Tunnistatko nämä kasvit luonnossa? – Kokeile tunnistaa kasveja yhdessä lapsen kanssa

Oletko halunnut oppia tunnistamaan luonnon kasveja? Luonnossa saattaa olla sinulle itsellesi tuttuja kasveja, mutta oletko esitellyt niitä lapselle? Mistä aloittaa kasvien tunnistaminen? Lähiympäristöstä, jossa liikut lapsen kanssa mahdollisesti päivittäin, on helpoin aloittaa. Kun lapsi jollakin tavalla ilmaisee kiinnostuksen johonkin kasviin, voitte yhdessä miettiä mikä kasvi on kyseessä. Voitte ottaa kuvia kasvista ja etsiä lisätietoa siitä esimerkiksi netistä.

Tässä muutamia yleisiä kasveja tunnistettavaksi.

Voikukka

Voikukka on monivuotinen kasvi. Se mielletään usein rikkaruohoksi. Voikukka on yleinen kasvi koko Suomessa. Voikukkaa on monia lajeja. Voikukan eri osia voi käyttää ruuanvalmistuksessa ja rohtoina. Jos on mahdollista, niin seuraa voikukan kasvua päivittäin -tällöin voit huomata miten nopeasti se kasvaa täyteen kukkaan.

Syöthän vain kasveja, jotka olet varmuudella tunnistanut syötäviksi.

Maitohorsma

Maitohorsma kasvaa kaikenlaisilla kasvupaikoilla. Vaaleanpunainen, ehkä vähän pinkkiin taittava kukkameri hurmaa kauneudellaan keskikesän aikaan. Oletko maistellut maitohorsmaa? Mittaa nyt löytämäsi maitohorsman pituus, seuraa kasvua ja mittaa kasvin pituus loppukesällä. Onkohan maitohorsma silloin pidempi kuin lapsi?

Koivu

Suomessa yleisimmät koivulajit ovat rauduskoivu ja hieskoivu sekä Lapissa tunturikoivu. Tunnistatko rauduskoivun ja hieskoivun? Oletko maistanut koivun silmuja ja koivusta saatavaa mahlaa? Seuraa koivun silmun kasvamista lehdeksi.

Kuusi

Kuusi kuuluu havupuihin. Se kasvaa koko maassamme lukuunottamatta pohjoisimpia alueita. Löydätkö maasta kuusen käpyjä? Jos löydät maasta tuoreen kuusenkävyn, kuivata se huoneilmassa ja katso miten se muuttuu kuivuttuaan. Tiedätkö mikä on kuusenkerkkä? Millaiset neulaset kuusessa on?

Mänty

Mänty on Suomen yleisin metsäpuu. Männyllä on paksu, rosoinen kaarna. Kosketa männyn kaarnaa kädellä. Miltä kaarna tuntuu? Millaiset neulaset männyllä on? Kerää maasta männyn neulasia, voit käyttää niitä esimerkiksi siiliaskartelussa.

Muistathan, että luonnosta ei saa poimia mukaan mitä tahansa. Joidenkin asioiden keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan ja joitakin asioita ei saa kerätä lainkaan. Netistä löydät lisää tietoa jokamiehenoikeuksista. Voit kerätä esimerkiksi maahan pudonneita käpyjä ja oksia. Kasvavista puista ei saa taittaa oksia.  Teiden varsilta saa poimia kukkia. Syötäviä kasveja ei kuitenkaan kannata kerätä vilkasliikenteisten teiden varsilta, koska niissä on saasteita.

Kirjastoista löytyy monipuolisesti luontoon liittyvää kirjallisuutta. Katsele lapsen kanssa kuvia tutuista kasveista, jotka ehkä jo itse tunnistatkin lähiympäristöstänne. Lapsi luultavasti innostuu valtavasti nähdessään kuvia samanlaisesta kasvista, kuin hänen löytämänsä kasvi luonnossa.

Kasvien etsiminen ja tunnistaminen on yhteinen kiva harrastus lapsen kanssa. Kun lapsi oppii tunnistamaan lähiympäristön kasveja, hän pystyy myöhemmin huomaamaan tuttuja kasveja siirtyessään kauemmaksi luonnossa. Lapsen oppiessa jo pienenä tuntemaan luontoa, hän myös oppii kunnioittamaan sitä.

Entä jos pyytäisit myös kavereita ja tuttavaperheitä mukaan retkelle tunnistamaan kasveja?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image