Näistä merkeistä tiedät, että ahdistus on mennyt överiksi

Viime vuosina ahdistus on lisääntynyt Suomessa valtavasti. Vielä joitain vuosia sitten, kun olin tekemässä USA:n markkinoille ahdistuskortteja (Less Anxiety Cards), Suomessa puhuttiin lähinnä ahdistuneisuushäiriöstä. ”Ahdistus” oli jokseenkin verrannollinen – tai vähintään vahvasti kallellaan – ahdistuneisuushäiriöön. Silloin arvioni oli, että suomen kielen ”ahdistus” oli paljon voimakkaampi  kokemus kuin englannin kielen ”anxiety”. Noiden kahden erikielisen sanan välillä on varmasti vieläkin eroja, mutta viime vuosina ne ovat alkaneet muistuttaa enemmän toisiaan.

Sanat ovat tulleet lähemmäksi toisiaan ehkä siksi, että nykyään jokaista suomalaista tuntuu vähän ”ahistavan” – kuten jo muutama vuosi sitten jenkkejä. Ahdistus on tullut puhekieleemme, arkeemme ja kokemukseemme. Se ei pääosin ole enää ahdistuneisuushäiriön kaltainen diagnoosi vaan kuvaus jäsentymättömistä tunteista, ajatuksista ja kokemuksista, jotka saavat olon tuntumaan ahtaalta, paineiselta ja kurjalta. Tällainen ahdistus on jotain, minkä luultavasti jokainen ihminen kohtaa.

Kun seuraavat oireet alkavat olla jokapäiväisiä, kyse ei enää ole ”arkisesta ahdistuksesta”:

  • Hermostuneisuuden, paineen ja kireyden tunne sekä mielessä että kehossa
  • Hallitsematon huoliajattelu
  • Olet huolissasi miltei kaikesta
  • Et osaa tai pysty rentoutumaan ja/tai nukkumaan
  • On vaikea pysähtyä tai pysäyttää ajattelua tai huomion hallitsematonta harhailua
  • Ärsyynnyt ja harmistut helposti, ja sinun on vaikea sietää pieniäkin vastoinkäymisiä/erimielisyyttä
  • Pelkäät, että jotain pahaa tapahtuu
  • Et pysty kokemaan ilon tai keveyden tunteita
  • Voimakkaat fyysiset oireet (esim. sydämentykytys, hikoilu, päänsärky, tärinä)

Jos sen sijaan koet silloin tällöin jotain edellä mainituista mutta se menee välillä ohi, koet luultavasti ”arkista ahdistusta”.

Ahdistus kuvataan usein tunteiden vyyhdiksi. Eli ahdistuksen alla, sisällä tai takana on usein useita haastavia tunteita, jotka ovat muuttuneet ajan kanssa epämääräiseksi ahdistuksen kokemukseksi. On vaikea enää eritellä, mistä kaikesta ahdistus koostuu. Usein ahdistusta lisää myös se, että ajatukset käyvät myös ahtaaksi. Pakkautuneet tunteet, ajatukset ja kehollinen kokemus muodostavat yhdessä toisiaan ruokkivan kokonaisuuden. Ja sitten meitä ”ahistaa”.

Arkista ja monelle tuttua ahdistuksen kokemusta voi oppia lievittämään jäsentelemällä omaa kokemusta ja ymmärtämällä, mitä itsessä tapahtuu. Kun oppii tutkailemaan omia ajatuksia ja tunteita ikään kuin ulkopuolisena, on helpompi ymmärtää, että oma olotila ei ole kuvausta todellisuudesta. Jo se helpottaa oloa, kun saa oman kokemusmaailman mittakaavaan.

Jos koet arkista ahdistusta tai epämääräistä pahaa mieltä, ja haluat löytää siihen itsehoidollisia välineitä, tule mukaan Kun tuntuu pahalta -workshop-sarjaan! Sarja sisältää 5kpl noin 2 tunnin workshopeja, jotka voit tehdä itsenäisesti silloin, kun sinulle parhaiten sopii! Lue lisää workshop-sarjasta TÄÄLTÄ.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
Saat -30% alennuksen korttipakoista etukoodilla KORTIT30 
PUOTIIN
close-image