Kun elämässä myrskyää, oma keho voi ankkuroida tähän hetkeen – 5 tapaa vahvistaa kehoyhteyttä

Juuri sulanut maa tuntuu pehmeänä jalkojesi alla, hidastat vauhtiasi kuin varoaksesi etteivät talvikengät juutu viimevuotisen nurmen pohjaan. Häikäisevän kirkas kevätaurinko lämmittää ihanasti kasvojasi, saa sinut sulkemaan silmäsi ja huokaisemaan ääneen. Tunnet, miten hartiasi pehmenevät ja kaikki sinussa rentoutuu uloshengityksen mukana. Hyvä olo huljahtaa lävitsesi.

Yllä mainittu kuvitteellinen hetki kertoo kehollisesta läsnäolosta, ehkä lyhyestä kävelystä lounastauolla tai kiireettömästä ulkoilusta kevätviikonloppuna. Jokainen meistä varmasti tunnistaa arjessaan hetkiä, jolloin tunnemme itsemme täysin läsnä olevaksi ja rentoutuneeksi. Hetkiä, jolloin aistimme ovat hereillä ja nautintoa ei tarvitse etsiä. Se on syvällä meissä.

Tällaisia kokemuksia soisi kuuluvan jokaiseen arkipäivään – löytyivät ne sitten luonnosta, saunasta, liikunnasta, luovasta työstä, rakkaista harrastuksista, toisten ihmisten kohtaamisesta tai mistä tahansa, mikä saa sinut tuntemaan olevasi elossa joka solulla.

Koska arki on yleensä paljon muutakin kuin kiireettömiä hengähdyshetkiä, on todellinen taito säilyttää läsnäolo ja sisäinen  levollisuus myös hässäkän ja haasteiden keskellä. Ja on täysin luonnollista, että aina siihen ei pysty.

Keholliseen läsnäoloon voi kuitenkin aina palata. Oma keho voi toimia ankkurina, joka maadoittaa takaisin tähän hetkeen, kun elämässä myrskyää. Kehon avulla sisältään voi löytää ripauksen kevätpäivästä silloinkin, kun aallot lyövät yli laidan eikä tyyntä näy horisontissa.

Mitä enemmän kehoyhteyttä ruokkii ja vahvistaa, sitä helpompi siihen on turvautua silloin, kun elämän myllerrykset ja arjen haasteet keikuttavat sisäistä tasapainoa.

Seuraavat Lempeyttä keholle -korttipakasta löytyvät 5 harjoitusta auttavat sinua vahvistamaan kehoyhteyttä arjessa:

1. Tiedosta hengityksesi liike

Ota mukava istuma-asento sulje hetkeksi silmäsi. Tuo huomio sisään ja uloshengitykseen. Miltä hengityksesi tuntuu? Mitä kehonosia sisään- ja uloshengitys sinussa liikuttavat? Miten voisit antaa hengityksesi virrata vielä vapaammin? Rentoudu hetkeksi hengityksen liikkeeseen ja anna kehosi liikkua hengitysaaltojen mukana. Tämä liike on sinussa aina.

 2. Tunnustele turvan kokemusta

Kehollinen luottamus syntyy turvan tunteen kautta kokemuksesta, että omassa kehossa on erilaisista olotiloista huolimatta turvallista olla. Tutkaile hetki luottamuksen ja turvan kokemusta omalla kohdallasi. Voinko luottaa kehooni silloinkin, kun tunteet ja tuntemukset sisälläni vaihtuvat? Voinko kokea olevani turvassa silloinkin, kun horjuttaa? Muista, että kaikki tunteet ja ajatukset ovat sallittuja.

3. Pysähdy tarpeidesi äärelle

Pysähdy hetkeksi keskustelemaan kehosi kanssa niin kuin puhuisit sisäiselle lapsellesi. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset ja vastaa rehellisesti.  Miten päivä on sujunut? Miten nukuin? Miten ruoka maistui? Olenko käynyt ulkona? Oliko päivässä jotakin erityistä? Miltä se tuntui? Kuuntele uteliaasti vastauksesi ja tunnustele, mitä ne herättävät sinussa. Onko jotakin mitä kehosi tarvitsee tässä hetkessä? Miten voisit antaa sitä itsellesi?

4. Läsnäolon hetki

Ota mukava istuma-asento ja sulje hetkeksi silmäsi. Hengitä muutama kerta syvään sisään ja huokaise suun kautta ulos, niin että tunnet kehosi rentoutuvan. Kun avaat silmät, katso ympärillesi kuin näkisit kaiken ensimmäistä kertaa. Mitä näet? Mitä kuulet? Mitä haistat? Mitä maistat? Mitä tunnet? Mitä aistit sisälläsi? Keskity vain hetki aistimaan ja olemaan läsnä. Huomaa lopuksi, miltä olosi tuntuu. Kiitä itseäsi pysähtymisestä.

5. Salli itsesi vastaanottaa

Mitä nautinto sinulle tarkoittaa? Milloin viimeksi hemmottelit itseäsi? Moni meistä on tottunut mieluummin antamaan muille kuin vastaanottamaan hyvää. Mieti hetki, miten voisit tuoda lisää nautintoa arkeesi. Voisitko sallia sitä itsellesi useammin?

Kurkkaa Lempeyttä keholle -kortit:

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image