Helpotatko jatkuvasti toisten tunteita? – Näin tunnistat överiempatian parisuhteessa, työssä ja ystävyydessä

Ajatteletko, että ollaksesi empaattinen sinun on otettava toisten raskaat tunteet itsellesi?

Jos koet, että sinun on tunnettava toisten hankalat tunteet heidän puolestaan, vaikka se kuormittaa sinua, vedät empatian överiksi.

Kun herkkä ja voimakkaasti sekä omat että toisten tunteet kokeva lapsi kasvaa ympäristössä, jossa kaikenlaiset tunteet eivät ole sallittuja, hän voi kehittää överiempatian selviytymiskeinokseen.

Silloin hän ei pelkästään aisti toisten tunteita, vaan ottaa myös niiden helpottamisen omalle vastuulleen. Hän uskoo, että hänen täytyy tuntea myös toisten hankalat tunteet, koska he eivät halua tai pysty tuntemaan niitä itse.

Kun selviytymismallinamme on vetää empatia överiksi, yritämme usein laukaista stressiä ja palauttaa tasapainoamme antamalla vieläkin enemmän huomiota, energiaa ja huolenpitoa muille myös aikuisina.

Olemme jatkuvassa selviytymisen tilassa, jossa yritämme tehdä itsestämme oikeanlaisen, kelvollisen, riittävän ja hyväksytyn muiden silmissä. Tätä tapahtuu niin parisuhteissa, töissä, ystävyyksissä kuin muissakin suhteissa.

Överiempaattinen parisuhteessa

Kun överiempaattinen on parisuhteessa, hän voi käyttää todella paljon voimavarojaan toisen tunteiden aistimiseen ja tulkitsemiseen. Hän tekee parhaansa pysyäkseen kartalla toisen tunnetason tarpeista ja vastatakseen niihin ennen kuin toinen edes ehtii sitä pyytää.

Omat tunteensa ja tarpeensa hän jättää sivurooliin. Vastineeksi hän toivoo samalla mitalla huomiota, huolenpitoa, hyväksyntää, arvostusta ja rakkautta kuin mitä hän antaa. Monesti hänen odotuksensa jäävät kuitenkin kohtaamatta. Tuloksena on väsymys ja syvä pettymys itseen, toiseen ja suhteeseen.

Usein överiempaattinen muuntaa parisuhteessa myös tunne-energioita, joilla ei ole suhteen kanssa mitään tekemistä, vaan joita hänen kumppaninsa patoaa tai kerää mukaansa suhteen ulkopuolelta.

Jos överiempaattisen kumppani ei osaa vapauttaa hänessä itsessään nousevien tai muualta mukaansa keräämien tunteiden latausta itsestään, hän tuo ne suhteen piiriin ja voi tiedostamattaan purkaa ne herkkään ja empaattiseen kumppaniinsa helpottaakseen raskasta oloaan.

Tästä muodostuu suhteeseen överiempaattista rankasti kuormittava dynamiikka, jossa hän ottaa jatkuvasti vastaan puolisonsa raskaita ja jännitteisiä tunnekuormia ja purkaa niitä hänen puolestaan oman herkän kehonsa kautta.

Mikäli tilanne jatkuu muuttumattomana kuukausia tai vuosia, se voi johtaa överiempaattisen loppuun palamiseen ja suhteen väistämättömään päättymiseen, jotta överiempaattinen voi saada voimansa takaisin.

Överiempaattinen töissä

Töissä överiempaattinen lukee jatkuvasti yhteisön tunneilmapiiriä ja siinä tapahtuvia muutoksia.

Hän kuulostelee työ- ja tiimikavereitaan, esihenkilöitään, yhteistyökumppaneita ja muita työyhteisön jäseniä ja sopeuttaa tunnetilojaan ja toimintaansa niin, että tehtävät ja projektit etenisivät mahdollisimman sujuvasti.

Hän on usein tunnollinen ja käyttää paljon energiaa työnsä ja työyhteisönsä miettimiseen. Hän kantaa vastuuta sekä omista että muiden tekemisistä. Hän uskoo, että mikäli hän ylittää itsensä ja auttaa muita tekemään samoin, hänen panoksensa huomataan.

Hän yrittää ole tekemättä itsestään liikaa numeroa ja odottaa, että hänen työnsä tulokset tuovat hänelle hänen ansaitsemansa arvostuksen. Usein hän kuitenkin päätyy vain tekemään lisää ja kantamaan enemmän vastuuta ilman tunnustusta, palkankorotuksia tai ylennyksiä. Ne näyttävät menevän muille.

Överiempaattinen ystävyydessä

Ystävänä överiempaattinen on se, johon muut ovat yhteydessä silloin, kun he tarvitsevat rajatonta kuuntelijaa huolilleen ja haasteilleen.

Purettuaan rasittavia tuntojaan överiempaatiselle heidän olonsa helpottaa, kun taas överiempaattinen kokee olonsa voimattomaksi. Hän ottaa raskaat tunnekuormat vastaan ja muuntaa ne omalla ajallaan, jos hänellä sitä on.

Hän kertoo itselleen, että mikäli hän jaksaa kuunnella vielä tämän kerran, avautuu hänellekin tilaa tulla kuulluksi sitten, kun hän sitä eniten tarvitsee. Monesti henkilöt, jotka ovat kertoneet tuntikaupalla omia asioitaan, eivät kuitenkaan pysty tarjoamaan överiempaattiselle tukea, kun hän sitä eniten tarvitsisi.

Sinä saat käyttää empaattisia kykyjäsi myös itsesi hyväksi

Vaikka olisit käyttänyt empatiakykyäsi itseäsi kuormittavasti suurimman osan elämästäsi, sinun ei tarvitse jatkaa niin. Sinä saat käyttää empaattisia lahjojasi myös itsesi hyväksi.

Kun laajenet ulos överiempaattisesta selviytymismallistasi, et enää valjasta herkkyyttäsi ja empatiakykyäsi toisten ihmisten tunteiden työstämisen, jotta olisit heille kelpaava ja riittävä. Lopetat itsesi hylkäämisen siksi, että täyttäisit tietyt ehdot, jotta saisit hyväksyntää, arvostusta, turvaa ja rakkautta muilta.

Nuo ehdot ja niiden täyttäminen ovat tehneet tärkeän tehtävänsä, koska ne ovat auttaneet sinua selviytymään. Et kuitenkaan tarvitse niitä enää, vaan voit antaa vapaan, voimallisen, arvokkaan ja rakastavan itsesi astua esiin niiden takaa ja käyttää empaattisia kykyjäsi niin, että nautit niistä itsekin.

Irti överiempatiasta -kirja auttaa sinua kasvamaan ulos överiempaattisen toiminnan kaavasta ja suuntaamaan herkkyytesi voiman elämään, jossa voit hyvin ja joka tuntuu aidosti omaltasi. Katso ja tilaa kirja täältä!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image