Syksy on vasta alussa, mutta tekee jo mieli lomalle – Näin löydät uutta intoa töihin

”On vasta syyskuu ja tuntuu, että mä tarviin lomaa töistä! Olen jo ihan puhki. Mä niin odotan, että päästään joulukuussa etelään. Taidan jäädä sinne!”

Kuulostaako tutulta? Mikä ihme siinä on, että takana on kaunis ja palauttava kesä, mutta työ puuduttaa jo heti syksyn alkumetreillä? Missä on kaikki kesällä löytynyt luovuus? Mihin katosi into ja puhti? Työarki ajaa ylitsemme kuin betonijyrä, vaikka juuri tänä vuonna olimme varustautuneet ottamaan vastaan kaiken, mitä eteen tulee.

Tämä tunne on monelle meistä tuttu. Epämääräinen levottomuus tai ahdistus arjessa, vaikka kaikki on periaatteessa hyvin. Jos syksy tuntuu painavan jo tonnin, kokeile, auttaisivatko seuraavat coachaavat kysymykset saamaan selkoa omasta olotilasta.

Mikä painaa mieltä eniten?

Asetu rauhalliseen paikkaan, jossa saat olla yksin. Sulje silmäsi ja kysy itseltäsi, mikä painaa mieltäni eniten juuri nyt? Käy läpi elämääsi tällä hetkellä. Tuntuuko levottomuus suurimpana, kun ajattelet kotia, töitä, ystäviä, vanhempiasi, perhettäsi? Pysähdy sen asian ääreen, jota ajatellessasi tunnet kehossasi tuntemuksia, esimerkiksi puristusta rinnassa tai möykyn vatsanpohjassa. Kuulostele miltä tuntuu. Tunnetko surua, itkua, kiukkua, vihaa tai pelkoa? Tutkaile tätä aluetta ja tunnetta tarkemmin. Jos levottomuus herää, kun ajattelet töitä, mieti mikä siellä painaa? Omat työtehtävät? Työkaverit? Esimies? Jokin tietty projekti? Ilmapiiri? Kun löydät vastauksen, tarkastele asiaa vielä hieman syvemmin. Mikä tässä asiassa sinua mietityttää eniten? Miten toivoisit, että asia olisi? Etsi mahdollisimman tarkkoja vastauksia.

Huomaa, että olet kokonaisvaltainen ihminen ja siksi saattaa olla, että ärtymys työpaikalla voikin johtua jostain ihan muusta. Uskalla etsiä todellinen sinua painava asia ja kohtaa se silmästä silmään! Anna vastauksen tulla luoksesi kaikkine tunteineen ihan omalla painollaan. Jos leikit, että hankalat tunteet eivät ole olemassa, ne vahvistuvat. Siksi oma olotila kannattaa ottaa vakavasti ja käydä itsensä kanssa rehellistä keskustelua. Tämä voi tuntua yksinäiseltä, mutta mikäpä estää jakamasta omia ajatuksia jonkun myötätuntoisen luottohenkilön kanssa? Huomaa kuitenkin, että joskus on helpompi etsiä syitä muista. Vaatii rohkeutta ottaa oma olo vastaan ja todeta, että minä itse olen vastuussa itsestäni, tämä on minun elämäni.

Voinko tehdä asialle jotain?

Elämänhaasteiden kirjo on valtavan laaja. Silti jokaiseen murheeseen liittyen voi itseltään kysyä yhden tärkeän kysymyksen: voinko itse tehdä asialle jotain juuri nyt? Mieti vastausta tarkasti. Jos sinulla on vaikkapa epäreilu esimies, ja sinusta tuntuu, että olet jo tehnyt kaikkesi, onko ainoa ratkaisu kuitenkaan vain kärsiä? Voisitko vaikkapa käydä kysymässä joltain ulkopuoliselta neuvoa tilanteeseen? Jos sairaus on kohdannut, mitä asioita voisit tehdä, jotta hyväksyisit sairauden, sen kieltämisen sijaan? Miten voit suunnitella elämääsi uudelleen sairaus huomioiden? Kuka sinua voisi auttaa? Jos työnkuvasi tai työpaikan ilmapiiri on kertakaikkisen puuduttava, mitä olet jo tehnyt asialle? Jos tehtyjen asioiden lista on pitkä, mikään ei muutu ja omat voimasi ovat lopussa, harkitse vaikkapa hakeutuvasi uracoachin juttusille miettiäksesi seuraavia askelia urallasi. Älä tuhlaa elämääsi odottaen, että ihmiset ja asiat kuin ihmeen kaupalla muuttuvat sellaiseksi, kun toivot.

Elänkö itseni näköistä elämää – myös töissä?

Maailma asettaa meille paljon vaatimuksia ja niiden täyttäminen on hikistä hommaa. Välillä voi käydä niin, että kaiken yhteensovittamisen tiimellyksessä tuleekin täyttäneeksi vinon pinon jonkun toisen toiveita ja unohtaneeksi omansa. Olemme saattaneet myös tottua työkulttuuriin, jossa yksittäisellä työntekijällä ei ole lupaa sanoittaa tarpeitaan ääneen. Vaikka kulttuuri työpaikalla olisi muuttunut, itsensä häivyttämisen tapa istuu meissä tiukasti, onhan se monille opetettu jo lapsuudessa.

Kukaan muu ei tiedä tarpeitasi ja toiveitasi kuin sinä itse. Oletko uskaltanut sanoa ne ääneen?

Harvalle unelmien työpaikka putoaa käsiin valmiina pakettina, vastaten sattumalta täydellisesti omiin vahvuuksiin, kykyihin, toiveisiin ja tarpeisiin. Nekin ihmiset, jotka näyttävät kukoistavan täydellisessä työpaikassa, ovat lähes poikkeuksetta tehneet pidemmän aikaa asian eteen paljon pohdintaa ja isoja päätöksiä. Motivoiva ja innostava työpaikka on kuitenkin aivan kaikkien ulottuvilla. Sen saaminen vain vaatii itsetuntemusta, heittäytymistä ja rohkeutta.

Tässä kolme vinkkiä oman unelmatyön rakentamiseen:

1. Opi tietämään mikä saa sinut kukoistamaan. Millaiset työtehtävät, projektit ja ihmiset vahvistavat hyvää energiaasi? Missä työtehtävissä saat käyttää vahvuuksiasi? Mistä nautit työssäsi?
2. Uskalla sanoa ääneen mitä toivot ja tahdot. Kukaan ei voi arvata mitä tarvitset tai kaipaat. On sinun vastuullasi kertoa se rohkeasti. Muista! Itsensä jämäkkä mutta lempeä ilmaisu ei ole itsekästä vaan hyödyttää koko työyhteisöä.
3. Tee rohkeita valintoja ja päätöksiä toiveittesi ja unelmiesi pohjalta. Kun tiedät mitä haluat, mene rohkeasti tavoitettasi kohti, pienin askelin. Tärkeää on myös uskaltaa luopua turhasta – sellaisesta, mitä teet muodon tai jonkun toisen toiveiden vuoksi.

Kuuntelemalla herkin korvin löydät ratkaisun

Yllä esitetyt itsecoachaavat kysymykset ovat kaikki työkaluja oman itsen kuunteluun. Vastaukset on mahdollista löytää antamalla pohdinnalle aikaa ja tilaa. Suorittamalla ja kiireessä ne karkaavat kauemmas ja kasvattavat entistä suurempaa möykkyä vatsanpohjaan. Möykyn voi kohdata vain hidastamalla ja tutustumalla erääseen viisaaseen mutta ujoon tyyppiin, joka löytyy lähempää kuin luuletkaan: omaan todelliseen itseesi. Tällä tyypillä on vastaukset valmiina odottamassa, että malttaisit pysähtyä kuuntelemaan. Hänellä on myös sitä rohkeutta, jota saatat kokea sinulta puuttuvan. Tartu itseäsi kädestä korvat höröllä, ja syksysi saattaa saada aivan uuden suunnan.

 

Kuva: Unsplash/Zohre Nemati

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image