Haluatko elämääsi hyvän olon hyrinää? – Nämä 5 pientä muutosta voit tehdä heti

Kuvaaja: Jenny Lewis

Maria Borelius on kirjoittanut kirjan Hyvinvoinnin vallankumous – Tulehdusta ehkäisevä elämäntapa (HarperLife 2018). Hän on tiedetoimittaja, tutkija ja kirjailija, joka 52-vuotiaana havahtui siihen, että tunsi itsensä väsyneeksi, alakuloiseksi ja nuutuneeksi. Siitä alkoi neljän vuoden mittainen tutkimusmatka, jonka aikana hän kehitti elimistön matala-asteista, hiljaista tulehdusta ehkäisevän elämäntavan. Se muutti hänen elämänsä.


Tässä Marialta viisi vinkkiä mielen muutoksiin, jotka saavat myös kehosi hyrisemään tyytyväisyydestä.

1. Koe joka päivä jotain, joka saa sinut sanomaan vau. Kun näet jotain kaunista, ota se vastaan ja tunne rentoutuminen kehossasi. Ihmetyksen tunteesta tulee hyvä olo, mutta se myös vähentää tulehduksen merkkejä kehossa. Vaun aiheuttaja voi olla pienikin asia. Se voi olla ruskan punertama vaahteranlehti, herkullinen suupala, auringonnousu, kiihkeä jääkiekko-ottelu, koskettava runo tai liikuttava laulu. Toisaalta ihmetyksen kokemus voi myös syntyä osallistumisesta poliittiseen toimintaan tai vapaaehtoistyöhön.

2. Kuuntele, puhuuko sisälläsi apina vai ihminen. Aivoissamme on kaksi osaa, jotka saavat meidät tavoittelemaan erilaisia asioita. Apina-aivomme huolehtivat perusreflekseistä. Ne saavat meidät haluamaan nopeaa nautintoa ja mielihyvää esimerkiksi sokeriherkuista tai toisten ihmisten miellyttämisestä. Ihmisaivomme miettivät asioita hetken huumaa pidemmälle. Ne suunnittelevat tulevaisuutta ja ymmärtävät, miten saavutamme hyvän olon pitkällä tähtäimellä. Kun opit tunnistamaan, milloin äänessä on apina ja milloin ihminen, löydät viisaita keinoja hyvinvoinnin saavuttamiseen.

3. Anna aikaa mieltä ja kehoa parantavalle unelle. Digilaitteet kannattaa laskea käsistään viimeistään iltayhdeksältä ja pyrkiä nukahtamaan ennen yhtätoista. Stressihormoni kortisolin taso on kehossamme luontaisesti alimmillaan noin kello 23 illalla. Jos hyödynnät luonnolliseen kortisonilaskun, päivän rasituksista palautuminen on tehokkaampaa. Unen puute puolestaan aiheuttaa tulehdusta lisäävien merkkiaineiden lisääntymistä kehossa.

4. Älä koskaan aliarvioi pitkää halausta. Uskalla etsiä halaamatonta ja ottaa vastaan – antaa ja ottaa. Oksitosiini on hyvää oloa tuottava hormoni, joka luo rakkauden ja läheisyyden tunteita ja solmii siteitä ihmisten välillä. Lisäksi sen on todettu parantavan haavoja ja vähentävän tulehdusta.

5. Lakkaa esittämästä sitä versiota itsestäsi, jonka uskot muiden haluavan tavata. Jos yrität ylläpitää täydellistä, virheettömän kaunista ja sujuvasanaista roolihahmoa, se tekee sinusta kireän ja estää läheiset suhteet.


Maria Boreliuksen kirja Hyvinvoinnin vallankumous – Tulehdusta ehkäisevä elämäntapa (HarperLife, 2018)

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image