5 hälyttävää uupumisen merkkiä, jotka usein jäävät huomaamatta – Mervi toisteli itselleen, että kohta tämä menee ohi

 

Mervi Lamminen

Mervi ajatteli, että kiire kyllä loppuu ”sitku”. Hän toisteli itselleen, että ”kohta tämä menee ohi” ja ”tämä on normaalia”.

Seitsemän vuotta sitten Mervi Lamminen johti it-yksikköä ja rakasti palavasti työtään. Vauhti oli niin kova, ettei hän huomannut uupumuksen merkkejä, vaikka ne olivat olleet selkeät jo useamman vuoden.

Nämä uupumuksen merkit Mervi ymmärsi vasta jälkeenpäin:

1. Liikunnan loppuminen

”Ensin liikuntaharrastuksista jäi pois joukkuelaji, koska se vaati sitoutumista. Loppuaikana hoidin työtehtäviä pukuhuoneessa ennen treenejä, ja heti treenien jälkeen oli saman tien puhelin kädessä. Sitten myös muu liikunta väheni, koska ei yksinkertaisesti ollut aikaa. Huomasin myös, että liikunta ei enää palauttanut. Kierre olikin sitten valmis: kunto huononi, mikä vaikutti suoraan yleiseen jaksamiseen.”

2. Hermojen menetys

”Ihmiset alkoivat tuntua ärsyttäviltä yhä useammin. Myös kauniisti ja rakentavasti tuodut ehdotukset tuntuivat henkilökohtaisilta hyökkäyksiltä, koska ei ollut voimavaroja eikä aikaa tehdä niistä seuraavia muutoksia. Työtunteja ei yksinkertaisesti enää pystynyt lisäämään: omassa aikataulussa tai jaksamisessa ei ollut yhtään liikkumavaraa. Tämä johti lopulta myös ammatillinen itseluottamuksen laskuun.”

3. Keskittymiskyvyn puute

”Vasta jälkeenpäin tajusin, että esimerkiksi meilin kirjoittaminen saattoi viedä kohtuuttomasti aikaa: jos se ennen oli vienyt vartin, uupuneena se vei helposti monta tuntia. En myöskään olisi jaksanut lukea kirjaa tai pidempää artikkelia. Keskittymiskyky riitti ainoastaan Facebookin selailuun. Muutamat kymmenet merkit olivat silloin enintä, mihin pystyin keskittymään.”

4. Univaje

”Minulla oli tapana tehdä töitä yömyöhään. Nukuin lyhyitä yöunia, ja aamuisin heräsin päänsärkyyn. En syönyt aamupalaa lainkaan. Kun aamulla päätä särki univajeesta, otin särkylääkkeen ja lähdin työpaikalle muutaman tunnin yöunien jälkeen. Päivän sinnittelin hereillä palavereissa. Huomasin, että ideointikyky oli heikkoa ja tehokkuus oli laskenut. Kun oli kovin vauhti päällä, unesta karsi kaikkein mieluiten ensin, koska siihen kului suhteessa eniten aikaa. Kaikki tämä tuli uudeksi normaaliksi, ja oli tosi vaikea nähdä vaikutuksia pidemmällä aikavälillä.”

5. Fyysiset oireet

”Jokaisella on varmasti vähän erilaiset fyysiset oireet. Minulla selkeimpiä olivat päänsärky, niska- ja hartiakivut sekä vatsakivut. Välillä minun oli jopa vaikea kävellä, kun vatsaan sattui niin paljon, mutta koitin vain selviytyä kivun kanssa.”

Tätä nykyä Mervi johtaa Auntie-nimistä yritystä, joka tarjoaa psykologista tukea yritysten työntekijöille, jotka kärsivät stressistä, ylisuorittamisesta tai vaikka unettomuudesta. Omasta kokemuksesta Mervi tietää, että mitä aikaisemmin ongelmiin puututaan, sitä helpommin ne on hoidettavissa. 

Mervin vinkit oman hyvinvoinnin parantamiseen:

1. Ole tietoinen omista arvoistasi

Omien arvojen vastaan tekeminen kuormittaa. Ihminen kestää ihan eri tavalla työkuormaa ja montaa muutakin asiaa pitkällä aikavälillä, jos työ vastaa omia arvoja.

2. Listaa omat varoitusmerkit

Käy läpi omaa elämää ja omaa toimintaa etukäteen – ennen uupumista – esimerkiksi seuraavan liikennevalo-mallin mukaan:

Vihreä: Millaista on elämäsi silloin, kun elämä on hyvää?

Keltainen: Mistä tunnistat arjessa, että elämänlaatu alkaa huonontua? Mikä muuttuu? Mikä jää pois? Mitä tulee lisää?

Punainen: Mitkä ovat sellaisia huolestuttavia merkkejä omassa toiminnassa, jotka eivät tee sinulle hyvää pidemmällä aikavälillä? Miten toimit, kun alkaa mennä överiksi?

Jos pystyt tunnistamaan omassa elämässäsi näitä merkkejä silloin, kun asiat ovat balanssissa, on helpompi huomata, milloin tarvitsee tehdä korjausliike oman jaksamisen eteen.

3. Luota tulevaan

Asioiden ei tarvitse olla järjestyksessä, mutta pitää luottaa siihen, että asiat kyllä järjestyvät. Se sijaan että hakee lyhyen aikavälin tehokkuutta, pitäisi hakea pidemmän aikavälin ratkaisuja, sillä pidemmälle katsominen lisää luottamusta.

4. Varjele unta

Tutki, miten voit parantaa unta. Anna unelle aikaa ja mahdollisuus. Arvosta unta.


Oman uupumuskokemuksensa inspiroimana Mervi perusti mielen hyvinvointipalveluja tarjoavan palvelun Auntien.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image