5 ajatusta, jotka auttavat asettamaan rajoja – Sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, että sanot ei

Monelle rajojen asettaminen on kaikkea muuta kuin helppoa taikka kivaa. Rajattomuus taas sekin alkaa kääntyä meitä itseämme vastaan, joten se hinta mitä rajattomuudella ”maksaa” – tulee usein lopulta liian kalliiksi.

Rajojen asettamisesta tuskin koskaan tulee kenenkään lempipuuhaa, mutta se usein helpottaa huomattavasti, jos tunnistaa taustalla olevat (usein alitajuiset) pelot rajojen asettamiseen liittyen.

Tässä 5 tyypillistä syytä, miksi rajojen ilmaisu voi tuntua vaikelta.

  1. Pelkäät että toinen pettyy – ja syyttäisi sinua siitä
  2. Yhdistät alitajuisesti oman arvon tuntosi siihen, pitävätkö muut sinusta
  3. Olet oppinut varhain ylisopeutumaan pitääksesi rauhan tai välttääksesi torjunnan
  4. Liität osaksi identiteettiäsi sen että ”olen niin avulias ja empaattinen” (Mikä voi olla täysin totta, ja silti sinulla saa olla rajat
  5. Tunnet herkästi syyllisyyttä, jos kerrot rajoistasi.

Vaikkei rajojen asettamiseen liittyvä pelko luultavasti näitä syitä tunnistamalla katoakaan, voit kuitenkin löytää rohkeutta olla itsesi puolella pelosta riippumatta. Samaan aikaan voi tuntea jännitystä ja valita toimia itselleen arvostavalla tavalla. Ja tietysti on tärkeä muistaa, että rajat voi ilmaista toista kunnioittaen. Rajojen ilmaisu ei tarkoita räyhäämistä 

5 vinkkiä rajojen asettamiseen

  1. Hyväksy, että sen ei tarvitse tuntua sinusta mukavalta (eikä helpolta, mutta se voi muuttua helpommaksi)
  2. Pyri olemaan selkeä ja asiallinen. Sinulla ei ole velvollisuutta selittää tai perustella rajaasi (ellet vilpittömästi halua)
  3. Viesti itsestäsi käsin ja jätä syytökset tai toisen analysointi pois. 
  4. Jos sinulla on mahdollisuus (aina ei ole) voit harjoitella ”vuorosanat” valmiiksi ja harjoitella niiden ääneen sanomista. Salli itsesi tuntea mitä tunnet.
  5. Harjoittele päästämään irti lopputuloksesta. Sinun vastuullasi on ilmaista rajasi, toisen vastuulla on miten hän reagoi siihen. Se saa tuntua kurjalta. Se saa surettaa (jos toinen siis esim. loukkaantuu, mutta toivottavasti ei.). Oli toisen reaktio mitä hyvänsä, sinä voit säilyä kunnioittavana, itsellesi kuin toisellekin.

+1 Jos toinen yrittää syyllistää, sinun ei tarvitse syyllistyä.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image