6 myyttiä unelmatyöstä – ja yksi työkalu, joka laittaa sinut liikkeelle kohti parempaa

Oletko töissä, mutta jokin ei ole kohdallaan? Kenties työ väsyttää liikaa, ei tunnu merkitykselliseltä tai innostus puuttuu? Voi olla, että et toimi työssäsi vahvuuksillasi. Mielessä saattaa olla pakoajatuksia: kunpa vaan pääsisi pois jonnekin kauas…tai mitä jos irtisanoutuisin? Ehkä olet tulossa siihen pisteeseen, että olet valmis tekemään asialle jotain. Kenties uusille urille lähteminen ja jopa oman unelmatyön löytäminen houkuttaa.

Olemmeko tottuneet siihen, että kaikilla muillakin on rankkaa työelämässä? Joka toinen tuttavapiiristämmekin saattaa olla vahvasti stressaantunut työelämässään, joten yritäpä siinä olla kiireetön. Meille opetetaan jo pienestä, että ”ensin työ, sitten huvi”. Entä, jos se työ onkin suurta huvia ja pointti onkin tehdä työstä huvia, ellei se sitä vielä ole? Nyt on korkea aika päivittää käsitys siitä, millaista työelämä on. Sinä, minä, ja jokainen meistä luo uutta maailmaa aloittaen itsestään.

Kun löydät unelmatyösi, opit rakastamaan maanantaiaamuja

Uskallatko unelmoida unelmatyöstä? Mieti, miltä tuntuisi tehdä jotain, mitä rakastat ja saada siitä vielä palkkaa?

Jokainen ymmärtää käsitteen ”unelmatyö” omalla tavallaan ja hyvä niin. Jollekin se on maailman pelastamista, toiselle osa-aikainen siivoojan työ, kolmannelle kotiäitinä oleminen, neljännelle yrittäjän vapaus, viidennelle 8-16 palkkatyö assistenttina, kuudennelle 24/7 työ pelastusoperaation johtajana. Vain sinä tiedät, mikä sinulle on unelmatyön oikea määritelmä. Kuinka paljon olet valmis antamaan työllesi? Mikä on riittävää sinulle? Kuinka paljon haluat saada työltäsi?

Oma määritelmäni unelmatyölle on:

”Unelmatyö on mikä tahansa työ, jonka sinä koet unelmatyöksi. Itselleni se on tunne siitä, että teen jotain merkityksellistä, arvojeni mukaisesti ja vahvuuksiani hyödyntäen. Se tunne, kun innostaa ja tuntuu vaan niin omalta jutulta ja etuoikeudelta saada tehdä juuri tätä työtä. Tunnetta, millä odotan vaikka seuraavaa hyvinvointiretriittiviikonloppuamme, ei voi sanoin kuvailla. Suuri kiitollisuus.”

Sinun ei tarvitse haluta ”unelmatyötä”. Unelmointi on vain yksi suunnittelun muoto.

Ehkä sinulle riittää kiva duuni. OK työpaikka. Kunhan edes olisi jokin työpaikka, olisit kenties tyytyväinen. Jos kuitenkin vietät keskimäärin noin kolmasosan ajastasi töitä tehdessä, mitä järkeä olisi tehdä jotain, mikä ei innosta edes itseä? Olisiko mielekäs työ kuitenkin onnellisuuttasi lisäävä tavoite? Jos et yhtään vielä tiedä, mitä haluaisit, ei haittaa.

Vanhemmat kysyvät usein lapsiltaan: Mikä sinusta tulee isona? Oivalsin vähän aikaa sitten, miten turha kysymys se on, ja se luo kohtuuttomat paineet ihmiselle. Ikään kuin olisimme tulossa joksikin, tai meidän pitäisi tulla joksikin muuksi, kun mitä juuri nyt olemme. Ikään kuin se ei olisi tarpeeksi, mitä jo olemme. Itse kysyin tämän saman kysymyksen tytöltäni, kun hän oli noin 2-3 -vuotias. Hän katseli itseään tyytyväisenä peilistä samalla keikistellen, ja vastasi: ”Musta tulee isona nainen. Tai mies. En ole vielä päättänyt!”.

6 virheellistä myyttiä unelmatyöstä

 1. Se on vain joillekin harvoille onnekkaille, ei niitä kaikille riitä
 2. Se on jotain liian vaaleanpunaista, ei liity todellisuuteen
 3. Siinä ei ole yhtään tylsää tehtävää
 4. Sitä on vaikea saada
 5. Siinä ei voi uupua
 6. Siinä ei tarvitse ponnistella paljoakaan

Saat toki uskoa näin, mutta oman kokemukseni mukaan nämä eivät pidä paikkansa. Uskon, että jokaiselle meistä löytyy se oma juttu. Olet tullut tänne syystä, sinulla on merkitystä, jokin tehtävä (moniakin!) ja sinä olet tärkeä. Unelmatyö on omannäköistä arkea. Siinäkin on inhokkitehtävät, mutta niitä on aika vähän. Sen saaminen on helppoa, jos astuu pois itsensä tieltä ja tutkii pelkojaan. Unelmatyössäkin voi uupua, jos ei osaa johtaa itseään. Liian paljon kivaa tekemistä voi viedä kehon ylirasitukseen. Tärkeintä on, että sinun työsi ja elämäsi tuntuu sinulle sopivalta ja löydät tasapainon. Itse ainakin ponnistelen paljonkin omassa unelmatyössäni, mutta se on kaikki sen arvoista!

Ole rehellinen itsellesi

Vaikka olisit ollut johtaja, esimies ja vastannut miljoonien budjeteista, voit olla tällä hetkellä onnellisempi osa-aikaisessa työssä tehden käsilläsi jotain. Eräs asiakkaani alkoi kuuntelemaan itseään ja siirtyi 15 vuoden vaativan IT-uran jälkeen vähitellen korutaiteilijaksi ja yrittäjäksi – on kuulemma onnellisempi nyt kuin koskaan ”huippuvuosinaan”. Kun nautit työstäsi, elämä tuntuu hyvältä. Kun työ on pakko, elämä voi tuntua vankilalta.

Vastaavasti toinen asiakkaani, joka on ollut 15 vuotta assistenttina melko stabiilissa ympäristössä, nauttii nyt vaativasta ja dynaamisesta työstään henkilöstöpäällikkönä rekrytointialalla.

”Joka hetki on mahdollisuus luoda jotain uutta. Me emme ole menneisyytemme vankeja, ellemme itse valitse niin.”

Työkalu: Analysoi tyytyväisyytesi nykytyössäsi

”Kasvu on tuskallista. Muutos on tuskallista. Mutta mikään ei ole niin tuskallista kuin jäädä jumiin jonnekin, minne et koe kuuluvasi.”

Onnellinen työelämä on tarkoitettu sinulle. Tämä työkalu sopii sinulle, jos olet tällä hetkellä töissä. Tutki, millä osa-alueilla olet tyytyväinen ja tyytymätön nykytyössäsi.

Ohjeet työkalun käyttöön:

Vastaa kysymyksiin muistikirjaasi täydentämällä lauseet:

 • Miltä tuntuu maanantaiaamuisin lähteä töihin?
 • Kun tulen työpaikalleni, ilmapiiri ja yleisfiilis siellä on…
 • Työtehtäväni tuntuvat minusta…
 • Kun teen töitä, koen…
 • Työssäni kehittyminen ja itseni haastaminen on…
 • Suhde esimieheeni on…
 • Hyvinvointini työssäni on…
 • Työn ja muun elämän tasapaino on…
 • Työelämäni tulevaisuudesta ajattelen…
 • Vaikutusmahdollisuuteni työssäni ovat…
 • Ihmissuhteeni töissä ovat…
 • Työpaikkani arvomaailma on…
 • Työpaikkani sijainti ja työympäristö…
 • Palkka ja edut ovat…
 • Vahvuuteni ja potentiaalini käyttö nykytyössäni…

Katso vastauksiasi ja kirjaa ylös ajatuksiasi niistä. Tee itsellesi 1-3 käytännön tehtävää näiden perusteella, millä muokkaat työtäsi mielekkäämmäksi. Tee sen jälkeen tarvittavat toimenpiteet ja neuvottele sinulle tärkeistä asioista esimiehesi kanssa. Jokainen askel mielekkäämpään suuntaan on voitto.

***

Kaipaatko sinä muutosta työelämääsi? Tervetuloa mukaan 7 askelta unelmatyöhön – valmennusryhmään verkossa! Ryhmä alkaa 8.3. ja kestää 8.5.2022 saakka. Aloitamme yhteislähtönä ja sinulla on 7.3. asti aikaa ilmoittautua mukaan. Valmennus maksaa alle 5 euroa/päivä ja saat kaiken tarvittavan päästäksesi lähemmäs tai perille asti unelmatyöhösi. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image