Onnellisuus on tunne siitä, että elämällä on merkitystä – Oma tie onneen löytyy, kun kuuntelee sydäntään

Yksi asioista, joka ihmisiä on kaduttanut eniten elämänsä viimeisinä hetkinä on se, ettei ollut rohkeutta olla onnellinen.

Onko onnellisuus valinta vai asenne? Onko jokainen oman onnensa seppä? Onko onni jo geeneissä annettua tai pois jätettyä? Onko se olosuhteita ja kohtalon oikkua? Onko yhden onni sama kuin toisen?

Vaikka onnellisuustutkimus on hyvässä nosteessa, ei onnelle löydy yksiselitteistä määrittelyä tutkijoidenkaan arsenaalista. Tutkimus on usein liikkeellä taloustieteellisin ja yhteiskunnallisin mittaristoin. Esimerkiksi YK:n raportin mukaan planeettamme onnellisimmat ihmiset elävät Suomessa. Mutta onko tutkimus yksiselitteinen, kun sen mittareiksi on valittu yhteiskunnalliset olot sekä turvallisuus eikä esimerkiksi masennustilastoja ole huomioitu mitenkään?

Onnellisuustutkija Markku Ojasen mukaan onneen riittää, että perusasiat ovat kunnossa. Frank Martela taas pohtii, onko kenties niin, ettei sellaista asiaa kuin onnellisuus ole olemassakaan.

Martin Seligman onkin päätynyt puhumaan onnellisuuden sijaan ihmisen kukoistuksesta. Kukoistus on hänen mukaansa yhdistelmä mielihyvästä, vahvuuksien vahvistamisesta, sitoutumisesta sekä merkityksellisyydestä eikä suinkaan seurausta geeneistä tai hyvästä tuurista.

Kallistun vahvasti Seligmanin ajatuksia kohti.

Merkityksen merkitys

On tärkeää iloita ja irroitella, unohtaa kurtut otsalta, näppylät iholta sekä “hillitse itsesi” -asenne ja nauttia ja nauraa. Usein. Mutta ihminen kaipaa pysyvämpään onneen kuitenkin syvempää merkitystä tuovia asioita.

Merkitys onkin iso asia. Ehkä isompi kuin itse onni? Se on syy herätä, syy tehdä ja toimia, syy olla ja elää. Se on sydäntä ja sykettä.

Vaikka onnellisuudelle ei kaiken kattavaa määritelmään olekaan, se on kuitenkin mielen asia, ja mieltään voi opettaa. Onnellisuuden kokemisen opetteluun onkin monta hyvää syytä, joista tässä muutamia.

Onnellinen ihminen

1. Rohkenee tutustua itseensä löytääkseen onnen ja mielenrauhan sisältään. Hän opettelee ymmärtämään oman mielensä liikkeitä ja ottaa vastuun siitä, mitä tuntee, miten reagoi ja toimii eikä syyttele muita. Ei myöskään olosuhteita.
2. Kokee itsensä vapaaksi, koska hän tekee omaehtoisia valintoja, joista myös kantaa vastuun.
3. Tunnistaa omat vahvuutensa ja toimii arvojensa mukaisesti.
4. On kekseliäs, innostunut ja ajattelussaan joustava.
5. On menestyvä ja tuottelias, sosiaalinen sekä neuvottelutaitoinen.
6. On ystävien ympäröimä, sillä hän saa toiset tuntemaan olonsa hyväksi seurassaan.
7. Tuntee itsensä terveeksi. Onnellisen ihmisen solutkin ovat onnellisia, sillä jokainen solumme tietää, mitä mielessämme liikkuu. Onnellisuus lisää kehossamme dopamiinia ja serotoniinia, onnellisuushormoneja.

Kollega Auli Malimaan kirjan mukaan Onni asuu jo sinussa (Otava 2019). Alla joitakin vinkkejäni, miten voit löytää onnen itsestäsi.

1. Kuuntele sydämesi puhetta ja tunnista asiat, jotka ovat sinulle merkityksellisiä. Pyri tietoisesti niitä kohti.
2. Keskity vahvuuksiesi vahvistamiseen heikkouksien ja ongelmien korjaamisen sijaan.
3. Vietä aikaasi sinulle tärkeiden ja läheisten ihmisten kanssa. Jaettu onni on myös moninkertainen onni.
4. Tee joku muu onnelliseksi, onnikin on tarttuvaa.
5. Päästä irti kielteisiin, huolta ja murhetta aiheuttaviin asioihin keskittymisestä ja ongelmien paisuttelusta.
6. Keskity myönteisiin asioihin ja paisuttele niitä.
7. Opettele kiitollisuuden harjoittamista. Kiitollisuus on nopein hyvinvointia ja onnellisuutta vahvistava tunne. Joidenkin tutkimusten mukaan ihminen voi kokea itsensä onnellisemmaksi jopa kolmessa viikossa, kun hän kirjoittaa ylös kolme kiitollisuuden aihetta joka päivä.

Onnellisuus lisää onnellisuutta, joten pienikin löytö ja lisääminen on pisara, joka voi kasvattaa valtameren.


Muuta asenteesi, muuta elämäsi -kirja rohkaisee uudistamaan oman mielen maisemaa niin, että voi olla aito itsensä ja elää elämää, joka tuntuu hyvältä ja omannäköiseltä. Kurkkaa kirja täältä.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image