Kirje sinulle, joka olet joutunut seksuaaliväkivallan uhriksi: “Olet kaiken avun, tuen, hoivan ja myötätunnon arvoinen”

Kirjoittaja Tanja Moring on seksuaaliväkivaltaan, lapsuudenaikaiseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, narsismiin, rakkaus- ja seksiriippuvuuden hoitoon erikoistunut erityistason seksuaaliterapeutti ja seksuaaliväkivallan asiantuntija, kriisityöntekijä, sertifioitu Mind-Body Bridging -terapeutti, MBB® (kognitiiviskehollinen lyhytterapia) sekä Valviran vahvistama laillistettu sote-alan ammattilainen, Sosionomi/diakoni (AMK). Tanja työskentelee yrityksessään Kriisiapua Tanja Moring.


Katso itseäsi myötätunnolla ja rakkaudella. Sinulle on tapahtunut jotain hyvin satuttavaa ja hajottavaa. Heitä häpeän kaapu pois. Se ei kuulu sinulle, vaan tekijälle. Sinä et voinut tietää, että hauska ilta ystävien kanssa tai parisuhde johtaisi seksuaaliväkivaltaan. Samoin kuin kadulla kävelevä ei voinut varautua siihen, että auto ajaa hänen ylitseen. Sinä olet uhri ja kaiken avun, tuen, hoivan sekä myötätunnon arvoinen.

On tärkeää myöntää, että kyse on seksuaaliväkivallasta. Kyse ei ole huonosta seksistä. Kyse ei ole seksistä ollenkaan. Kyse on väkivallasta. Erityisen vaikeaa tämän myöntäminen on silloin kun tekijä on läheinen ihminen, esimerkiksi työkaveri, ystävä, seurustelukumppani tai puoliso. On luonnollista syyttää itseään ja uskotella itselleen, että olisi voinut jotenkin estää tapahtuman.

Niin pitkään kuin uskottelemme, että meillä olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa tapahtumien kulkuun, pidämme kiinni uskosta siihen, että elämä on aina ennalta arvattavaa, maailma on turvallinen ja ihmiset ovat hyviä. Kun myönnämme olevamme seksuaaliväkivallan uhreja, myönnämme samalla, että maailma on toisinaan turvaton paikka eikä kaikkiin ihmisiin voi luottaa. Joudumme korjaamaan suhdettamme maailmaan ja muihin ihmisiin. Samalla joudumme varomaan, ettei korjausliike ole liian suuri. Kaikki ihmiset eivät ole epäluotettavia eikä maailma kokonaisuudessaan ole turvaton. Maailmassa on myös paljon hyvyyttä.

Puhu luotettaville ystäville ja seksuaaliväkivaltaan erikoistuneelle ammattilaiselle. Vain se, minkä voi kertoa toiselle, voi olla itsellekin totta. Traumaattista tapahtumaa ei voi paeta päihteisiin, urheiluun, työntekoon tai muihin riippuvuuksiin, vaan se pitää kohdata. Toipuminen lähtee siitä, että suostuu ensiksi olemaan uhri.

Traumaattisen tapahtuman ja siihen liittyvien kipeiden tunteiden ja oireiden välttely johtaa traumaoireiden pitkittymiseen. Mitä enemmän koetamme vältellä traumamuistoa esimerkiksi erilaisten riippuvuuksien avulla, sitä suuremmalla voimalla se alkaa ajan kuluessa tunkeutua mieleemme ja häiritä arkielämäämme. Tällöin puhutaan uudelleenkokemisoireista. Seksuaaliväkivallan aiheuttama trauma voi aktivoitua pitkän ajan kuluttua tapahtuneesta tai oireet voivat palata esimerkiksi erilaisissa elämänkriiseissä. Myös silloin, jos elämäämme kohtaa jokin uusi trauma, voi aikaisemmin kokemamme seksuaaliväkivallan aiheuttama trauma aktivoitua. Erilaiset oireet, joita koet trauman jälkeen, eivät ole yhtä kuin sinä. Pelko, hätä, ahdistus, paniikkioireet ja vaihtelevat vireystilat ovat normaaleja reaktioita epänormaaliin tapahtumaan.

Kun jokin triggeri eli traumalaukaisija aktivoi traumamuiston, sinut saattaa vallata tunne kuin kokisit traumaattisen tapahtuman uudelleen. Triggeri voi olla jokin tekijää tai tapahtumaa muistuttava ihminen, paikka, ääni, maku, esine, tapahtuma, tuoksu, oman kehon tuntemus tai tunnetila. Joskus käy niin, että vaikka kuinka pohdimme, emme saa kiinni siitä, mikä herätti traumamuiston.

Uudelleenkokemisoireet, eli takaumat, saattavat vallata mielen myös silloin, kun meillä on tyhjä hetki arjen kiireiden keskellä (esimerkiksi odotamme liikennevalojen vaihtumista) tai yritämme levätä ja rentoutua. Kun takauma valtaa mielesi, kerro itsellesi kyseisen päivän päivämäärä ja sano itsellesi lempeästi, ettei ole mitään hätää eikä traumaattinen tapahtuma tapahdu tässä ja nyt. Laita kädet perhoshalaukseen rinnallesi ja kerro itsellesi, että olet tällä hetkellä turvassa.

On tärkeää pyrkiä jatkamaan normaalia arkea ja elämää. Pyri pitämään kaikin tavoin huolta omasta hyvinvoinnistasi, muun muassa huolehtimalla unesta, ravinnosta, liikunnasta, ulkoilusta, harrastuksista, ystävien tapaamisesta ja päivärytmistä. On tärkeää, että otat taukoa traumasta sekä sen käsittelystä ja teet asioita, joista nautit.

Seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan aiheuttama trauma on hyvin kehollinen. Autonomisen hermojärjestelmän toiminnan havainnointi sekä sen rauhoittaminen hillitsevät kehollisia oireita ja rauhoittavat myös mielen. Traumatisoitunut elää usein joko traumamuistoissa tai tulevaisuuden peloissa. On tärkeää harjoitella läsnäolotaitoja eli kykyä olla tässä hetkessä. Silitä lapsen hiuksia, koiran tai kissan turkkia. Kuuntele askeltesi ääntä, kun kävelet kadulla tai hiekkatiellä. Tunne auringon lämpö kasvoillasi ja sadepisara poskellasi.

Lempeää toipumismatkaa sinulle

Tanja


Jos olet kokenut seksuaalista väkivaltaa, ethän jää asian kanssa yksin.

  • Seri-tukikeskukset ympäri Suomen on tarkoitettu kaikille yli 16-vuotiaille seksuaaliväkivaltaa kohdanneille, kun tapahtuneesta on kulunut alle kuukausi. Lähimmän Seri-tukikeskuksen löydät TÄÄLTÄ.
  • Raiskauskriisikeskus Tukinainen tarjoaa apua seksuaaliväkivallan uhreille sukupuolesta riippumatta, kun tapahtuneesta on kulunut yli kuukausi. Tukinaisen palvelut löydät TÄÄLTÄ.
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image