Luonnossa ei tarvitse suorittaa, riittää, että olet – 7 vinkkiä kadonneen liikunnan ilon etsintään

Monilla meistä suorittaminen tulee selkärangasta. Onhan länsimainen moderni kulttuurimme iskostanut meihin ajatuksen, että kaiken aikaa pitäisi  olla tavoitteellinen ja tuottava. Kiire ja tehokkuuden vaatimus siirtyvät helposti työelämästä myös vapaa-ajalle. Yhtäkkiä sitä huomaa laskevansa askeleita, punnitsevansa kaloreita ja miettivänsä, minkä haasteen sitä ottaisi itselleen seuraavaksi.

Itsensä haastamisessa ei sinänsä ole mitään väärää, mutta harmittavan usein sillä on taipumusta kääntyä itseään vastaan. Liikunta on tästä hyvä esimerkki. Jos ei yllä itselle asetettuihin tavoitteisiin, tuntee helposti olonsa epäonnistuneeksi ja riittämättömäksi. Tämä voi johtaa siihen, että motivaatio liikkumiseen laskee. Koska mikään ei ole kuitenkaan omasta mielestä tarpeeksi, on melkein parempi jättää lenkkarit suosiolla kaappiin pölyyntymään.

On helppoa sanoa ”unohda suorittaminen ja nauti tekemisestä”, mutta niin kauan kuin sisäinen piiskuri laskee päässä tahtia, on vaikea tietää, mitä se käytännössä tarkoittaa. Ensimmäinen askel suorittamisesta hellittämiseen onkin oppia tarkkailemaan omaa sisäistä puhettaan.

Jos huomaa olevansa itselleen liian ankara ja asettavansa tavoitteet kerta toisensa jälkeen liian korkealle, voi lähteä kysymään itseltään, mistä tuo vaatimus on peräisin. Mitä tai kenen tarkoitusta se palvelee? Voisiko olla toisinkin?

Tässä 7 käytännön vinkkiä, jotka voivat auttaa sinua lepyttämään sisäisen piiskurisi ja tuomaan takaisin liikunnan ilon ja läsnäolon:

1. Siirrä huomio mielesi tavoitteista kehosi toiveisiin. Sinun kehoasi ei kiinnosta, miltä se näyttää, paljonko se painaa, montako kiloa se kyykkää tai kuinka nopeasti se juoksee pururadan ympäri. Se on mielesi tuotetta. Kehoasi kiinnostaa energia, hyvä olo ja mahdollisimman pitkä elämä. Käännä siis huomio mielestä kehoosi ja kysy, minkälaista liikettä se kaipaisi. Mikä tekisi sille hyvää juuri nyt?

Jos kehosi on väsynyt ja olo stressaantunut, älä pakota itseäsi rehkimään. Kevyt ulkoilu tai venyttely auttavat kehoasi ja mieltäsi elpymään.

2. Liiku niin kuin sinusta tuntuu hyvältä. Sinun ei tarvitse käydä kuntosalilla tai juosta väkisin pururadalla vain siksi, että suuri osa ihmisistä ympärilläsi tekisi niin. Etsi mieluummin lajeja, joista aidosti nautit.  Jos et ole ihan varma, minkälaisesta liikunnasta todella pidät, voit matkustaa mielessäsi lapsuuteen.

Minkälaisesta liikkeestä tai leikeistä pidit lapsena? Voisiko se johdattaa sinut ilon äärelle?

3. Kokeile rohkeasti eri lajeja. Testaamalla erilaisia tapoja liikkua voi löytää ne jutut, jotka toimivat parhaiten itselle. Jo uusien asioiden kokeileminen voi itsessään olla palkitsevaa. Muista, että tärkeintä ei ole onnistuminen vaan se, että uskaltaa astua uuden äärelle.

4. Hae inspiraatiota ja hyvää oloa luonnosta. Luonnossa ei tarvitse suorittaa, riittää, että olet. Jo pelkän metsässä oleilun on todettu lievittävän stressiä ja parantavan mielialaa. Luonto tuo liikkumiseen myös ihan uuden elementin ja auttaa kehoa ja mieltä laskeutumaan tähän hetkeen.

Toisille meistä luonnossa liikkuminen on ainut mielekäs tapa harrastaa liikuntaa. Vaikka keho olisi liikkeessä, mieli ja sielu lepäävät.

5. Keskity aistimiseen tekemisen sijasta. Joskus elämme niin vahvasti päämme sisällä, omissa ajatuksissamme, että kehollista aistimista pitää tietoisesti herätellä.  Aistien kääntäminen sisäänpäin onnistuu, kun keskität huomion siihen, mitä kehossasi tapahtuu ja miltä se tuntuu.

Voit käyttää keskittymisen ankkureina esimerkiksi sisään- ja uloshengitystä, kehosi asentoa tai kosketusta maahan. Tunnustele, miten jalkapohjasi osuu maaten vasten tai miten selkärankasi kasvaa pituutta jokaisella sisäänhengityksellä. Kun huomiosi on keskittynyt kehollisiin tuntemuksiin, voi analysoiva mielesi hetkeksi hengähtää.

6. Ota mallia lapsista ja/tai eläimistä. Molemmat ovat mainioita liikunnan ilon lähettiläitä! Mieti, miten voisit ruokkia samaa hetkessä olemisen riemua itsessäsi. Jokaisessa meissä elää vielä tuo pieni sisäinen lapsi ja ripaus eläimellisyyttä. Joskus ne pitää vain houkutella esiin.

7. Uskalla poiketa polulta! Unohda hetkeksi tavoitteet ja seuraa intuitiota, fiilistä ja hetken päähänpistoja. Liikkumisen ei tarvitse olla kaavamaista. Venyttele vaikka bussipysäkillä, hyppele metsäpoluilla tai piipahda lähimmässä lasten leikkipuistossa. Kun katsot ympäristöäsi uteliain ja avoimin silmin, saatat löytää vaikka mitä uusia mahdollisuuksia.

Kaipaatko lisää lempeyttä ja hengähdyshetkiä arkeesi? Lähde mukaan Kesähuoltoa keholle ja mielelle -verkkokurssille ja löydä uusia, kehoa ja mieltä helliviä tapoja pitää huolta itsestäsi. Kurssi on suunniteltu siten, että voit tehdä kaikki harjoitukset ulkona luonnon helmassa – takapihan terassilla, lähipuistossa tai vaikkapa mökkilaiturin nokassa. 6 viikkoa kestävä kesäkurssi alkaa 30.5.! Materiaalit ovat käytössäsi koko kesän ajan, syyskuun loppuun asti. Lue lisää täältä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image