Herkkä tuntee toistenkin tunteet – 10 vinkkiä tunteiden keventämiseen

 

Huomasin viime viikon alussa työhuoneelle mennessäni, että oloni oli epämääräisen ahdistunut. Kuulostelin hetken aikaa itseäni ja tunteitani ja huomasin, että kaikki ei todellakaan ollut omaa tunnettani, vaan imin itseeni ympärillä vellovaa tunnelmaa lähestyessäni Helsingin keskustaa. Minulla henkilökohtaisesti oli kaikki ihan hyvin.

Olen huomannut tämän ilmiön elämässäsi monta kertaa aiemminkin. Napsin tunteita ja tunnelmia ympäriltäni. Tunnen jopa niin herkkiä ihmisiä, että he ennalta tietävät ja tuntevat, kun heidän läheisellään on jokin hätä. Moni erityisherkkä kuuluukin niin kutsuttuihin empaatteihin, jotka poimivat tunnetiloja, jopa toisten ihmisten fyysisiä kipuja ympäristöstään ja saattavat kuvitella niitä omikseen.

Miten tällaisen ominaisuuden kanssa sitten pitäisi olla ja elää?

Jos olet niin herkkä, että muiden tunteet tuntuvat enemmän kuin toivoisit ja omissakin tunteissa on riittävästi tekemistä, suosittelen turhalta kuormitukselta suojautumista ja säännöllistä tunteiden purkamista. Opettele kysymään itseltäsi onko tunne omasi vai mahdollisesti jonkun toisen. Tässä muutama käytännön vinkki tunneperäisen stressin välttämiseen ja lieventämiseen.

  1. Vältä liiallista medioiden seuraamista. Niillä on taipumus mässäillä ikävillä asioilla ja lietsoa pelkoa. Television voi sulkea, netissä ei tarvitse hengailla, iltapäivälehtien juttuja ei tarvitse lukea ja klikkiotsikoita ei tarvitse klikata.
  2. Tee jotain ihan muuta. Tosiasioita ei tarvitse kieltää, mutta joskus itsensä harhauttaminen on tarpeen liialliselta negatiivisuudelta välttymiseksi. Keskity jonkin mukavan asian tekemiseen, inspiroivan kirjan lukemiseen tai kivoista asioista juttelemiseen. Ajatuskin kulkee paremmin kun mieli on rento.
  3. Jos ahdistaa, puhu siitä jollekulle, joka osaa kuunnella ja lohduttaa. Isommatkin möröt tuntuvat pienemmiltä, kun ne jakaa myötätuntoisen läheisen kanssa. Yhdessä voitte keksiä myös ratkaisuja sellaisiin pulmiin, mihin yksin ja stressaantuneena ei välttämättä kykene.
  4. Käytä mielikuvitustasi. Kuvittele ympärillesi suojakupla, joka säteilee rakkaudellista energiaa ja toimii kuin kilpi, josta kaikki negatiivinen sinkoaa poispäin muuttuen samalla harmittomaksi.
  5. Mene luontoon. Luonnossa oleskelu laskee verenpainetta, sydämen sykettä ja stressihormonien tasoa. Luonto on ilmainen terapeutti ja luonnossa asiat asettuvat usein oikeampiin mittasuhteisiin kuin neljän seinän sisällä (ja oman päänsä sisällä) pyöriessä.
  6. Keskity myönteiseen. Tiedän, tämä on välillä helpommin sanottu kuin tehty. Meillä ihmisillä on kuitenkin sellainen ässä hihassa, että voimme tietoisesti keskittää ajatuksemme tiettyyn kohteeseen. Joskus on hyvä harjoittaa sellaista itsekuria, ettei anna mielensä säntäillä villinä, vaan antaa sille sellaista ajateltavaa, joka tuottaa parempaa oloa.
  7. Hengitä syvään sisään ja voimakkaasti puhaltaen ulos. Kun keho jännittyy ja koemme stressiä, hengitys muuttuu pinnalliseksi. Saat rauhoitettua kehon hengittämällä alas vatsaan saakka ja puhaltamalla pitkään ulos suun kautta. Voit käyttää ”huu” tau ”vuu” äännettä hengittäessäsi ulos.
  8. Liiku. Joku viisas totesi: ”Jos olet mielesi vankina, liikuta kehoasi”. Liike on lääke ja mitä parhain mielialalääke. Kun keho pumppaa hyvän olon hormoneja, on helpompi olla valoisalla mielellä.
  9. Itke, se helpottaa. Joskus kun olen ollut oikein stressaantunut pidemmän aikaa, itku on ikään kuin jäänyt jumiin. Sitä voi houkutella esiin vaikkapa musiikin tai vapaan liikkeen avulla. Itkeminen lievittää stressiä ja kyynelten mukana kehosta poistuu toksiineja.
  10. Salli itsesi suuttua. Moni herkkä ihminen pidättelee kiukkuaan viimeiseen saakka. Sisälle padottuna se vain lisää stressiä. On ihan ok suuttua vääryyksistä, epäoikeudenmukaisuuksista, loukkauksista tai siksi että pelottaa. Pura kiukkuasi vaikka lenkkipolulla, metsässä, yksin autossa istuessa tai tyynyä riepottamalla. Ilmaise suuttumuksesi kun se on aiheellista. Tee se niin, että helpottaa, muttet satuta itseäsi tai muita.

Pidä mahdollisimman hyvin huolta stressinsietokyvystäsi. Tee säännöllisesti asioita, jotka rentouttavat, ilahduttavat, synnyttävät kiitollisuudentunteita ja nautintoa. Kun olet tasapainossa, on emotionaalinen sietokykykin parempi kuin ylikuormittuneena.

 


Jos kaipaat apua stressin lievittämiseen, tutustu uutuuskirjaani:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image