Parisuhde voi olla maailman yksinäisin kokemus, kun kaksi ihmistä ei osaa kohdata toisiaan

Kiirehdin hakemaan lapset päiväkodista, pyörähdän ruokakaupassa, tulemme kotiin ja ryhdyn laittamaan perheelle ruokaa. Hetken päästä ulko-ovi käy ja mieheni tulee kotiin. Hän huikkaa tervehdyksen ovelta ja katoaa työhuoneen uumeniin. Kun ruoka on valmista syömme pikaisesti yhdessä, jonka jälkeen työhuone ja siellä odottava tietokone kutsuvat jälleen. Hoidan lasten iltapuuhat ja kun saan heidät viimein nukkumaan, on hetki aikaa rentoutua ennen kuin sänky kutsuu ja sama rumba käynnistyy seuraavana aamuna kello kuusi. 

Meillä asui kahden kerroksen väkeä. Minä ja lapset asutimme yläkertaa ja mieheni majaili alakerrassa omiin juttuihinsa uppoutuneena. Yleensä kohtasimme vain ruokapöydässä ja iltasella, kun olin jo päivän väsyttämä ja valmis painumaan yöpuulle. Mieheni ei ymmärtänyt, miksi en päästänyt häntä enää kovin usein lähelle. Itsekin ymmärsin, mikä kaikki oli ollut pielessä vasta sen jälkeen, kun lusikat oli laitettu jakoon ja olin löytänyt rinnalleni uuden kumppanin. 

Kaipuu syvälliseen yhteyteen

Kun oivalsin, mikä minulle on parisuhteessa kaikkein tärkeintä, yritin selittää sitä miehelleni. Puhuin siitä, kuinka paljon kaipasin syvällistä kohtaamista, sellaista todellista yhteyttä ja läheisyyttä. Halusin puhua muustakin kuin lapsista, ja työstä ja kaiken maailman arkipäiväisyyksistä. Halusin tuntea, että toinen on henkisesti läsnä, kun puhun tärkeistä asioista. Halusin katsoa silmiin ja nähdä että toinen on oikeasti siinä minua varten eikä valovuosien päässä omissa ajatuksissaan. Halusin tuntea olevani kiinnostavampi kuin tietokoneen ruudun kautta avautuva virtuaalimaailma. Olin nääntymäisilläni sydänten välisen yhteyden puutteeseen.

Pitkässä parisuhteessa on vaarana käydä niin, että aito läsnäolo ja pienet huomaavaisuudet unohtuvat. Toinen on läpikotaisin tuttu ja aina siinä. Ei viitsitä nähdä enää vaivaa suhteen eteen ja kuvitellaan, että kaikki on hyvin niin kauan kun ei riidellä. Pikkuhiljaa henkinen etäisyys kasvaa ja todellista kohtaamista ei enää tapahdu. Etenkin naisille parisuhteeseen hivuttautunut tunneyhteyden puute on iso syy eroon. Asia on saattanut kalvaa vuosia ja siitä on yritetty keskustella puolison kanssa, mutta tuloksetta. Lopulta yksinäisyys kasvaa niin suureksi, että on mieluummin oikeasti yksin kuin yksinäinen parisuhteessa. 

Mitä opin tästä kaikesta?

Ehkä kaikkien tärkein oivallukseni liittyi omiin tarpeisiini. Erityisherkkänä ihmisenä kaipaan parisuhteelta ennen kaikkea merkitykselliseltä tuntuvaa yhteyttä. Elämyshakuisuuteni puolestaan tarkoittaa sitä, että en kestä yhtä ja samaa rutiinia kovin pitkään. Sen tähden olen pyrkinyt luomaan elämääni mahdollisimman paljon vapautta ja vaihtelua. Järjestämällä itselleni sopivasti virikkeitä, pysyn tyytyväisempänä ja se hyödyttää myös parisuhdettani. Omasta itsestä huolehtiminen, utelias suhtautuminen elämään ja halukkuus kehittyä ihmisenä pitävät mieleni virkeänä ja tekevät minusta mukavamman elämänkumppanin. 

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin ymmärsin myös rehellisen kommunikaation tärkeyden. Jos en pysty puhumaan tunteistani ja tarpeistani, syntyy turhia väärinkäsityksiä, turhautuneisuutta ja pettymyksiä. Pienistäkin harmituksista kasvaa ajan mittaan iso möykky, kun niitä lakaisee riittävästi maton alle. Oli pakko opetella puhumaan entistä enemmän ja ilmaisemaan vaikeitakin tunteita senkin uhalla, että syntyy riitaa. 

Riitely on itse asiassa ihan hurjan tärkeää ja se voi olla jopa parisuhdetta vahvistava asia, kunhan sen hoitaa fiksusti. Riidellessä täytyy muistaa muutama sääntö, jotta riidat eivät hajota suhdetta:

 • Muista puhua toista kunnioittavasti myös riidellessä. Ei haukkumista eikä iskuja vyön alle. 
 • Kerro miltä sinusta tuntuu ja mitä kaipaisit sen sijaan, että syyttelet.
 • Pysy asiassa. Älä kaiva riidellessä kaikkia menneisyyden kaunoja esiin.
 • Kuuntele ja pyri ymmärtämään myös toisen näkökulma. 
 • Kysy jos et ymmärrä. Älä oleta tietäväsi mitä toinen ajattelee tai tarkoittaa.
 • Ole valmis tunnustamaan myös omat virheesi ja pyytämään anteeksi.
 • Jos tuntuu siltä, ettet pysty hillitsemään itseäsi, vihellä peli hetkeksi poikki ja palaa asiaan, kun olet rauhoittunut.

Tunne itsesi ja ymmärrä historiasi

Kun opettelet tuntemaan itsesi ja ymmärrät historiaasi, osaat paremmin selittää myös kumppanillesi, miksi toimit kuten toimit ja mitä tarvitset. 

Nykyisessä suhteessani minulle on ensisijaisen tärkeää säilyttää kontakti kumppaniini. Arki latistaa välillä hyvänkin suhteen, mutta sen voi aina puhaltaa uudelleen henkiin kun kummallakin on tahtoa ylläpitää yhteyttä. Olen huomannut, että kun tunneyhteys säilyy, pitkäkään suhde ei muutu tylsäksi, vaan parisuhteesta voi löytää aina uusia ulottuvuuksia ja syvyyttä. Hyvin pienilläkin asioilla voi saada toisen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi. Tässä muutamia ideoita:

 • Tarjoa apua pyytämättäkin.
 • Kuuntele ja ole oikeasti läsnä kun toinen puhuu sinulle. 
 • Osoita olevasi kiinnostunut kumppanistasi.
 • Ota välillä taukoa arjesta ja yllätä kumppanisi jollain pienellä romanttisella eleellä.
 • Kerro kumppanillesi, että hän on sinulle tärkeä.
 • Selvitä, millaiset asiat ovat kumppanillesi tärkeitä rakkauden osoituksia. Arvostaako hän erityisesti rakkauden sanoja, tekoja, laatuaikaa, yllätyslahjoja vai kosketusta? Osoita rakkautta sellaisilla tavoilla, jotka ovat hänelle merkityksellisiä. 

Läheisyyden ylläpitäminen vaatii uskallusta olla haavoittuvainen. Niissä hetkissä, kun uskallat paljastaa sydämesi, piilee mahdollisuus syvään yhteyteen ja rakkauteen. 


TOIMITUKSEN VINKKI: Miten saada kadotettu yhteys takaisin?

Yhteyden puute parisuhteessa johtaa usein puhumattomuuteen ja riitoihin – lopulta jopa suhteen päättymiseen. Parisuhteen keskustelukortit auttavat avaamaan keskusteluja ja rakentamaan yhteyttä uudelleen. Kortit sopivat hyvin sekä tutustumisvaiheeseen että pidempään suhteeseen. Pakan 45 korttia nostattavat esiin teemoja menneisyyden opeista, tästä hetkestä sekä tulevaisuuden toiveista.

Nämä kortit ovat Teille, jotka…

…haluatte vaalia suhdettanne

…haluatte tutustua toisiinne yhä uudelleen ja syvemmin

…haluatte ymmärtää toisianne paremmin.

Tutustu Parisuhteen keskustelukortteihin ja käyttäjien kokemuksiin TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image