Kaksi tapaa rakastaa – kummat sanat sinä valitset?

Mitä sanoo rakkaus? Entä sinä? Rakkaiden kanssa tulee joskus oltua aivan hölmö, kun taas toisena hetkenä viisautta ja hyväksyvyyttä riittää. Se on inhimillistä.

Rakkaus pienellä r:llä sanoo:

”Anna sinä minulle mitä tarvitsen. Ole sellainen kuin toivon. En pärjää ilman. Pidän sinusta kiinni, en tahdo menettää. Tee sinä minut onnelliseksi. Paranna minut. Täytä lautaseni. Täytä tyhjyyteni. Tarraudun sinuun, koska jos päästäisin irti, sinä ehkä juoksisit pois. Olet minun. Meillä on sopimus.”

Tällainen rakkaus on tyypillistä, vaikka sitä voi olla vaikea myöntää. Rakkaus pienellä r:llä on lähempänä riippuvuutta. Se on ehdollista ja siinä toiselle lankeaa välinearvo. Rakastan sinua, kunhan olet ja teet niin kuin tahdon.

Rakkaus isolla R:llä sanoo:

”Annan sinulle sen mitä tarvitset ja minkä vain voin. En toivo sinulta mitään sellaista, mitä et vapaasti tahdo antaa. Pidän sinua lähellä, mutta päästän irtikin. Sinun onnesi on minun onneni. Sinun kärsimyksesi on minun kärsimykseni. Jos saan jakaa matkasi, iloitsen, jos en, tuen sinua ja elämäsi toteutumista. Kunnioitan ihmisyyttäsi. Osoitan sen teoillani, läsnäolollani, katseellani ja hyväksynnälläni. Nautin ja iloitsen sinusta. Näen sinut ja kuulen.”

Rakkaus isolla R:llä on pyyteetöntä, ehdotonta ja siinä toinen ihminen saa itseisarvon sellaisenaan. Rakastan sinua, koska olet.

Jokainen ihmissuhde tarjoaa mahdollisuuden oppia rakastamaan itseä ja toista täydemmin. Kummat sanat sinä valitset?

Tämän tekstin löydät Susanna Erätulen Etsijän kirjasta (Otava 2017).


Mitä rakkaus on? Mitä se sinulle merkitsee? Kerro ajatuksesi HIDASTA ELÄMÄÄ -SIVUSTON KESKUSTELUALUEELLA.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image