Jännittäjän muistilista ensitreffeille – 10 asiaa, jotka voivat pelastaa tärkeän tapaamisen


Jännitämme usein tilanteita, joissa joudumme muiden ihmisten arvioinnin kohteeksi, etenkin jos näiden arvioiden lopputulemat ovat meille tärkeitä. Tämän vuoksi useimmat ihmiset jännittävät myös ensitreffejä. Treffitilanteisiin siis liittyy psykologisesti lukuisia tekijöitä, jotka lisäävät jännittämisen tunnetta kaikilla ihmisillä. Onkin hyvin inhimillistä ja luonnollista olla hieman hermostunut ennen treffejä. Tässä muutamia vinkkejä etenkin ujolle introvertille ensitreffeistä selviytymiseen:

1. Muista, että jännittäminen on inhimillistä

Treffien jännittämisessä on kyse tilanteesta, ei pelkästään sinusta. Suurin osa ihmisistä jännittää ainakin jossain määrin ensitreffejä, ei pelkästään ujot ja introvertit ihmiset.

2. Muista, että tutustuminen on kiusallista

Treffitilanne on usein luonnostaan kiusallinen asetelmansa vuosi. Molemmat ihmiset tunnustelevat toisiaan, mutta kokevat samalla olevansa haavoittuvia, minkä vuoksi he suojaavat itseään välillä vähän jäykkienkin roolien taakse.

3. Ajattele myös toisen näkökulmaa

On hyvä pysähtyä miettimään myös toisen ihmisen näkökulmaa. Olet tuskin ainoa teistä, jota jännittää. Myös treffikumppanisi kokee tulevansa sinun arvioitavaksesi.

4. Valitse mieluisa ympäristö

Treffitilanteen luontaista kiusallisuutta voi pyrkiä helpottamaan liittämällä treffeihin jotain mukavaa oheistekemistä. Kävely puistossa, lautapelien pelaaminen tai taidenäyttely voivat ohjata keskustelua avautumaan luonnollisemmin.

5. Valitse rauhallinen ympäristö

Ujon introvertin on kuitenkin hyvä muistaa myös oma kuormitusherkkyytensä ja valita matalavirikkeinen ympäristö, jossa ei ole liikaa ihmisiä tai häiriötekijöitä. On myös hyvä suosia kahdenkeskisiä treffejä ryhmätreffien sijaan.

6. Mieti kysymyksiä valmiiksi

On hyvä pohtia muutama kysymys valmiiksi ennen treffejä. Ei kuitenkaan mitään liian yksityiskohtaista, vaan ennemminkin suuria linjoja. Esimerkiksi kysymyksiä, jotka saattaisivat johtaa mielenkiintoisiin keskusteluihin.

7. Älä harjoittele liikaa etukäteen

Ujoilla introverteillä on usein taipumus valmistua asioihin tunnollisesti. Monesti tämä on voimavara, mutta ei välttämättä ensitreffeillä. On hyvä luottaa siihen, että tilanne kantaa ja että kykenemme reagoimaan yllättäviinkin asioihin asianmukaisesti.

8. Nosta kissa pöydälle

On hyvä kertoa keskustelukumppanille, jos sinua hermostuttaa. Voit myös todeta, että sinun on usein vaikea vapautua omaksi itseksesi tutustumisvaiheessa. Jos toinen tästä syystä jättää leikin kesken, olet selvittänyt nopeasti, että hän ei ollut sinua varten.

9. Omaksu kasvun asenne

On yleisesti hyvä neuvo suhtautua jännittäviin tilanteisiin harjoituksina, ei lopullisina suorituksina. Voit ajatella, että ensitreffit ovat harjoittelua seuraavia ensitreffejä varten ja kaikki kömmähdykset ovat vain pomppu tiessä matkalla kohti oikean kumppanin löytämistä.

10. Muista palautua

On hyvä muistaa, että jännittävän tilanteen kohtaaminen vastaa ujolle introvertille kuormittavuudeltaan rankkaa urheilusuoritusta. Onkin hyvä varata myös aikaa tapahtuman käsittelemiseen ja energiavarastojen lataamiseen.

Treffitilanteet ovat kaikille vaikeita, mutta erityisen vaikeita ne ovat ujoille introverteille. Ne ovat juuri niitä tilanteita, joissa sosiaalisen herkkyyden haavoittuvuudet korostuvat. Muista kuitenkin, että vahvuutesi on pitkän matkan suhteissa, ei ensivaikutelmissa. Mitä useammin tapaatte, sitä enemmän vahvuutesi alkavat näkymään. Oikea ihminen on kyllä riittävän kiinnostunut käyttääkseen aikaa tutustuakseen sinuun. Ja joku päivä katsot oikeaa ihmistä huvittuneena ihmetellen, miten joskus saatoitkaan jännittää kyseistä tyyppiä.


Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun perustaja. Ujonrohkaisija on kehitetty sosiaalisesti herkille jännittäjillle ja se tarjoaa tutkittua tietoa, yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image