”Anna itsellesi lupa haahuilla, tuijoitella puiden latvoja ja kuunnella meren kohinaa” – 7 tapaa helliä kehoa ja mieltä

Hyvinvoinnista puhuttaessa viitataan usein ensimmäisenä ravintoon, liikuntaan ja lepoon. Ne ovat toki tärkeitä perusasioita, jotka auttavat meitä pysymään hyvinvoivina ja tasapainoisina. Kokonaisvaltainen hyvinvointi kattaa kuitenkin paljon enemmän kuin pelkästään kehon fysiologisista tarpeista huolehtimisen.

Tässä 7 (ei niin ilmeistä) tapaa, joilla voit helliä kehoa ja mieltä:

1. Vietä aikaa luonnossa. Anna itsellesi lupa haahuilla – tuijoitella puiden latvoja, kuunnella meren kohinaa, istahtaa kalliolle, sulkea silmät ja hengittää raikasta ilmaa. Luonnossa aistit terästäytyvät ja kehosi elpyy.

2. Tee jotakin luovaa – kirjoita, maalaa, piirrä, tanssi, laula…Runoilija Nayyirah Waheedia lainaten: ”take care of your creative health”. Luovuus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Luovuutta ei ole se mitä tekee, vaan miten tekee. Mikä tahansa voi olla luovaa tekemistä, kunhan siihen sisältyy sopiva annos vapautta, uteliaisuutta ja ennalta määrätyistä säännöistä luopumista. Luova puuhastelu auttaa rentoutumaan ja olemaan läsnä tässä hetkessä.

3. Lisää pieniä läsnäolon hetkiä päiviisi – pienikin hetki arjen keskellä riittää. Viritä aistisi ja pysähdy havainnoimaan ulkoisia ja / tai sisäisiä ärsykkeitä uteliaasti, mutta lempeästi. Mitä näet? Mitä kuulet? Mitä haistat? Mitä tunnet? Mitä aistit sisälläsi? Kehosi ei kaipaa mielen analyysejä. Riittää, että olet läsnä.

4. Hengitä syvään. Tuo päivän aikana aina välillä huomio hengitykseesi. Miltä hengityksesi tuntuu? Missä tunnet hengityksen? Miten voisit antaa hengityksesi virrata vielä vähän vapaammin? Syvään hengittäminen auttaa kehoasi ja mieltäsi rentoutumaan ja säätelemään stressiä.

5. Tunne tunteesi. Kohtaamattomat ja käsittelemättömät tunteet varastoituvat tavalla tai toisella kehoosi, joten anna tunteillesi tilaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Jos sinun vaikea päästä kiinni tunteisiisi, voit käyttää apunasi esimerkiksi kirjoittamista tai mindfulness-meditaatiota.  Kirjoitusvinkkejä löydät vaikkapa Sielun sopukoita -kirjoituskorteista. Myös ystävä voi toimia hyvänä peilauspintana. Toisinaan tarvitaan ammattilaisen apua.

6. Kosketa. Keho rakastaa kosketusta. Omaa kehoaan voi hemmotella esimerkiksi hieromalla, painelemalla tai taputtelemalla. Jos mahdollista, anna toisen koskettaa – ja kosketa takaisin. Myös halailu tekee ihmeitä – samoin eläinten silittely ja paijailu! Molemmat saavat hyvän olon hormonit virtaamaan kehossasi.

7. Sulje silmät ja anna kehosi liikuttaa sinua. Aloita vaikka rauhallista pään liikkeistä tai käsien pyörityksistä. Hidas, tutkiva liike voi olla parasta itsehoitoa. Kun et mieti tiettyä harjoitusta tai koreografiaa, vaan annat liikkeen nousta sisältä käsin, kehosi johdattaa sinut sinne, mikä tarvitsee eniten huomiota.

Minkä näistä voisit sallia itsellesi tänään? Mitä näistä voisit kutsua arkeesi enemmän?

Haluatko keventää kuormitusta ja löytää syvemmän yhteyden itseesi ja omaan kehoosi? Lähde mukaan Kesähuoltoa keholle ja mielelle -verkkokurssille ja löydä uusia, lempeitä keinoja pitää huolta itsestäsi. Kurssi on suunniteltu siten, että voit tehdä kaikki harjoitukset ulkona luonnon helmassa – takapihan terassilla, lähipuistossa tai vaikkapa mökkilaiturin nokassa. 6 viikkoa kestävä kesäkurssi alkaa 30.5.! Materiaalit ovat käytössäsi koko kesän ajan, syyskuun loppuun asti. Lue lisää täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image