Ylivireys kertoo hermoston ylikierroksista – Vaikka et millään malttaisi pysähtyä, kehosi kutsuu sinua hidastamaan tahtia

Mainosyhteistyö – Artikkelin tarjoaa Namaste Himos -joogafestivaali

Kehomme aistii jatkuvasti elämää ulko- ja sisäpuolellamme. Kehoaistimme avulla voimme havaita esimerkiksi sydämemme sykkeen, hengityksemme rytmin, nälän, kivun, lämmön tai viileyden sekä perustavanlaatuiset tunteet kuten pelon, rauhan ja perhoset vatsanpohjassa.

Sisäisten tuntemusten välityksellä kehomme viestittää meille tarpeistamme ja rajoistamme kuten siitä, milloin tarvitsemme lepoa, ruokaa, liikettä, rauhoittumista, tukea tai yksinoloa.

Vaikka kyseessä on hyvin perustavanlaatuinen ja luonnollinen osa olemustamme, saatamme usein sivuuttaa kehomme hiljaiset signaalit ja toimia vastoin tarpeitamme.  Mikäli toimimme näin toistuvasti ja pitkään, alkaa keho ennen pitkää viestittää kovaäänisemmin. Ehkä orastava väsymys äityy päänsäryksi tai migreeniksi, henkinen kuorma hermokivuksi tai jatkuva oman jaksamisen äärirajoilla tasapainoilu uupumukseksi.

Itselleni nämä kaikki ovat tuttuja kokemuksia. Joka kerta, kun olen syystä tai toisesta ajautunut kauaksi omista tarpeistani ja ylittänyt omat voimavarani, kehoni on pysäyttänyt minut. Yksi avain tasapainon ja paranemisen tiellä onkin ollut opetella kuuntelemaan tarkemmin oman kehoni pyyntöjä – jo ennen kuin ne kasvavat huudoksi.

Kehollisten viestien ymmärtäminen alkaa sisäisten tuntemusten havaitsemisesta.

Tässä 5 tyypillistä signaalia, joiden avulla kehosi saattaa viestittää sinulle tarpeistasi tavallisen arjen tiimellyksessä:  

1. Olosi on ylivireä. Sykkeesi on kiihtynyt, hengitys tuntuu pinnalliselta ja sisälläsi on pistelevä levottomuus, kuin muurahaiskeko, jonka liike ei koskaan lakkaa. Sinun on vaikea rentoutua, nukahtaminen kestää tavallista kauemmin tai saatat heräillä öisin useampaan kertaan.

Ylivireys kertoo hermoston ylikierroksista. Vaikka saatat tuntea olosi yhä tarmokkaaksi etkä millään malttaisi pysähtyä, kehosi kutsuu sinua hidastamaan tahtia ja hengittämään syvään.

2. Olosi on alivireä. Kehosi tuntuu hitaalta ja tahmealta, on kuin matalapaine olisi vallannut sisimpäsi. Raajasi painavat tavallista enemmän ja myös pää ajatuksineen tuntuu sumealta. Saatat kokea olosi tympeäksi tai alakuloiseksi. Usein alivireys on seurausta pitkään jatkuneesta ylivireydestä. Tällöin keho viestii tarvitsevansa kunnon lepoa ja armollisuutta itseäsi kohtaan.

Toisinaan alivireys yllättää myös ilman uuvuttavaa ajanjaksoa esimerkiksi pitkinä pimeinä talvi-iltoina tai passiivisen istumatyön seurauksena. Tällöin kehosi saattaa kutsua sinua nostamaan lempeästi kierroksia ja tekemään jotakin sinulle mieluista.  Ehkä rauhallinen kävely luonnossa tai jokin muu lemppari puuhastelu auttaa sinua nostamaan vireyttä, kohentaa oloasi ja piristää mieltäsi.

3. Olosi on raihnainen. Päätäsi särkee, niveliä kolottaa tai lihaksia kiristää. Saattaa olla, että mielesi edelleen jaksaisi ja haluaisi porskuttaa arkea tavalliseen tapaan, mutta kehosi pyytää sinua lepäämään ja ottamaan aikaa palautumiselle. Vaikka totaalilepo ei onnistuisi, mieti, millä tavoin voisit helpottaa oloasi ja antaa kehollesi mahdollisuuden hellittää.

Säryt ja kivut ovat aina merkki siitä, että jotain on epätasapainossa. Mikäli oireet eivät mene ohitse, on hyvä kääntyä ammattiavun puoleen.

4. Olosi on hutera. Olosi tuntuu voimattomalta, ajatuksesi eivät kulje ja huomaat pinnasi kiristyvän. Arkipäiväisin syy huteraan ja kärttyiseen oloon on usein energian puute. Toiset meistä reagoivat verensokerin tippumiseen voimakkaammin ja nälkäisenä saattaa tuntua siltä, että mistään ei tule enää mitään. Vatsasi vaatii huomiota niin, että heikottaa.

Syömällä ravitsevasti ja säännöllisin väliajoin voit auttaa verensokeria ja oloasi pysymään tasaisempana. Tällöin myös työt sujuvat paremmin eikä illalla iske totaalinen väsähdys.

5.  Olosi on epämääräinen. Sisälläsi on epämääräinen, paha tai ontto olo. Saatat tietoisesti tai tiedostamattasi vältellä pysähtymistä, koska haluat vältellä tuon olotilan kohtaamista. Kehosi kutsuu sinua pysähtymään tunteidesi äärelle.

Tuntemusten ohella tunteet ovat myös kehollisia viestejä. Ne auttavat sinua tunnistamaan omia tarpeitasi ja rajojasi ja siten ohjaavat kohti tasapainoa.

Koska jokaisen keho on erilainen, myös viestit välittyvät jokaiselle meistä hieman eri tavoilla.  Esimerkiksi sinun ylivireytesi voi tuntua erilaiselta kuin jonkun toisen. Tärkeintä on opetella tunnistamaan oman kehonsa viestejä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image