Kohtaamattomat tunteet jäävät kehoon – 5 merkkiä siitä, että kannat menneisyyden tukahdutettuja tunteita yhä mukanasi

Toisinaan elämässä tulee eteen niin isoja ja järisyttäviä asioita, ettei kaikkea siihen liittyvää tunnemyräkkää pysty kerralla käsittelemään. Silloin energia menee ensisijaisesti arjessa selviytymiseen ja toimintakyvyn ylläpitoon. Omien tunteiden aika tulee sitten, kun arki on hieman tasaantunut ja rankin selviytymisvaihe hellittää.

Joskus selviytymismoodi jää päälle. Ehkä itsellä ei ole tarpeeksi välineitä käsitellä elämän mukanaan tuomia taakkoja tai ehkä kuormitusta on ajan myötä kasaantunut niin paljon, ettei enää tiedä, mistä lähteä purkamaan vyyhtiä. Voi myös olla, että pitkään jatkuneesta stressitilasta on tullut itselle uusi normaali, jolloin pysähtymisen tarvetta voi olla vaikea tunnistaa.

Nämä viisi asiaa voivat kertoa siitä, että kannat mukanasi menneisyyden tukahdutettuja tunteita:

1. Huomaat toistavasi jatkuvasti samaa haitallista kaavaa arjessasi tai ihmissuhteissasi. Ehkä ylität jatkuvasti oman jaksamisesi rajat ja poltat itsesi loppuun. Ehkä huomaat olevasi se ystävä, jonka puoleen käännytään ainoastaan silloin, kun tarvitaan apua. Tai kenties parisuhteesi päättyvät aina samalla kipeällä tavalla.

Ei välttämättä ole sattumaa, että elämässäsi tietyt asiat tuntuvat toistuvan. Omien käyttäytymis- ja toimintamallien juuret ulottuvat usein pitkälle menneisyyteen. Niiden taustalla saattaa olla jokin käsittelemätön kipeä kokemus, jonka pohjalta olet kehittänyt itsellesi selviytymismallin. Kaava rikkoutuu vasta, kun tulet tietoiseksi sen syntyperästä ja pystyt kohtaamaan ja purkamaan siihen liittyvät vaikeat tunteet.

2. Koet selittämättömän voimakkaita kehollisia tunnereaktiota tietyissä tilanteissa. Joskus menneisyyden haavat näyttäytyvät meille ulkoapäin mitättömän pieneltä tuntuvissa arkisissa kohtaamisissa tai tilanteissa. Voi olla, että yksikin huonosti valittu sana, tietty ääni tai esimerkiksi haju herättää kehossamme muistojäljen ja saa meidät hetkessä pois tolaltaan. Puhutaan myös triggereistä eli tekijöistä, jotka laukaisevat muistomme vanhasta traumaattisesta tapahtumasta ja saavat kehomme hälyttämään.

Aina emme osaa yhdistää menneiden tapahtumien painoa tähän hetkeen ja vaikka osaisimme, emme välttämättä tiedä, miten päästä tilanteessa eteenpäin. Jotta vanhat haavat lakkaisivat sabotoimasta nykyhetkeä, ei selittämättömien reaktioiden kanssa kannata jäädä yksin.

3. Sinulla on kasautuvia fyysisiä oireita, joille ei löydy fysiologista selitystä. Jatkuva ylikuormitus, sairastelu, selittämättömät keholliset oireet kuten krooniset kivut ja säryt, joihin ei löydy fysiologista syytä, saattavat kertoa myös käsittelemättömästä henkisestä kuormasta.

Kehoomme kasautuneet kohtaamattomat tunteet voivat ajan myötä tuntua fysiologisena taakkana. Kun emotionaalinen kuorma vapautuu, myös keho pääsee ohjautumaan kohti tasapainoa.

4. Välttelet itsesi äärelle pysähtymistä pysymällä jatkuvasti kiireisenä. Toisinaan välttelemme tietoisesti tai tiedostamatta tunteidemme kohtaamista tekemällä koko ajan jotakin.  Kun keskitämme huomiomme työntekoon, jatkuvaan touhuamiseen tai itsemme kehittämiseen, meidän ei tarvitse pysähtyä kohtaamaan epämukavia tunteita. Tunteet eivät kuitenkaan katoa mihinkään, vaan ajan mittaan ne saattavat voimistua tai alkaa oireilla fyysisenä tai henkisenä pahoinvointina.

Joskus menneisyyden painolastit ilmenevät erilaisina riippuvuuksina, jotka kehittyvät tarpeestamme paeta pelottavaa tunnekokemusta. Riippuvuuden luonteesta huolimatta avainsana paranemisessa on päästä sen juurisyiden äärelle.

5. Sisälläsi on epämääräinen paha olo, vaikka ulkoisesti kaikki on hyvin. Kohtaamattomat tunteet varastoituvat kehoomme odottamaan sopivaa ajankohtaa. Vaikka juuri nyt kaikki olisi hyvin, voi menneisyydessä olla asioita, jotka eivät ole tulleet emotionaalisesti kohdatuiksi. Epämääräinen onttous sisällä voi siis olla merkki siitä, että jokin sisälläsi odottaa tulevansa nähdyksi ja kuulluksi.

Kun elämä on viimein tasapainossa ja ympärillä on kannattelevia asioita, voi olla turvallinen hetki katsoa mennyttä uudelleen.

Vanhojen haavojen kanssa sinuiksi tuleminen vaatii usein aikaa, harjoitusta ja armollisuutta.  Moni meistä on joutunut elämänsä aikana patoamaan sisälleen niin paljon ja niin voimakkaita tunnekokemuksia, että niiden purkamiseen tarvitaan ammattilaisen apua.

Ethän jää tunteidesi kanssa yksin.

Tunteiden kohtaamisesta ja niiden kehollisesta merkityksestä voit lukea lisää kirjasta Kotona kehossa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image