3 syytä, miksi huolehtiminen ei kannata

Viime aikoina olen kokenut epämääräistä ahdistusta. Tiedän, että tunteeni seuraavat suoraan omasta ajattelustani, joten aloin tarkkailla ajatuksiani. Sainkin mieleni pian kiinni verekseltään! Huomasin huolehtivani aivan liikaa.

Huolehtiminen tiettyyn rajaan asti on toki tarpeellista. Huolen avulla voi ottaa opikseen virheistä ja välttää siten ongelmia tulevaisuudessa. Ongelmalliseksi huolehtiminen kuitenkin muuttuu kun huolestuttavat kuvat alkavat vallata liian suuren pinta-alan mielen valkokankaalta. Silloin mielessämme pyörivän elokuvan sävy alkaa käydä pelottavaksi.

Huomasin, että mieleni asettaa jatkuvasti omille tekemisilleni odotuksia tulevaisuuteen. Ja tietäähän sen miten siinä käy. Ilo tekemisestä katoaa ja tilalle tulee huoli onnistumisesta tai vielä pahempaa – pelko epäonnistumisesta.

Kun taiteilija luo uusia asioita maailmaan hän ottaa riskin. Hänen tavoitteenaan on saada aikaan sisäinen liikahdus ihmisissä, jotka kokevat hänen teoksensa. Mutta hän ei tiedä miten teos vaikuttaa ihmisiin ennen sen julkaisemista. Siitä ei siis kannata varsinaisesti kantaa huolta. Silti huomasin kantavani huolta tästäkin tekstistä. Onnistunko välittämään tässä artikkelilla edes yhden sinua liikauttavan ajatuksen?

Kuuntelin tänään Seth Godinin viisaita sanoja tästä aiheesta. Seth on tunnettu kirjailija ja puhuja, joka kannustaa meitä kaikkia olemaan taiteilijoita. Hän selitti, että taiteilijan on pystyttävä elämään yhtä aikaa sekä onnistumisen mahdollisuuden että epäonnistumisen mahdollisuuden kanssa.

Ihmismielen on vaikea hyväksyä sitä paradoksia, että tekeminen voi yhtä hyvin onnistua tai epäonnistua. Tästä syntyy jännite, josta taiteen luominen kumpuaa. Jännite, jota Sethin mukaan tulisi vahvistaa – ei paeta tai tukahduttaa.

Taiteilijan tulee siis elää toivossa, että hänen tekemänsä teos onnistuu liikuttamaan ihmisiä. Vain siten hän voi luoda. Toivo on kuitenkin aivan eri asia kuin odotus tulevasta, kiinnittyminen tiettyyn lopputulokseen.

Jos taiteilija asettaa mieleensä odotuksen, että hänen teoksensa toimii kuten hän ajatteli, niin hän samalla sulkee pois sen mahdollisuuden, että se ei välttämättä toimikaan. Tällöin tekeminen muuttuu helposti pakonomaiseksi ja tämä näkyy valmiissa teoksessa. Tiettyyn lopputulokseen kiinnittyminen tuo lisäksi usein mukanaan pettymyksen, sillä todellisuus harvoin vastaa odotuksiamme.

Sinun ei tarvitse maalata tauluja ollaksesi taiteilija. Me kaikki luomme elämässämme asioita, joiden onnistumisesta ei ole etukäteen varmuutta. Me olemme kaikki taiteilijoita sanan laajemmassa merkityksessä. Ja se tekeekin elämästä mielenkiintoista.

Kun pohdin huolehtimistani, kirjoitin itselleni muistilistan siitä miksi huolehtiminen ei kannata. Haluan jakaa muistilistan TOP-3:n nyt sinulle.

Kolme syytä miksi huolehtiminen ei kannata:

1. Huolehtiminen on mielikuvituksen väärinkäyttämistä. Jokaiselle meistä on annettu uskomaton työkalu – mielikuvitus. Huolehtiminen on negatiiviseen lopputulokseen keskittymistä, siihen keskittymistä mikä saattaa mennä pieleen.

Se, mihin keskityt, lisääntyy elämässäsi. Tämän perusteella voisi sanoa, että huolehtiminen on negatiivista tavoitteen asettamista. Kuvita mieluummin mieleesi kuva niin upeasta tulevaisuudesta kuin vain osaat!

2. Asiat eivät tapahdu yleensä niin kuin kuvittelet. Onneksi. Onko päässäsi pyörinyt huolestuttavia juonenkäänteitä sisältävä elokuva, joka ei toteutunutkaan ihan sellaisenaan? Suurin osa huolenaiheistamme ei onneksi toteudu kuten kuvittelimme.

Ajattelumme aiheuttaa kuitenkin tunteita. Huolehtiminen tuo tullessaan negatiivisia tunteita. Aina kun saat itsesi kiinni huolehtimisesta, voit päästää irti negatiivisista ajatuksista ja korvata ne positiivisemmalla mielikuvalla.

3. Huolehtiminen vie sinut pois nykyhetkestä. Huolehtiminen kohdistuu yleensä joko menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Menneistä asioista huolehtiminen on kuitenkin turhaa, sillä et voi enää muuttaa niitä. Tulevaisuutta voit hallita ainoastaan nykyhetken kautta.

Jos huoli tulevasta valtaa mielesi, niin älä jää pyörittämään sitä elokuvaa päähäsi. Voit toki tehdä nykyhetkessä tarvittavia toimenpiteitä negatiivisen lopputuloksen välttämiseksi. Huolehtimisen sijaan tee, usko, toivo ja rakasta. Nykyhetkessä, nyt.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image