Helppoja ruokia terveelliseen arkeen

Kun Virpi Mikkosen esikoiskirja Kiitos hyvää julkaistiin joulukuussa 2014, olin varma, että tästä inspiroivasta naisesta kuullaan vielä lisää. Joulukuussa 2015 kauppoihin ilmestyikin Kiitos hyvää pikaruokaa -niminen teos ja vuoden sisään Virpi on julkaissut myös Kind Ice Cream for You e-kirjan sekä saanut merkittävää kansainvälistä tunnustusta vanelja.com nettisivustolleen.

Kannen kuva: Riikka Kantinkoski

Kiitos hyvää pikaruokaa – Helppoja ruokia terveelliseen arkeen (Otava 2015) on eräänlainen jatko-osa Virpin aikaisemmalle kirjalle. Idea on edelleen sama, eli kaikki reseptit valmistuvat ilman gluteenia ja valkoista sokeria, mutta tämän kirjan avainsanoja ovat helppous ja erityisesti nopeus. Päivän jokaiseen hetkeen löytyy varmasti joku terveellinen resepti ja itse erityisesti aamupala- ja välipala-ihmisenä innostuin kirjan monista vaihtoehdoista.

Kirja sisältää myös monta ”kolmen raaka-aineen” reseptiä, ja yksi hauskimmista kokeiluista oli kolmen raaka-aineen naan-leipä. Epäilin aluksi reseptin toimivuutta, mutta lopputulos oli todella maukas ja se imitoi yllättävän hyvin alkuperäistä leipää, vaikka tekemiseen meni vain noin 10 minuuttia ja raaka-aine luettelo poikkeaa täysin vehnää sisältävästä versiosta. Muita pian kokeiluun meneviä kolmen raaka-aineen reseptejä ovat ehdottomasti suklaakakku sekä omenapiiras. Näiden turvin voi vaikka vieraille pyöräyttää jotain tarjottavaa, ilman että tarvitsee liikaa stressata.

Pelkkiin makeisiin resepteihin kirja ei toki keskity, vaan yli 80 reseptin joukkoon mahtuu paljon ihan arkiruoaksi sopivia lämpimiä annoksia ja pikaruokaklassikoita, kuten pizzaa ja hampurilaisia.

Yli 80 % prosenttia ohjeista on täysin vegaanisia, joten kirja sopii ajan hengen mukaisesti myös niille, jotka haluavat kokeilla ruoanlaittoa ilman eläinperäisiä ainesosia. Kirjan kuvat ovat jälleen tyylikkäitä ja hätkähdyttävän kauniita, ja Virpin tunnistettava estetiikka niissä on varmasti yksi syy, miksi kirjat ja nettisivusto ovat saavuttaneet niin suuren suosion. Puhumattakaan siitä, että jokainen resepti, jota olen häneltä vuosien varrella kokeillut, on aina maistunut äärettömän hyvälle.

Viikonloppuaamuina on kiva tehdä jotain normaalista poikkeavaa aamupalaa. Tämä kirjasta löytyvä Korvapuustivohvelien ohje saa vähäsokerisuuden ja hyvän maun lisäksi kiitosta siitä, että vohveleista tulee todella rapeita. Tätä rapeutta on välillä ollut vaikea saavuttaa muilla gluteenittomilla ja maidottomilla ohjeilla.

Korvapuustivohvelit

(valmistus 15 min, noin 5 kpl)

2 dl mantelijauhoja
2 rkl kookosjauhoja
0,5 dl tapiokajauhoja tai perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5, tl ceyloninkanelia
0,5 tl kardemummaa

2 luomukananmunaa
2 dl kookosmaitoa (tai manteli- tai kauramaitoa)
1 rkl hunajaa (tai kookossokeria)
2 rkl sulaa kookosöljyä
1 tl vaniljauutetta

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää toiseen kulhoon kananmunat, kookosmaito, hunaja, kookosöljy ja vaniljauute ja vispaa kevyesti vaahdoksi. Kaada kuivien ainesten joukkoon ja sekoita. Sivele vohvelipannun pinnalle kookosöljyä, täytä pannu taikinalla ja kypsennä laitteen ohjeiden mukaan. Tarjoa kookosvoin ja kanelin tai esimerkiksi banaanisiivujen, maapähkinävoin tai kookoskermavaahdon kanssa. Itse laitoin vohvelien päälle vadelmahilloa ja paahdettuja kookoslastuja.

Korvapuustivohvelit. Kuva: Virpi Mikkonen
Korvapuustivohvelit. Kuva: Virpi Mikkonen
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image