”Minä tiedän kaiken” -tyypit ärsyttävät – mutta raskasta on sekin, jos jollain ei koskaan ole omaa mielipidettä

Suunnan säilyttäminen elämässä edellyttää, että pysyt omassa voimassasi.

Kaikki epäröivät joskus, mutta kun tunnet oman voimasi, et tempoile päämäärättömästi eri suuntiin jokaisen ärsykkeen mukana. Hyvää tarkoittavia neuvonantajia riittää ja niin myös pahaa tarkoittavia – heitä salaa harmittaa sinun voimasi, ja he yrittävät vetää sinut alas mukanaan. Älä suostu siihen! Oma voima ei kuitenkaan ole sitä, että pidät mielipiteistäsi millintarkasti kiinni joustamatta ja kuuntelematta muita.

Meillä on erilaisia taipumuksia reagoida palautteeseen ja odotuksiin. NLP-menetelmässä puhutaan sisäisestä ja ulkoisesta referenssistä.

Sisäinen referenssi tarkoittaa voimakasta sisäistä tunnetta siitä, miten asiat ovat. Sisäisen referenssin ihminen ei ole aina oikeassa, mutta hän tuntee olevansa. Hän löytää vastaukset sisältään. Ulkoa tulevan tiedon ja palautteen vastaanottaminen onnistuu lähinnä, jos se tulee niiltä harvoilta tahoilta, joita sisäisen referenssin ihminen pitää auktoriteetteina. Omaa vahvaa tunnetta tarvitaan, mutta äärimuodossaan sisäinen referenssi vaikeuttaa oppimista (ja on aika ärsyttävää muille). Ehkä tunnistat elämästäsi jonkun, joka tietää aina varmasti kaiken?

Ulkoisen referenssin ihminen tarvitsee tietoa itsensä ulkopuolelta hahmottaakseen, miten asiat ovat. Hän kaipaa myyntilukuja, arvosanoja, kehuja tai asiakaspalautteita, jotta osaa arvioida onnistumisensa. Voimakas ulkoinen referenssi tekee ihmisestä tuuliviirin: hän heilahtaa jokaisesta arvostelusta ja yrittää olla jokaiselle jotakin. Tämäkin kuvaus saattaa soittaa kelloja mielessäsi.

Kumpaan suuntaan olet itse kallellasi? Vinkki: Jos vastauksesi alkaa ”No mä en ainakaan ole…”, olet luultavasti enemmän sisäisen referenssin puolella. Jos taas kysyt tähän(kin) mielipidettä puolisoltasi, kallistut ulkoisen referenssin suuntaan. Muista myös, että eri konteksteissa taipumuksesi saattaa olla erilainen, ja se voi elämän aikana muuttua. Ehdotonta asteikkoa ei ole.

Parasta olisi löytää tasapaino sisäisen ja ulkoisen referenssin välille. Silloin voit peilata omaa tunnettasi ulkoa tulevaan tietoon.

Joskus voi olla, että ulkoa tuleva tieto vahvistaa tunnettasi. Joskus taas saatat joutua korjaamaan sisäistä kurssia ulkoisen palautteen mukaan. Mutta kun olet omassa voimassasi, rakentava palaute ei heilauta koko olemustasi juuriltaan. Olet sinut myös keskeneräisyyden ja epätäydellisyyden kanssa.

Parasta olisi löytää tasapaino sisäisen ja ulkoisen referenssin välille. Silloin voit peilata omaa tunnettasi ulkoa tulevaan tietoon.

Kun meinaat lipsua omasta voimastasi, kysy itseltäsi, mitä pelkäät tapahtuvaksi, jos pidät kiinni siitä, mikä sinulle on tärkeää. Onko pelkosi todellinen? Toiset saattavat olla kanssasi eri mieltä, jopa suuttua, mutta se ei ole vaarallista. Et voi olla vastuussa toisten reaktioista ja oppiläksyistä. Kunnioittava ja ystävällinen kannattaa olla, mutta joskus sinun tehtäväsi on asettaa rajat ja olla elämän oppitunti toiselle. Suuttumukseenkin voi reagoida rauhallisesti, ymmärtäen – silti oman voimansa säilyttäen.

Oma voima vahvistuu, kun itseä koskevat uskomukset paranevat ja huomaat, että maailma ei pelostasi huolimatta kaatunut. Uskallat tehdä itsestäsi kumpuavia valintoja. Se ei ole itsekkyyttä vaan terveitä rajoja. Energiasi pysyy sinussa eikä vuoda eri suuntiin. Voit kunnioittaa muita ja ottaa palautetta vastaan, mutta et menetä sen takia voimaasi vaan teet päätöksesi itse.

Kun haluat vahvistaa omaa voimaasi, tule mukaan Oman voiman kesä -kurssille. Se sisältää vahvistavia ja vapauttavia harjoituksia, joita voit tehdä omaan tahtiisi pitkin kesää. Tutustu kurssiin ja aloita vaikka heti!

Teksti on lainattu ja sovellettu Katri Syvärisen kirjasta Vuoden paras päivä.

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image