Erityisherkkyydessä ja ADHD:ssa on monia samanlaisia piirteitä – Niiden tiedostaminen voi helpottaa ja rikastuttaa yhteistä elämää

Erityisherkkyydessä ja ADHD:ssa on monia samanlaisia piirteitä. Piirteet vaihtelevat yksilöstä riippuen ja niihin vaikuttavat niin perinnölliset tekijät, kuin elämän kokemuksetkin. Toista samanlaista ihmistä ei olekaan.

On hyvä tiedostaa, että vaikka yhteneviä piirteitä löytyykin pintapuolisesti, ovat erityisherkkyys ja ADHD täysin eri asia. Yhteneväisyyksiä on kuitenkin sen verran, että ei ole tavatonta, että esimerkiksi erityisherkkä saa virheellisesti AD(H)D diagnoosin. Ihminen voi myös olla yhtä aikaa sekä erityisherkkä, että ADHD:n omaava.

Erityisherkkyys saatetaan sekoittaa tarkkaavaisuus häiriöön esimerkiksi siksi, että myös erityisherkkien on usein vaikea keskittyä, sillä he tekevät paljon
huomioita ympäristöstään ja myös liika kuormittuminen vaikuttaa keskittymiseen. Tarkkaavaisuus häiriöiseltä puuttuvat riittävät toimeenpanevat toiminnot, kun taas erityisherkät hallitsevat ne hyvin ainakin, kun ympäristö ja tilanne on suotuisa. Lisää aiheesta voi lukea esimerkiksi Alaine N. Aaronin Erityisherkkä lapsi -kirjasta.

Myös minun elämyshakuisuus piirre ja murun ylivilkkauden puuttuminen (ADD diagnoosi, nykyään erimuotoja ei tosin eritellä) vaikuttavat meidän yksilöllisiin piirteisiin ja niiden yhteneväisyyksiin.

Yhteisten piirteiden tiedostaminen helpottaa yhteistä elämää, joten niitä kannattaa tutkia. Mitä samaa meissä on ja mitä erilaista? Kuinka piirteemme vaikuttavat suhteeseemme?

Me kävimme yleisesti liitetyt piirteet lävitse yksitellen ja kirjasimme mitkä niistä kuvaavat selkeästi meitä molempia:

Impulsiivisuus, emotionaalinen reaktiivisuus

Molemmat olimme varsinkin nuorina melkoisia kuumakalleja. Kokemuksen, tunteiden säätelyn, piirteiden tiedostamisen ja sanoittamisen kautta olemme molemmat löytäneet tähän tasapainoa. Tunteiden kokeminen tai niiden vaihtelu ei ole loppunut, mutta tapa kohdata ja käsitellä niitä on muuttunut. Nykyään räjähtäviä tunteen purkauksia, jossa tulee sanottua turhan kovasti tai loukattua toista tulee harvoin. Olimme onneksi molemmat pitkällä tunteiden säätelyn opettelun kanssa, kun tapasimme. Ilman tätä suhteemme olisi voinut olla melko räiskyvä.

Tärkeintä itselleni on ollut tiedostaa, ettei tunteita kannata piilottaa tai padota, ne tulee hyväksyä, kohdata ja mieluiten sanoittaa tai kirjoittaa sekä
käsitellä pikimmiten. Tunteiden kerääntyminen aiheuttaa räjähdyksen, jonkun muun haitallisen reaktion tai kehon oireilun jossain vaiheessa -aivan varmasti.

Tavallista helpommin kuormittuminen ja kuormittuneena unohtelu

Tämä piirre todella haastaa meidän ruuhkavuosi elämää. Molemmat väsyvät ja kuormittuvat herkästi ja vireystila on usein jommassakummassa ääripäässä ali- tai ylivirittyneisyyden tilassa. Kahden lapsen, viiden eläimen, omakotitalon, töiden ja kaiken muun kanssa vastuuta ja tekemistä riittää ihan vain tavallisessa arjessa. Tähän kun vielä yhdistetään minun elämyshakuisuus ja murun herkästi innostuminen, niin todella saa olla tarkkana, ettei tekemistä tule haalittua liikaa ja että jouten ololle sekä palautumiselle jää tarpeeksi tilaa.

Spontaanius, kekseliäisyys ja hetkessä elämisen taito

Nämä piirteet ovat mielestäni yksi meidän suhteen suola. Meillä on hauskaa yhdessä ja osataan ottaa ilo irti elämästä -tarttua hetkeen. Ollaan melkoisia nautiskelijoita, niin arjessa kuin reissussa. Saatetaan tehdä tai lähteä hetken mielijohteesta. Toki meilläkin on ihan tavallisia, neutraaleja päiviä ja joskus tylsistyttää, turhauttaa ja väsyttää. Usein on kuitenkin niin, että tylsistyminen tai turhautuminen johtuvat siitä, että ei syystä tai toisesta pystytä tekemään tai toteuttamaan sitä mitä sillä hetkellä yksin tai yhdessä todella haluaisimme. Elämän realiteetit lyö kapuloita rattaisiin.

Tylsyyttä on kuitenkin hyvä oppia ainakin osittain sietämään, sillä elämä ei aina voi olla seikkailua ja vaihtelevia kokemuksia. Tunteen tullessa on hyvä pysähtyä kysymään itseltään, mikä mahdollinen tarve siellä alla on? On myös hyvä muistaa, että pieniä elämyksiä ja kokemuksia voi ihan itse luoda tavallisen arjenkin keskellä.

Miten saisitte pihatöistä, saunareissusta tai iltapalasta mahdollisimman kivan ja nautinnollisen kokemuksen?

Muita meidän yhteneviä piirteitä:

 • Selviytymismoodi ottaa helposti vallan
 • Helposti häiriintyminen
 • Uppoutuminen kiinnostaviin aiheisiin
 • Tunteiden vaihtelu ja syvästi tunteminen
 • Ahdistuminen tai ärsyyntyminen esim. suuren ihmismäärän keskellä
 • Empaattisuus
 • Oikeudenmukaisuus
 • Kyseenalaistaminen
 • Halu oppia uutta
 • Rohkeus tarttua toimeen ja motivoida muita
 • Ajattelevaisuus ja Ylianalysointi
 • Avarakatseisuus
 • Suorapuheisuus
 • Luotettavuus
 • Aitous
 • Omistautuminen tärkeäksi kokemilleen asioille
 • Tunteiden herkkä aistimen ja intuitiivisuus
 • Yksinolon tarve

Samaistutko piirteisiin? Mitä yhteneviä piirteitä sinulla ja kumppanillasi on
ja mitä voisitte niistä oppia?

Piirteet on poimittu seuraavista kirjoista:

Erityisherkkä ihminen, Elaine N. Aron

ADHD ja parisuhde, Sari-Marika Durchman

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image