Jokin aika sitten julkaisin videon ”4 syytä miksi luopua ylimiellyttämisestä”. Tällä kertaa kerron tarkemmin siitä, MITEN ylimiellyttämisestä voi lähteä hellittämään.
Muistutan vielä, että ylimiellyttäminen on usein varhainen selviytymiskeino, jonka tarkoituksena on välttää yksinjääminen/hylätyksitulo ja varmistaa että tulisi hyväksytyksi. Tästä syystä liiallisen miellyttämisen lopettaminen ei ole ihan simppeli juttu, johon ei ole mielestäni täydellistä ”tee vain nämä 5 asiaa”.
Jaan silti 4 asiaa, joita kannustan sydämestäni harjoittelemaan, jos haluat luopua liiallisesta miellyttämisestä.
1. Tiedosta, että se on valinta.
Ylimiellyttäminen itsessään tulee usein selkärangasta, opittuna mallina. Se voi tuntua siltä, että ”tällainen minä vaan olen”. Harjoittele lisäämään tiedostamista siitä, että voit valita toimia ja reagoida toisinkin. Alkuun se tapahtuu usein jälkiviisauden kautta, ja se on tosi ok. Ala jäämään ”hyvällä tavalla itsellesi kiinni” tilanteista, joissa ylimiellytit ja sopeuduit, äläkä syytä itseäsi vaan reflektoi – mikä olisi sinulle totta? Mitä muista vaihtoehtoisia tapoja sinulla on vastata/reagoida/ilmaista itseäsi?
2. Tunnista syvemmät arvosi ja peilaa niihin
Mitä asioita oikeastaan syvemmällä tasolla arvostat? Jos arvoja ovat vaikkapa rehellisyys, oma hyvinvointi ja kunnioittava kohtaaminen, peilaa tilanteita arvoihisi. Mikä olisi tässä hetkessä arvojeni kanssa linjassa? Tuoko tämä minua lähemmäs itseäni vai kauemmas itseäni? Harva meistä (jos kukaan) kuolinvuoteella miettii, että olisi pitänyt miellyttää enemmän.
Jos priorisoimme aina sen, että muut pysyvät tyytyväisinä itsemme kustannuksella, on hyvä pysähtyä miettimään: Näinkö haluan jatkaa?
3. Ota aikalisä
Harjoitele ottamaan aikalisä ennen kun reagoit nopeasti ja automaatiolla. Kaikki me varmasti jo tiedetään, että pitäisi hengittää. Hengitetään ihan oikeasti. Ota tilaa ja ole valmis kuulemaan itseäsi: vaikka se tarkoittaisi jonkin epämukavan asian esiin nousemista. Joskus ylimiellyttämisestä luopuessa edessä on keskusteluja, jotka tuntuvat vaikealta. Parhaimmillaan voi kuitenkin saada korjaavan kokemuksen, jos toinen suhtautuu siihen että olet rehellinen itsellesi hyväksyen. Jos ei, niin seuraava kohta.
4. Harjoittele hyväksymään, että joku saattaa tuntea pettymystä. Se ei tarkoita, että olisit pettymys.
Näinkin voi käydä. Joku saattaa pettyä. Joku saattaa syyllistää tai yrittää painaa alas. Joskus rajat ja liiallisesta miellyttämisestä luopuminen tekee näkyväksi ihmissuhteidemme todellisen tilan. Oliko suhteessa tilaa olla kokonainen ja inhimillinen, vai toimiko suhde niin kauan kunhan miellytit? Aidot suhteet eivät perustu valta-asetelmiin tai kaupankäyntiin.
Katso lisää aiheesta videolta!
Tunnetko helposti syyllisyyttä rajojen asettamisesta tai hallitseeko pelko toisen reaktiosta liikaa sinua?
Kaipaatko tukea rajojen vahvistamiseen?
Tervetuloa mukaan 19.10. alkavalle verkkokurssille tarjoushintaan 79 € (norm. 119 €). Tarjous voimassa 26.10.2023 saakka. Voit käydä kurssin omaan tahtiisi helmikuun 2024 loppuun asti.
Verkkokurssi tunnelukoista sopii sinulle, joka…
💚 Olet taipuvainen ylisuorittamaan ja tiedät jo, että hellittäminen ei onnistu vaan tahdonvoimalla
💚 Et oikein tiedä, miten vaativien tunteiden kanssa ollaan, joten tunteiden välttäminen tai niistä käsin reagoiminen on sinulle tutumpaa
💚 Olet taipuvainen ylimiellyttämään, ja tiedät että sinun olisi hyvä opetella parempia raja taitoja
💚 Jos pelkäät että sinulle suututaan tai että sinut hylätään, valitset mielummin ylisopeutua itsesi terveen puolustamisen sijaan
💚 Huomaat että elämässäsi toistuu samankaltaiset kaavat etkä oikein tiedä miten toimia toisin
💚 Haluat oppia ymmärtämään ja hyväksymään itseäsi syvemmin
💚 Haluat löytää keinoja vaativien tunteiden kohtaamiseen itseäsi hylkäämättä
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä
Verkkokurssi tunnelukoista – Näin voit tunnistaa ja työstää tunnelukkoja