Kun epävarmuus uuden edessä ahdistaa – Psykologin 4 rauhoittavaa vinkkiä, jotka auttavat eteenpäin

Kirjoittaja Anu Tevanlinna on psykologi ja valmentaja, jonka toinen tietokirja Muutos mielessä – kohti omannäköistä elämää (Atena, 2022) tarjoaa mielen työkaluja elämänmuutoksen toteuttamiseen.

Kuva: Riikka Kantinkoski / Atena Kustannus

Haaveiletko muutoksesta elämäntyyliin, uraan, arkeen tai elintapoihisi, mutta lykkäät aloittamista kerätäksesi rohkeutta?

Elämänmuutos on askel kohti tuntematonta, joten myös jännitys, epäily ja huoli ovat luontainen osa sitä. Rohkeus ei kuitenkaan ole sitä, etteikö muutos pelottaisi. Se on sitä, että toimii pelosta huolimatta.

Kirjani Muutos mielessä (Atena, 2022) kokoaa muutoksen mielentaitoja ja elämänmuutosta tukevia harjoituksia. Kokosin niistä neljä vinkkiä Sinulle, joka kaipaat rohkeutta siirtyäksesi haaveilusta toimintaan.

1. Tunnista, mihin tarvitset rohkeutta

Pyri ymmärtämään, mikä muutoksessa tarkemmin ottaen pelottaa tai mietityttää. Minkä kohtaamiseen tarvitset rohkeutta tai mikä pidättelee vanhassa?

Ennakoitko epäonnistumista, pelkäät pettymystä tai murehdit hukkaan heitettyä aikaa, jos muutos ei onnistuisikaan? Vai arveletko muiden arvostelevan tavallisuudesta poikkeavia valintoja? Tai ehkä tuntematon jännittää ja epävarmuus ahdistaa. Ajatusten ja tunteiden tunnistaminen tuo selkeyttä, joka auttaa ratkaisujen löytämisessä.

2. Aloita muutos arvoista

Vetovoimainen päämäärä tuo magneettimaisen voiman. Uskallus muutokseen kasvaa ja myös muutokseen liittyviä pelkoja on silloin mielekästä kohdata.

Vetovoima löytyy muutoksen henkilökohtaisesta merkityksellisyydestä. Ethän siis tavoittele jotain vain siksi, että toinen odottaa, toivoo tai vaatii sitä?

Pohdi, mikä on sinulle aidosti tärkeää eli mitkä ovat arvosi. Millaista on juuri sinulle hyvä elämä? Mille haluat antaa painoarvoa arjessasi ja mikä on vähemmän tärkeää? Minkä eteen olet aidosti valmis ponnistelemaan? Suo aikaa toiveidesi tutkimiseen.

3. Myötätunnosta muutosvoimaa

Harva elämänmuutos on silkkaa onnistumisten riemujuhlaa. Epäonnistumisia, takapakkeja ja epäonnisia sattumia voi tulla eteen. Muutosrohkeus vahvistuu, kun tiedät osaavasi huolehtia itsestäsi vaikeuksien hetkellä.

Harjoittele siis suhtautumaan itseesi myötätunnolla myös silloin, kun asiat eivät mene toivotusti. Huolehdi itsestäsi ystävällisyydellä ja siirrä huomio itsekritiikistä siihen, mitä tarvitset ja mikä helpottaa oloasi.

4. Rakenna turvaa

Mitä isompi muutos, sitä pelottavammalta se todennäköisesti tuntuu. Pieniin tekoihin on helpompi löytää uskallusta, joten aseta minitavoitteita ja tee mikromuutoksia. Kun muutos on sidottu arvoihisi, pienelläkin valinnalla tai teolla on myönteinen vaikutus elämääsi.

Myös tuki tuo turvaa, mikä vahvistaa uskallusta. Etsi vertaistukiryhmä, ota avuksi ammattilainen tai hae tukea läheisistäsi. Vaikka muutoksen päähenkilö olet sinä, ei muutosta tarvitse tehdä yksin.

Kokeile aluksi konkretisoida pienin mahdollinen teko, joka tekisi arjestasi parempaa. Voitko toteuttaa sen heti?

Lue lisää muutokseen tarvittavista mielentaidoista psykologi Anu Tevanlinnan kirjasta Muutos mielessä – kohti omannäköistä elämää. Kirjasta löydät harjoituksia myös yllä esiteltyjen mielentaitojen vahvistamiseksi.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
Saat -30% alennuksen korttipakoista etukoodilla KORTIT30 
PUOTIIN
close-image