Viisi vinkkiä, kuinka tunnistaa narsistinen esihenkilö ja tulla toimeen hänen kanssaan

Jos ihmisellä on narsistinen persoonallisuushäiriö tai vahvasti narsistisia piirteitä ovat ne pysyvä osa persoonaa ja nuo piirteet esiintyvät jokaisella elämän eri osa-alueella, niin työssä kuin vapaallakin.

Narsistiset piirteet aiheuttavat haittoja nimenomaan sosiaalisessa kanssakäymisessä. Empatiakyvytön ja äärimmäisen itsekeskeinen ihminen voi olla johtajana hyvin julma ja vahingollinen alaisilleen, sekä koko työyhteisölle.

Mitä enemmän ja pidempään narsistisen ihmisen kanssa ollaan tekemisissä, sitä enemmän ja vaikeammin narsistiset piirteet tulevat näkyviin.

 

Tutkimusten mukaan narsisteja on johtavissa asemissa paljon, jopa joka neljäs. Erityisesti ne yritykset, jotka etsivät rohkeita johtajia, voivat saada johtajaksi narsistin.

Narsistisia piirteitä omaavat tai narsistit hakeutuvat herkemmin johtaviin asemiin mm. heillä olevan ylemmyyden tunteen, kontrollin tarpeen ja oikeutuksenkin tunteen saattelemina.

Viisi merkkiä, joista voi tunnistaa narsistisen esihenkilön

1. Jatkuva ihailun tarve

Narsismin ydinongelmiin kuuluvat heikko itsetunto ja horjuva minäkuva. Epävarmuus on syvällä itsessä ja se on syntynyt jo varhain lapsuudessa vaillinaisen kasvatuksen johdosta.

Epävarmuutensa vuoksi narsistinen esihenkilö tarvitsee suuressa määrin ihailua ja nostatusta, jatkuvaa varmistusta sille, että on varmasti riittävä ja tarpeeksi.

Kuin pieni lapsi hän tarvitsee varmistuksen sille, että on hyvä ja hänestä takuu varmasti pidetään ja rakastetaan.

2. Empatiakyvyttömyys

Ihminen, joka ei tunne empatiaa ei yksinkertaisesti kykene asettumaan toisen asemaan.

Empatiakyvyttömyys johtaa narsistisen esihenkilön kylmään ja tunteettomaan toimintaan, jossa alaisten ajatuksille, kokemuksille ja tunteille ei ole tarvetta eikä sijaa.

Tutkimusten mukaan narsistien kyky tuntea empatiaa on alentunut tai se loistaa poissaolollaan.

Tutkimuksista tiedetään myös, että vaikka narsisti tuntisikin joissain määrin empatiaa hän voi päättää jättää käyttämättä tuon tunteen, siis ohittaa sen. Tämä väistämättä tuo suuria ongelmia missä tahansa ihmissuhteissa, niin työpaikalla kuin muuallakin elämässä.

3. Kääntää omat virheet muiden syyksi

Narsistisen ihmisen itsetunto on äärimmäisen huono, niin huono ettei hän yksinkertaisesti kykene tarkastelemaan itseään ja omaa toimintaansa rehellisesti, koska jos hän niin tekisi romahtaisi koko maailma ja oma todellisuus. Tätä on siis vältettävä viimeiseen asti, keinoja kaihtamatta.

Narsistit ovat usein myös hyvin vaativia täydellisyyden tavoittelijoita, joka kohdistuu niin itseen kuin kaikkiin muihinkin.

Täydellisyyden saavuttaminen on kuitenkin mahdotonta, koska sitä ei ole edes olemassakaan. Tämä on narsistille hyvin tuskallista ja voi herättää suurta narsistista raivoa ja kateutta, jonka alaiset saavat tuntea nahoissaan narsistin peilatessa kaikkea epäonnistumistaan muihin.

4. Epävakaus ja arvaamattomuus

Narsisteilla on yleensä hyvin heikot tunnetaidot, eli kyky havaita, ilmaista ja säädellä omia tunteita. Pettymyksen tai kateuden tunteet voivat olla äärimmäisen vaikeita, jopa mahdottomia tunnistaa, sietää ja käsitellä.

Narsistisesta peilaamisesta puhuttaessa tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi kateuden tunteen ilmestyessä, hän voi tuntea käsittämättömän suurta vihaa ja syyttää muita kateellisiksi ja kyvyttömiksi käsitellä omia vaikeita tunteita.

Narsistinen johtaja voi kaikessa epävakaudessaan ja arvaamattomuudessaan olla ensin hyvin hurmaava, oikeudenmukainen ja muita liiaksikin huomioonottava ja muuttua salamannopeasti muita halveksuvaksi, syytteleväksi ja ilkeäksi.

Takuuta siitä millä tuulella narsistinen johtaja tänään tai huomenna on, ei koskaan ole. Tämä tekee työnteosta äärimmäisen kuluttavaa erityisesti henkisesti.

5. Loukkaantumisherkkä marttyyri

Huono itsetunto, horjuva minäkäsitys sekä suuri alttius raskaalle häpeän tunteelle aiheuttavat sen, että narsisti tarkkailee jatkuvasti ympäristöään:

Kuka on minua vastaan ja kuka puolellani?

Usein narsisti esimies suosiikin tiettyjä alaisia samalla manipuloiden heitä uskomaan olemaan jotain erityistä. Lopulta tilanne kääntyy kuitenkin päälaelleen ja hän syyttää alaistaan kyvyttömyydestä ja epäonnistumisesta ja ottaa uuden jäsenen siipiensä alle.

Kaikessa epävarmassa herkkyydessään (joka harvoin näkyy ulospäin) narsistinen esihenkilö on hyvin loukkaantumisherkkä ja saattaa pyhittää vaikka lopuuelämänsä kostaakseen jonkin vääryydeksi kokemansa hyvin turhan tai pienenkin asian.

Miten narsistisen esihenkilön kanssa voi toimia?

Kaiken kaikkiaan kyseessä on siis hyvin vaativa, kylmä ja arvaamaton persoona, jonka manipuloinnin taidot ovat usein hioutuneet timantin koviksi.

Näiden persoonien työ esihenkilön asemassa voi tuottaa hyvää tulosta yrityksille, tai ajaa alas kaiken toiminnan. Olipa työn tulos mikä tahansa on selvää, että alaiset kärsivät ja voivat pahimmassa tapauksessa menettää jopa mielenterveytensä, sekä työkykynsä.

 

Listasin alle viisi kohtaa, joiden avulla voi selviytyä narsistisen esihenkilön vallasta ja haitallisesta vaikutuksesta.

1. Ole tietoinen omista elämän arvoista ja rajoista

Pitämällä hyvää huolta siitä, että tiedät kuka olet, mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi, mitä tarvitset, jotta voit hyvin, mitä ovat ne asiat, joita ehdottomasti tarvitset elämässä, työssä ja ihmissuhteissa jotta voit voida hyvin ja miten sinua saa kohdella ja miten ei ja mihin kaikkeen itse lähdet mukaan ja mihin et, olet varmemmalla maaperällä, jossa sinua ei voi pyöritellä mennen tullen ja ihan miten sattuu.

Narsistisen esihenkilön kanssa yllä olevat ovat ehdottoman tärkeitä. Jos et esimerkiksi ole tietoinen omista taidoistasi voi manipuloinnin mestariksikin nimetty narsisti saada sinut uskomaan, ettei sinusta ykisnkertaisesti ole muuhun, kuin palvelemaan häntä ja hänen tarpeitaan.

2. Pidä huolta itsestäsi

Pidä kiinni työajoista ja töiden määrästä. Jaksamisesi on kaiken a ja o ja siitä sinulla on kaikki oikeus ja velvollisuuskin pitää huolta.

Viimeistään siinä vaiheessa, jos tunnet, ettet pysty vapaa aikana unohtamaan työasioita, sinulla on vaikeuksia unen kanssa tai tunnet epämääräistä ahdistusta yli kahden viikon ajan on syytä pysäyttää tilanne, ottaa etäisyyttä (sairaslomaa) ja pohtia yhdessä ulkopuolisen, ystävien, työterveyshuollon tai terapeutin (ei narsistisen esihenkilön) kanssa mistä on kyse ja miten voit itse vaikuttaa tilanteeseesi.

Huomioithan aina myös sen, että sinä hyvin mahdollisesti olet se, joka joustat. Narsistinen esihenkilö ei yleensä koskaan ole se, joka suostuu vaihtamaan työtehtäviään tai työpaikkaansa tai ennen kaikkea myöntämään omaa vahingollista ja kieroa toimintaansa.

Tämän ymmärtäminen ja hyväksyminen auttaa sinua säästämään voimia mahdollisesti täysin turhilta taisteluilta tai yrityksiltä keskustella asiallisesti ja löytää hyviä ja molempia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja.

3. Älä provosoi, älä provosoidu

Tiedän, että tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta samalla ehkä kaikista tärkein kohta.

Tunteiden näyttäminen narsistiselle ihmiselle on kuin polttoainetta. Jos esimerkiksi olet poissa tolaltasi, itket tai osoitat haltioitumista häntä kohtaan hän saa tiedon siitä, että hänellä on suurta valtaa vaikuttaa sinuun ja hän tulee käyttämään samoja keinoja myös jatkossa, aina silloin, kun itse niistä hyötyy.

Pysy siis mahdollisimman neutraalina. Jos koet jotain täysin absurdia hänen osaltaan voit vain tokaista: “Ymmärrän ja kunnioitan kantaasi ja huomaan, että minulla on kuitenkin toisenlainen mielipide asiasta ja toivon, että sinäkin pystyt kunnioittamaan minun kantaani asiasta”.

 

Paras ohje riitatilanteen voittamiseen narsistin kanssa on mielestäni tämä:

“Olet varmaan täysin oikeassa!” Ja seuraavaksi: poistu paikalta.

En koskaan suosittele jäämään haastamaan narsistia sanallisesti/keskustelemalla, koska se voi olla täysin mahdotonta. Tämän hyväksyminen ei ole luovuttamista vaan viisautta lopettaa “peli”, jossa toinen ei ole koskaan noudattanut yhteisiä sääntöjä.

4. Pidä etäisyyttä

Älä koskaan kaveraa narsistisen esihenkilön kanssa vapaalla tai varsinkaan mene mukaan hänen flirttailuun tai ehdotuksiin läheisemmästä suhteesta.

Anna hänelle mahdollisimman vähän ja ympäripyöreitä tietoja henkilökohtaisesta elämästäsi. Voit esimerkiksi sanoa lyhyesti ja ytimekkäästi: “Pidän työn ja vapaa ajan aina täysin erillään toisista” ja kun hän ei meinaa suostua vastaukseesi, vaan ottaa sen ehkä haasteena voit toistaa samaa lausetta yhä uudestaan ja uudestaan antamatta mitään muuta vastausta. Se on todellakin ihan ok, mutta se vaatii sinulta sinnikkyyttä.

Näin suojaat itseäsi, koska kaikessa tunnekylmyydessä röyhkeydessään hän voi käyttää niitäkin tietoja sinua vastaan jos sellainen hetki suinkin vain tulee.

5. Keskity faktoihin

Jos tämä olisi mahdollista, niin suosittelisin aina kaikkia narsistisen ihmisen kanssa tekemisissä olevia toimimaan seuraavalla tavalla:

Pitäydy aina, vain ja ainoastaan faktoissa, ajattele kaikkia asioita pelkästään järjen kautta ja poista kaikki tunteesi siksi aikaa, kun olet tekemisissä narsistisen ihmisen kanssa.

Toisaalta tämä voi ollakin mahdollista, kun siihen todella keskittyy ja kun sen muistaisi aina ja ihan joka hetki narsistisen ihmisen lähellä ollessa.

Inhimillisillä, empatiaan ja lämpöön kykenevillä ihmisillä on usein luonnollisen kaunis taito uskoa toisen ihmisen sanoihin ja tekoihin. Tämä taito on kuitenkin heitettävä roskakoriin narsistisen ihmisen kanssa tekemisissä oltaessa, koska on hyvin tärkeä tiedostaa se tosiseikka, ettei mikään mitä näet ja kuulet ole välttämättä lähelläkään totuutta tai se voi muuttua täysin päinvastaiseksi hetkenä minä hyvänsä.

Tuon tiedon mukana pitäminen ei suinkaan ole pessimismiä, vaan suurta viisautta ja ennalta varautumista, jota narsistisen ihmisen kanssa toimiessa aina tarvitaan.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image