Viisi vinkkiä erilaiseen hiihtolomaan

Minulla ei ole ollut vuosiin rutiinia “oikean” hiihtoloman viettämiseen. Sukseni ovat auttamattomasti liian löysät ja monotkin sou laast siison. Parasta siis ottaa kynä kauniiseen käteen ja keksiä jotain ihan muuta tekemistä omaksi ja vähän toistenkin iloksi.

Mistä siis on erilainen hiihtoloma tehty? Miten voisi saada aikansa kulumaan ilman että sortuu kulutusjuhlaan? Voisi kokeilla vaikka tällaista.

 1. Maleksi kirkoissa ja kuppiloissa, hiljenny ja inspiroidu ihmisistä tai yhteydestä itseäsi isompaan.

  Myönnetään. Saman efektin voi saada aikaan metsän siimeksessä tai peltojen täyteen kansoitetuilla laduilla. On kuitenkin sanomattomasti sään kannalta varmempaa ottaa alle jokin joukkoliikenneväline isolle kirkolle ja tehdä kierros paikoissa, joissa ihmisillä on tapana olla yhteydessä toisiinsa tai  johonkin isompaan, joka heitä yhdistää.

 2. Ole onnellisesti pihalla, äläkä yritäkään ymmärtää kaikkea sitä, mitä juuri nyt kuohuu mediasa ja ystäviesi epäilyttävän aktiivisten somepäivitysten takana.

  Tuntuuko elämä joskus siltä, kuin yrittäisi katsoa ranskalaista kollaasielokuvaa, jossa trailerin mukaan kymmenen ihmisen elämänkohtalot kietoutuvat toisiinsa ennalta arvaamattomalla tavalla? Samaan aikaan olet kuitenkin tajunnut, että filkka on jo puolivälissä ja juonesta kiinni saaminen saa pään kivistämään, vaikka etäisesti ymmärrätkin, että tämä on jo nähty?

  Tai tuntuuko siltä että talousuutiset, politiikasta puhumattakaan, on kirjoitettu Putouksen käsikirjoittajien toimesta, eikä yksikään tolkun ihminen voi niitä oikeasti ymmärtää?

  Ei hätää. Ei sinun tarvitsekaan näitä ymmärtää. Olethan lomalla, joten voit keskittyä katselemaan miten räystäät tippuvat tai miten naapuri se vaan aina jaksaa kasata lunta  noihin kummallisiin kekoihin, vaikka lääniä ympärillä olisi riittämiin.

  Sinulla on myös lupa hymyillä tälle kaikelle.

 3. Mitä tahansa maailma yrittääkään sinulle juuri nyt sanoa, ota kuurisi loppuun ettei lääkkeiden annostus vahvistuisi. Universumi on kova koutsi, joka loppupeleissä saa aina tahtonsa lävitse.

  Jos tuntuu siltä, että tämä on jo nähty ja jotain uutta pitäisi nyt saada käsille ettei elämä mene vanhan toistoksi, niin istu alas ja ota toinenkin kuppi kahvia. Tai lähde kävelylle, mikäli hapot jo polttelevat ylävatsassa.

  Se on nimittäin niin, että joskus itsensä voi löytää itseään toistamasta siksi, että jotain on jäänyt oivaltamatta edellisellä kierroksella. Jotkut puhuvat karmasta ja toiset sakkokierroksesta, mutta yhtä kaikki; on hyvä ymmärtää, miksi tätä lääkettä on taas määrätty vaikka vanhatkin ovat vielä syömättä.

 4. Keskustele aidosti sydämesi kanssa. Älä tyydy kuulijan rooliin, vaan haasta ja hajoita, sillä iänikuinen rakentava keskustelu voi joskus olla tavattoman väsynyttä jargonia.

  On muotia sanoa, että ihmisen pitää kuunnella sydäntään. Onhan se niinkin, mutta ei siitä vielä dialogia synny. Pahimmillaan sisäiset äänet voivat olla vain myöhäisen murrosiän minäsi huutoa, jotka kantautuu korviisi vasta nyt, kun ruuhkavuosien melu alkaa hiljalleen hellittää.

  On ihan asiallista aloittaa dialogi sydämensä kanssa. Kuunnella rauhassa, että se saa purettua itsensä. Ja vasta sitten, sopivassa kohdassa kun pahin purskahdus alkaa hellittää, kohteliaasti tiedustella, jotta “mitäköhän sinä ihan oikeasti toivoisit?” Joskus vastaus voi yllättää.

 5. Pidä itsesi aidosti elossa, joka solulla. Hengitä helposti ja raskaasti, intensiivisesti varioiden.

  Kun olet päässyt tähän kohtaan asti, voikin olla jo hyvä hetki kaivaa ne sukset kaapista ja antaa itselleen kyytiä. Hien muodostukseen ei kuitenkaan tarvita niitä täydellisesti istuvia varusteita tai -5 asteen hohtavia hankia. Siinä hikoilun lomassa on hyvä tehdä yhteenvetoa neljän ensimmäisen ohjeen aikana saaduista oivalluksista ja ehkä saada muutama uusikin.

  Liikunta on hyvä tapa elämänilon tavoittamiseen. Elämän parhaimpiin puoliin saa suuremman nautintaoikeuden, jos pystyy tuntemaan intohimoa useampaan asiaan. Elämäntehtävä tai elämää suurempi rakkaus ovat sinällään uskomattoman upeita asioita, mutta intohimoa voisi tuntea myös elämään itseensä, jolloin sen säteilyvaikutus voisi olla uudella tasolla.

Milloin ja mistä sinä olit viimeksi liekeissä?


Lue kaikki Keskiviikkokolumnit tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image