Kun kohtaamme toisen ihmisen, kohtaammeko hänet todella? – Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on avain syvempään ihmissuhteeseen

Muistatko miltä tuntui, kun olit aidossa yhteydessä toiseen ihmiseen? Näit toisen ja tulit nähdyksi. Jos muistat, niin jo se kertoo, kuinka suuri vaikutus hyvällä vuorovaikutuksella on meille ihmisille.

Yhteys, kontakti toisiin ihmisiin on meille kaikille tärkeää, jopa elintärkeää. Emme selviäisi hengissä, jos emme pyrkisi kontaktiin toisen ihmisen kanssa. Toinen perustarpeemme on autenttisuus, pyrkimys olla ”oma itsemme”. Ilmaista ja toteuttaa tarpeitamme ilman pelkoja. Tunnetun addiktio- ja trauma-asiantuntijan, Gabor Matén mukaan, pyrkimys kontaktiin on niin suuri, että olemme valmiita tekemään sen autenttisuutemme kustannuksella. Tämä antaa mielestäni myötätuntoisen näkökulman kohtaamisen vaikeuteen.

Hahmoterapiassa kontaktin käsite on keskeinen. Hahmoterapian yhtenä juurena toimii filosofi Martin Buberin (1878–1965) inhimillisten suhteiden jaottelu Minä-Sinä ja Minä-Se-suhteisiin. ”Aito” kontakti on Minä-Sinä-suhde, kun taas Minä-Se-suhteissa todellista yhteyttä ei tapahdu, sillä tällöin yhteys syntyy subjektin ja objektin välillä eli yhteys on jollakin tavoin ehdollinen. Kenties alitajuisesti näen toisessa ihmisessä jonkin toisen, muutan kenties omaa käytöstäni siten, että mukaudun toisen tahtoon tai vaikkapa pyrin kontrolloimaan toista.

Hahmoterapiassa Minä-Se-suhde nähdään ihmissuhteena, jossa on pyrkimys kontaktiin, mutta vaikuttamassa on jotain, esimerkiksi mielen puolustusmekanismi. Eli tällöin yhteys tapahtuu, mutta se ei ole niin ravitseva ja syvä. Hahmoterapiassa mielen puolustusmekanismit, defenssit, nähdäänkin kontaktityyleinä.

Itse oivalsin kontaktin syvän ja ravitsevan yhteyden, kun kohtasin henkilön, joka aiheutti minussa ärtymystä. Käyttäydyin häntä kohtaan passiivis-aggressiivisesti ja huutelin asiani hänelle kaukaa, sen sijaan että olisin uskaltautunut kohdata hänet. Kun vihdoin uskaltauduin lähemmäksi peitin asiani huumoriin. En tiedostanut, etten uskaltanut sanoa hänelle mitä oikeasti ajattelin ja tunsin. Huumorini loukkasi häntä, joka yllätti minut täysin. Kenellä on noin huono huumorintaju, ajattelin. En kyennyt ymmärtämään, että vitsiksi tarkoittamani heitto voisi loukata jotakuta. Kun myöhemmin kohtasimme, kertoi hän, että vitsini sanat toivat mieleen hänen vanhempansa arvostelevat sanat. Siinä hetkessä jokin muuttui. Hän jakoi kipunsa ja samalla minä pystyin näkemään oman osuuteeni asiassa, olemaan pahoillani ilman häpeää tai vihaa. Sillä hetkellä tunsin, että tämä oli miksi olemme tällä planeetalla. Kohtaamassa ihmisiä syvästi. En ollut koskaan kokenut miltä tuntui todella kohdata toinen ihminen.

Syvä kohtaaminen energisoi ja vapauttaa. Se on mielestäni liian vähän hyödynnetty keino parempaan hyvinvointiin. Välttely ja tunteiden tukahduttaminen vie tutkitusti energiaa. Näin ollen pyrkimys autenttisuuteen ja omien, kipeidenkin tunteiden jakaminen on meille hyväksi. Sen sijaan, että tunteet patoutuvat tai ”jäätyvät” kehoon, tulevat ne ilmaistuksi. Kuinka moni onkaan ollut ahdistunut jostain ääneen sanomattomasta asiasta. Ja ollut helpottunut, kun on saanut sanottua haluamansa toiselle, ilman että mitään pahaa tapahtui. Kokemus on kokonaisvaltainen.

Hahmoterapiassa kontaktin tasoja käydään läpi esimerkiksi kerroksina. Uloin kerros on kliseekerros. Kaikille varmasti tuttu kerros, jolla jutellaan säästä ja muista yleisistä, ei niin henkilökohtaisista asioista. Seuraava kerros on roolikerros. Tällöin kohtaamme toisen henkilön vaihtuvan roolimme kautta. Rooli voi olla vanhemmuus, työ tai vaikkapa harrastus. Seuraava kerros on defenssien kerros. Eli kun alamme tulla lähemmäksi ydintä, mielen puolustusmekanismit aktivoituvat. Olen kirjoittanut introjektiosta eli uskomuksista ja pidättelystä eli retroflektioista.

Kerroksien ytimessä ovat ydintunteet hahmoterapian mukaan: ilo, suru, aggressio ja seksuaalisuus. Kun voimme kohdata toisen ydintunteistamme käsin, voimme olla syvässä yhteydessä. Yksikään taso ei ole väärin. Me kaikki voimme liikkua kontaktin eri tasoilla samassakin ihmissuhteessa. Kun voimme kohdata toisen ydintunteistamme käsin, voimme olla syvässä yhteydessä.

Voit käyttää edelle esitettyjä kontaktin tasoja miettiessäsi omia ihmissuhteitasi. Kenen kanssa jäät roolitasolle ja kenen kanssa kliseetasolle? Mikä estää suhdetta syvenemästä? Jos joku ihminen herättää sinussa ärtymystä, niin voi olla, että puolutusmekanismisi ovat aktivoituneet. Kenen kanssa voit jakaa ydintunteitasi?

Kuva: Andriyko Podilnyk / Unsplash

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image