Kun yhteys kehollisiin tuntemuksiin on hukassa, tulee omat rajat helposti ylitettyä – 4 harjoitusta kehoyhteyden vahvistamiseen

Nykymaailma kannustaa meitä jatkuvaan tekemiseen ja aikaan saamiseen. Työelämän tahti on kiihtynyt ja venyttää osaa meistä äärimmilleen. Arjen pyörityksen keskellä on helppo kadottaa yhteys itseensä ja havahtua vasta siinä vaiheessa, kun voimavarat ovat vähissä. Silloin, kun keho hälyttää.

Keholla on oma luontainen rytminsä. Se ilmoittaa, kun sisäiset voimavaramme ovat epätasapainossa, kun hermosto käy ylikierroksilla, lepo on jäänyt vähiin tai stressi on jatkunut liian pitkään.

Usein olemme niin tottuneet kehomme varoitussignaaleihin, ettemme kiinnitä niihin juurikaan huomiota. Väsymyksestä, kolotuksesta, säryistä tai pinnallisesta hengityksestä on saattanut tulla meille normaali olotila. Tällöin kehon hienovaraisemmat vihjeet menevät helposti ohitse, ja jotain suurempaa pitää tapahtua, jotta havahdumme levon ja itsehoivan tarpeeseen.

Kun yhteys omiin kehollisiin tuntemuksiin ja tunteisiin on hukassa, voi olla vaikea tunnistaa, mitä minä tarvitsen juuri nyt. Lohdullista on, että keho on aina tässä. Voimme koska tahansa alkaa virittäytyä uudelleen sen viesteille.

Palaamalla takaisin itsesi ja kehosi äärelle, voit alkaa kuulostella syvimpiä tarpeitasi ja toiveitasi. Tässä 4 harjoitusta, jotka auttavat sinua laskeutumaan itsesi ja kehosi äärelle:

1. Pysähdy hetkeksi tunnustelemaan hengitystäsi. Tietoinen hengitys on pieni, mutta tehokas tapa, jolla saat tuotua huomion ajatuksistasi omaan kehoosi. Keskity erityisesti siihen, miltä hengityksesi tuntuu? Mitä kehonosia sisään- ja uloshengitys sinussa liikuttaa? Miten voisit antaa hengityksen virrata vielä vapaammin? Rentoudu hetkeksi hengityksen liikkeeseen ja anna kehosi liikkua hengitysaaltojen mukana.

Huomaa, miltä olo tuntuu jälkikäteen. Saatat huomata kehosi kierrosten laskeneen jo muutaman minuutin tietoisen hengittelyn ansioista.

2. Suhtaudu tunteisiisi uteliaasti. Hengityksen kautta on usein helpompi lähteä skannaamaan myös muita sisäisiä tuntemuksia. Huomaa, millaisia tuntemuksia kehostasi nousee ja missä päin kehoa ne aistit? Jos jokin selkeä tuntemus nousee esiin, voit tuoda kämmenen sen kehon osan päälle ja nimetä tuntemuksen ääneen. Istu hetki tuntemuksesi kanssa ja keskity vain hengittämään.

Sisäisten tuntemusten avulla sinun on helpompi päästä myös tunteidesi ja tarpeidesi jäljille. Jos esimerkiksi huomaat kiristystä jossakin kehosi osassa, voit kysyä itseltäsi, mistä kiristys kertoo? Mikä tunne sen taakse ehkä kätkeytyy ja mitä tuo tunne voi sinulle viestiä? Mitä sellaista olet ehkä vailla, mitä voisit itsellesi antaa tai sanoa?

Muista, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Epämukavankin tunteen kanssa on helpompi olla, kun keskityt kehollisiin tuntemuksiin ja päästät hetkeksi irti tarinasta tunteen takana.

3. Keskustele kehosi kanssa kuin jututtaisit sisäistä lastasi. Pysähdy päivän päätteeksi keskustelemaan kehosi kanssa niin kuin puhuisit sisäiselle lapsellesi. Kysy itseltäsi esimerkiksi seuraavat kysymykset ja vastaa rehellisesti: Miten päivä on sujunut? Miten nukuin? Miten ruoka maistui? Olenko käynyt ulkona? Oliko päivässä jotakin erityistä? Miltä se tuntui? Kuuntele uteliaasti vastauksiasi ja tunnustele, mitä ne herättävät sinussa. Onko jotakin, mitä kehosi tarvitsee tässä hetkessä? Miten voisit antaa sitä itsellesi?

4. Lisää keholempeyttä arkeesi. Kokeile tehdä lempeydestä arkinen harjoitus, joka auttaa sinua vahvistamaan yhteyttä itseesi. Jos et tiedä, mistä aloittaa, ajattele asioita, joissa olet itseäsi kohtaan usein ankara tai joiden kohdalla jätät helposti tarpeesi huomioimatta. Miten voisit toimia itseäsi kohtaan lempeämmin? Mitä hyvää voisit antaa kehollesi juuri nyt?

Ehkä se on myötätuntoisia sanoja, ehkä hoitavaa liikettä tai pehmeää kosketusta. Huomaa, että sen ei tarvitse olla mitään suurta. Ota pieni, vaikka minuutinkin mittainen hetki itsellesi ja kehollesi ja anna itsesi tuntea, että olet tärkeä.

Joskus yhteys itseen ja omaan kehoon on ollut katkolla niin pitkään, että sen palauttaminen voi vaatia pieniä tai vähän isompiakin elämänmuutoksia, ehkä myös ammattiapua. Usein riittää, kun päätät lisätä arkeesi tietoista pysähtymistä ja antaa tilaa sisäisen maailmasi tutkailuun. Ehkä sinulla on jo valmiiksi toimivia rutiineja, joiden pariin voit palata. Jotain minkä äärellä, tunnet laskeutuvasi takaisin omaan tasapainoosi.

Mitä enemmän opit kuuntelemaan kehosi viestejä, sitä helpompi sinun on tunnistaa, mitä tarvitset milloinkin ja mihin voimavarasi riittävät. Silti elämä osaa aina yllättää. Sitä varten on hyvä olla työkaluja, jotka auttavat sinua löytämään takaisin itsesi luokse.

Blogin harjoitukset on koostettu Lempeyttä keholle -korttipakan harjoitusten pohjalta. Myös alla oleva Lupaus-kortti on poimittu pakasta:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image