Ruokakirjat: Hulluna hortaan

2010-luvulla ihmisten keskuudessa levinnyt superfood-innostus on nostanut myös villivihannesten eli hortan käytön uuteen nousuun. Ennen lähinnä hätäravintona käytettyjä kasveja on alettu uudelleen ymmärtämään ja niiden monipuolisuus onkin omaa luokkaansa. Myös muutamissa suomalaisissa huippuravintoloissa villivihanneksia käytetään sesongista riippuen runsaastikin, esimerkkinä tänä vuonna ensimmäisen Michelin-tähtensä ansainnut Chef & Sommelier sekä Ravintola Juuri.

Kirjan tekijöiden Raija ja Jouko Kivimetsän rakkaus villivihanneksiin ja hortoiluun on ilmiselvää. Jouko sai kipinän aiheeseen aikoinaan Kreetalla sikäläisten mummojen opeissa ja oli todella mielenkiintoista lukea, miten monipuolisesti ja ennen kaikkea paljon Kreetalla hortaa käytetään ja kuinka iso osa se on heidän ruokakulttuuriaan. Itse asiassa sana horta on kreikankielinen sana, josta se on sellaisenaan vakiintunut suomen yleiskieleen. Raija on sukunsa miesten innoittamana ollut tekemisissä villivihannesten kanssa koko ikänsä ja kirjoitti jo vuonna 2005 ensimmäisen kirjansa niihin liittyen. Hulluna hortaan – kirja (Mividata 2013) päivittää nyt aihetta 2010-luvulle.

Olin itse varautuneen kiinnostunut kirjaa aloittaessa, koska omat hortakokeilut olivat tähän mennessä melko suppeat. Pari kesää sitten keräsin voikukan lehtiä juhannussalaattiin ja kuivattua nokkosta olen käyttänyt melko harvoin ja lähinnä pirtelöissä. Hortoilun eri vaiheita ja hyötyjä esittelevän johdannon jälkeen olin aiheesta jo paljon enemmän innoissani, enkä olisi voinut kuvitellakaan, kuinka monella eri lailla hortaa voi hyödyntää ja kuinka ravintopitoisia villivihannekset ovat.  Esimerkiksi juuri nokkonen on aivan omaa luokkaansa sisältäen runsaasti mm. rautaa, kalsiumia ja magnesiumia. Tunnistin monet villivihannekset kuvista, mutta en aiemmin tiennyt niistä oikeastaan muuta kuin nimen. Seuraavalla pyörälenkillä huomasin, että katse etsiytyi jatkuvasti penkereille ja peltojen vieruksiin: mitä kaikkea sitä voisikaan kerätä seuraavalle aterialle.

Kirjassa käydään seikkaperäisesti läpi hortan kerääminen ja käsittely, sekä miten villivihanneksista saa parhaiten maut irti. Kerättäviä lajikkeita esitellään riittävästi ja mielestäni juuri sellaiset villivihannekset, joita on helppo tunnistaa ja kerätä aloittelijankin. Reseptipuolella on paljon yksinkertaisia ja maukkaan kuuloisia reseptejä ja esimerkiksi vihersmoothien ystävälle kirja tarjoaa tärkeän muistutuksen: Jo pieni pussillinen pakastettua hortaa sisältää noin kymmenkertaisen määrän ravintoaineita verrattuna kaupan ruukkusalaattiin. Tajusin kirjaa lukiessa, että hortaa, oli se sitten kuivattua, tuoretta tai pakastettu, voi käyttää rikastamaan oikeastaan kaikkea mahdollista ruokaa.

Seuraavan kerran kun teet pestoa, kokeile basilikan sijaan valmistaa se nokkosista! Pestoon tarvitset:

5 dl tuoretta ryöpättyä nokkosta
1 dl pinjansiemeniä tai mantelirouhetta
2 valkosipulin kynttä
1 dl neitsytoliiviöljyä
2 rkl sitruunan mehua
½ tl laadukasta merisuolaa
vettä

> Tilaa hortajulkaisut pukinkonttin tästä <

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image