Tökkiikö arki ja aikataulut puskevat päälle? – 4 vinkkiä huomata arjen ihmeellisyys

Lomat takana ja arki edessä. Loman jälkeiset päivät saattavat tuntua raskailta ja arkirytmiin siirtyminen työläältä. Seuraava mahdollisuus rentoutumiseen tuntuu olevan todella kaukana. Miten onnistuisimme tuomaan edes osan rennosta lomafiiliksestä tuleviin päiviin ja kuukausiin?

Lomalla rentous syntyy usein aikatauluttomuudesta. Ei tarvitse kiirehtiä mihinkään kellon perässä. On päiviä, jolloin ei tarvitse lainkaan katsoa kelloa. Saa vain olla, läsnä juuri kussakin hetkessä. Voi syödä silloin, kun nälkä kertoo kehon tarvitsevan ravintoa, ja nukahtaa päivälläkin, jos uni kutsuu.

Mutta kun arki alkaa, syöksyvät aikataulut taas päällemme. Kello ja kalenteri määräävät elämisen tahdin. Yleensä tiedämme tarkasti, missä meidän pitää seuraavaksi olla ja mihin aikaan. Kiireen tuntu lähtee täyttämään mielemme. Stressi muistuttaa olemassa olostaan ja lomalla koettu lepo unohtuu hetkessä.

Miten onnistumme säilyttämään edes hiukkasen loman tuomaa rentoutta arkisessa elämässämme?

 1. Luo itsellesi rauhallinen aamuhetki

  Tuo loma-aamujen seesteisyys arkeen. Herää pikkuisen normaalia aikaisemmin ja aloita aamu oleilemalla. Kaikessa rauhassa katsele ikkunasta ulos heräävää maisemaa, juo kuppi teetä tai kahvia nauttien jokaisesta siemaisusta tai keskity hetkeksi tuntemaan vain oma hengityksesi. Tärkeää on kääriytyä omaan oloon ilman, että uutis- tai somevirta vetää huomiosi maailman melskeeseen tai päivän tehtävät kaappaavat mielesi kokonaan. Sovi itsesi kanssa, että kyseinen vartti tai puoli tuntia on pyhitetty vain rennolle ja rauhalliselle oleilulle. Tulet huomaamaan, miten aamuhetkesi rauhoittaa mieltäsi pitkälle päivään.

   

 2. Ota minitaukoja hengittämiseen

  Ota päivän aikana muutama minitauko tai käytä osa ruoka- ja kahvitauoista mielesi rauhoittamiseen keskittymällä muutaman hengityksen ajan vain omaan hengitykseesi. Tunnustele, missä se tuntuu ja miten se liikuttaa kehoasi. Rauhoittumista auttaa, jos suljet silmäsi ja lasket toisen kätesi hetkeksi sydämesi päälle. Voit vaikka kuvitella olevasi riippumatossa tai laiturin nokassa. Tunne, miten koko kehosi rentoutuu ja mielesi rauhoittuu. Mitä täydempi kalenterisi on, sitä tärkeämpiä ovat hengitystauot. Kun hengität muutaman kerran syvään ja puhallat rauhallisesti ulos, luot rennon tilan niin aivoihisi kuin aikatauluusi.

 3. Huomaa kaunis ympärilläsi

  ”Mumma katso, kukka!” pieni poika näytti kallionkolosta työntyvää kukkaa. Hän kyykistyi kukan viereen ja sanoi kutsuvasti mummalleen: ”Ihmetellään sitä!”

  Rentoutuneet aivomme osaavat tuon lapsenomaisen ihmettelyn taidon ja erityisesti lomamatkoilla aistimme ovat virittyneet huomaamaan kaikkea kaunista ja erilasta uudesta ympäristöstä. Keskity myös arjessa huomaamaan kaunista ympärilläsi. Haista kuulaiden aamujen tuoksu, huomaa ylikulkusillan kaaren muoto, iloitse hedelmä – ja vihannestiskin värikkyydestä, nauti kahvin tuoksusta, kuule lasten iloinen melske jne. Anna pienten ihmeiden koskettaa. Joka kerta pysähtyessäsi huomaamaan kaunista, pysähdyt läsnä olevaksi hetkeen ja annat aivoillesi ja mielellesi rentoutumistauon.

 4. Hymyile usein, hymyile paljon

  Hymyile aina, kun mahdollista. Hymy – aivan kuten syvähengityskin – kertoo aivoillesi, että kaikki on hyvin eikä mitään pahaa ole tapahtumassa. Niinpä aivosi ja mielesi voivat luopua stressistä ja rentoutua. Voit kokeilla tietoista hymyilemistä esim. lukiessasi työhön liittyviä tekstejä, varsinkin jos ne tuntuvat haastavilta. Tai mitä jos hymyilisit punaisille liikennevaloille? Mutta erityisen tehokasta on hymyillä muille. Todennäköisesti saat hymyn takaisin ja aivosi tietävät, ettei vastaantulijasta ole vaaraa ja ne voivat yhä syvemmin rentoutua.

Arkeen palaaminen voi olla antoisaa ja saatamme iloiten tuntea uuden energisyyden virtaavan meissä. Kun huolehdimme jatkossakin aivojemme ja mielemme rentoudesta, saamme pienen palan lomafiilistä jokaiseen päivään.


Tutustu Aulin uutuuskirjaan Olet kaiken hyvän arvoinen:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image