja”

Miellyttäjän on usein myös vaikea tehdä valintoja ja päätöksiä, vaikka ne olisivat oman jutun ja elämän kannalta olennaisia ja tärkeitä. Eräs valmennettavani kuvaili kyseistä vaikeutta näin:

”Kun minun pitäisi tehdä päätös jossain asiassa ja pitää puoliani sen suhteen jonkun kanssa, pelkään ja jännitän valtavasti. Pelkään saavani hankalan ihmisen maineen, ajattelen, että kaikki saavat tietää ja sitten minusta puhutaan paskaa.”

Surullisen usein käy niinkin, että uhraa omat unelmansa muiden toiveiden ja oman miellyttämistarpeensa jalkoihin.

Se, että huolehtii omista rajoistaan, unelmistaan ja aikeistaan ja kertoo mielipiteensä, ei sulje pois sitä, etteikö voisi olla hyväntahtoinen ja ystävällinen tyyppi.

Ihmettelenkin usein sitä, että jämäkkyyttä pidetään ikään kuin synonyyminä itsekkyydelle, epäystävällisyydelle ja jopa ilkeydelle.

Jos on omien ajatusten ja mielipiteiden kanssa koko ajan varpaillaan, muita miellyttääkseen, niin voi vain kuvitella, miten paljon mielen päälle kertyy kiukunsukuisia tunteita, kuten kaunaa, katkeruutta, pettymyksiä ja vihaakin. Ja jos sitten joskus uskaltaakin sanoa vaikka sen ein, niin saa vielä syyllisyydestäkin sitkeän seuralaisen.

Miellyttämistarvetta voi korvata kirkastamalla ja vahvistamalla omia tavoitteita ja unelmia, mielikuvia sellaisesta elämästä, jota haluaa elää. Kun keskittyy siihen mitä, miksi ja miten haluaa, kirkastuvat myös omat rajat.

Kun rajat selkiytyvät, niin niitä voi vahvistaa myös käytännössä eri tilanteissa. Voi sanoa EI, kun ego, pelko ja häpeä sanoisivat KYLLÄ. Voi myös sanoa KYLLÄ, kun kyseiset kimppakiusan harjoittajat sekä muut ihmiset sanoisivat EI.

Jos tunnistat itsessäsi miellyttäjän ja samaan aikaa yksi arvoistasi on rehellisyys – kuten kokemukseni mukaan monilla – voit pysähtyä miettimään, miten pitkälle esimerkiksi juuri miellyttäminen on rehellisyyttä sekä sinua itseäsi että myös kanssaihmisiäsi kohtaan.

Todellinen rehellisyys edellyttää rajoja. Terveiden rajojen asettaminen ja niistä huolehtiminen on oman itsensä ja oman hyvinvointinsa arvostamista.

 


Lue lisää miellyttämisestä kirjastani. Voit ostaa sen täältä. 

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image