Lääkäri vastaa: Epämääräiset vatsavaivat – Mistä niissä voi olla kyse?

Mainosyhteistyössä Antioksidanttiklinikoiden kanssa.

Mistä voisi olla kyse, kun oireena on epämääräisiä vatsavaivoja: vatsakipua ja turvotusta sekä ummetusta ja ripulia vuorotellen?

Kysymykseen vastaa Antioksidanttiklinikoiden lääkäri Pyry Suonsivu, joka on kiinnostunut erityisesti ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen:

Pyry Suonsivu, yleislääkäri, LL

Epämääräisten vatsa- ja suolisto-oireiden taustalla saattaaa olla jokin tietty ruoka-aine. Taustalla voi myös olla Suomen yleisin loinen dientamoeba fragilis, joka ei ole kovin tunnettu. Usein suoliston koko bakteerikanta on sekaisin.

Suoliston kuntoa heikentävät esimerkiksi antibiootit, erilaiset kemikaalit ja mikromuovit. Tutuista ruoka-aineista ongelmia aiheuttaa usein esimerkiksi maito, jonka proteiini saattaa altistaa autoimmuunisairauksille, kuten ykköstyypin diabetekselle.

Joillekin suomalaisille viljat sopivat huonosti. Jos geeneissä on alttius keliakialle, se usein yhdistyy gluteeniyliherkkyyteen. Jos suoliston mikrobisto on epätasapainossa, voi esiintyä vaikkapa hiivan liikakasvua. On myös mahdollista, että esimerkiksi sisäilmaongelmat vaikuttavat suolistoon.

Kun suoliston kunto heikkenee, pilkkoutumattomia ruoka-aineita voi päästä suolen limakalvon läpi liian syvälle. Silloin puhutaan vuotavasta suolesta. Siihen liittyviä tyypillisiä ongelmia ovat usein erilaiset tulehdukselliset suolistosairaudet, autoimmuunisairaudet, ihottumat, yliherkkyysreaktiot ja tulehduksen kaltaiset tilat.

Vastaanottollani lähden ratkomaan asioita ravitsemuksen kautta. Monesti oireisiin liityviä perustutkimuksia on jo ehditty tehdä ja lopulta todettu, ettei mitään syytä oireille löydy. On ehkä päädytty diagnoosiin nimeltä ärtyvän suolen oireyhtymä. Vastaanotollani selvitämme laajoilla verikokeilla sekä virtsakokeilla elimistön mahdolliset puutostilat ja alamme korjata niitä sopivilla vitamiineilla tai lisäravinteilla. Muutoksia alkaa näkyä melko pian, niitä voi odottaa yleensä muutamasta päivästä noin kahteen viikkoon.

Suurella osalla suomalaisista on esimerkiksi jodin puutos, mikä puolestaan heikentää kilpirauhasen toimintaa ja aiheuttaa sitä kautta oireita, kuten väsymys, painonnousu ja unettomuus. Struumatkaan eivät ole harvinaisia. Myös puutokset B-ryhmän vitamiineissa ovat yleisiä. Esimerkiksi folaattia saa optimaalisesti alle 10 % naisista ja alle 25 % miehistä. B-ryhmän vitamiinien vähäisyys voi johtua esimerkiksi geneettisistä syistä tai imeytymisen ongelmista.

Suoliston kuntoa voi hoitaa itse probioottien avulla. Siihen käyvät esimerkiksi kefiiri, hapankaali ja muut elävät probiootit. Annan aina potilailleni kefiiriohjeen, jota voi käyttää esimerkiksi smoothien pohjana. Suolistoa voi hoitaa myös yrteillä, esimerkiksi oreganolla, valkosipulilla ja sianpuolukalla (uva-ursi) tai Biomedin Iocidin+ -valmisteella, joka sisältää oliivinlehtiuutetta, greippiöljyä ja oreganoöljyä.

Haluatko päästä selvittämään vastaukset omiin terveyshaasteisiisi suoraan lääkäri Pyry Suonsivun vastaanotolla?

Pyrylle on avattu lisää vapaita aikoja nyt Helsingissä, Oulussa ja Tampereella! Vastaanotolle on mahdollista päästä jo lähiviikkoina. Tutustu Pyryyn tarkemmin Antioksidanttiklinikan sivuilla <<<TÄSTÄ>>>

Soita Antioksidanttiklinikoiden ajanvaraukseen numeroon

09 6226 4545

ja kysy lisää! Ajanvaraus puhelimitse ma–to 8–16 ja pe 8–14.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image