Epäiletkö olevasi epäterveessä suhteessa? – Kysy itseltäsi nämä kysymykset

”Narsistin kanssa eläminen on enemmän tai vähemmän traumaattista hänen elämänkumppanilleen. Yleensä narsisti halveksii, vähättelee, alistaa, nöyryyttää ja syyllistää kumppaniaan. Usein kumppani kokee olevansa vastuussa siitä, että parisuhde ei toimi. Narsistin tavoite on, että lopulta kaikki vastuu ja syy on molempien mielestä kumppanin: ”Anteeksi, että olin sellainen, että sinun oli pakko kohdella minua huonosti”. ”

(Joutsiniemi, Kaulio, Mäkelä yms. Naimisissa narsistin kanssa. s.55. Minerva Kustannus Oy. 2013)

Yllä olevan otteen poimin tähän kirjoitukseen siksi, että ymmärtäisimme faktan, ettei kaikissa suhteissa yksinkertaisesti ole mahdollisuutta terveeseen, oikeudenmukaiseen ja tasavertaiseen vuorovaikutukseen. Hyväksyessä edellämainitut faktat on askeleen lähempänä toteuttamaan omia oikeuksia, tarpeita ja toiveita.

Jos koet olevasi parisuhteessa, jossa toiveesi ja tarpeesi jatkuvasti ohitetaan ja jossa voit pääosin huonosti, vastaa alla oleviin kysymyksiin antaen itsellesi luvan vastata mahdollisimman rehellisesti ja itseäsi kunnioittaen, sekä arvostaen.

Kysymykset auttavat selkiyttämään terveen ja epäterveen parisuhteen eroja, niiden vaikutuksia, sekä keinoja puuttua omaan haastavaan suhdetilanteeseen.

Jos koet kysymyksiin vastaamisen haasteellisena, voit kuvitella pohtivasi hyvän ystäväsi ongelmallista tilannetta ja vastaavasi hänen puolestaan kaikella rakkaudella ja myötätunnolla.

Pelkästään kysymysten esittäminenkin itsellesi on jo arvokasta, vaikka selkeitä vastauksia ei juuri nyt löytyisikään.

Voit kysyä kysymykset itseltäsi uudestaan aina niinä hetkinä, jos epäröit suhteessasi tapahtuvia asioita, sekä omia ajatuksiasi, tunteitasi ja kokemuksiasi.

  1. Hyvän parisuhteen edellytyksiä ovat muun muassa: luottamus, turvallisuus, joustavuus, molempien panostus suhteen hyvinvointiin, sekä enimmäkseen onnistunut vuorovaikutus. Katosivatko ne suhteen alkuaikojen jälkeen ja tuliko niiden tilalle esimerkiksi: syytöksiä, pelottelua, uhkailua, epäluuloja, sairaalloista mustasukkaisuutta, sekä kontrollointia, eristämistä ja nöyryyttämistä? Jos vastasit kyllä, olen pahoillani, ne ovat henkistä väkivaltaa ja sitä ei koskaan tarvitse tai pidä sietää missään määrin.
  2. Jos nykyinen tilanne parisuhteessa jatkuisi ilman minkäänlaisia muutoksia seuraavat kymmenen vuotta, olisinko valmis jäämään tähän suhteeseen?
  3. Onko kohtuullista, että parisuhde, jonka tulisi olla rakkauden ja turvan tyyssija aiheuttaa jatkuvaa/usein toistuvaa pahaa oloa?
  4. Onko kohtelu, jota olen saanut/saan osakseni oikein minua kohtaan? Onko minulla oikeus puolustaa ja suojella itseäni?
  5. Voivatko lapseni pitää kotiamme ja meidän aikuisten välistä rakkautta turvallisena?
  6. Koenko parisuhteessani jatkuvaa pelkoa, uhkaa, syyllisyyttä ja niistä seurannutta stressiä?
  7. Missä menee kohtuullisuuden raja ystäväni kohdalla? Entä itseni?
  8. Mikä olisi pahin mahdollinen seuraus, jos lähtisin suhteesta? Keneltä voisin pyytää ja saada apua ja tukea?
  9. Onko minulla oikeus tehdä päätöksiä ja ratkaisuja ilman hänen suostumustaan?
  10. Voinko luottaa omaan selviytymiskykyyni elämässä ilman häntä?

Lopuksi: Muistathan luottaa omaan arviointikykyysi. Ja jos koet sen heikentyneen parisuhteen aikana, muista jutella luotettaville ystäville, sekä ammattilaisille, jotta saat rauhassa jäsenneltyä ajatuksiasi.


Tietoa narsismista, vertaistarinoita, terapeuttista apua ja tukea narsismia lähisuhteissa kokeneille löydät esikoiskirjastani Hyvästit narsistille – Tervetuloa oma elämä

Hidasta elämää -lukijana pääset myös kuuntelemaan 30 päivän ajan maksutta äänikirjaani Storytel -palvelussa tästä!

-20% tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image