4 kysymystä, jotka auttavat eteenpäin, kun elämä ravistelee niin, ettet enää tiedä, miten olla

”Se mitä ei nyt ymmärrä, on jotain jota ei voi vielä ymmärtää

Se ei ole tyhmyyttä, vaan sitä että jotkut asiat tarvitsevat kypsymistä.

Muhimista, sulattelua, ehkä karrelle palamistakin. 

Sinä tiedät, sitten kun sinä tiedät.”

Varsinkin isot elämänkriisit ja taitekohdat kysyvät meitä olemaan epätietoisuuden kanssa. Elämä on ravistellut niin, että ei enää tiedä mihin luottaa, mitä tehdä, miten olla. Tällaiset hetket vetävät hyvin herkälle ja olo voi olla turvaton, itkuinen, turta, vaihteleva. Tällaisissa hetkissä olisin halunnut äkkiä kirjoittaa elämäni uudelleen ja tietää-hallita-ratkaista. Ja ei vaan voinut. Vuoret eivät siirry päivässä. On täytynyt suostua yhä uudestaan ja uudestaan elämään läpi, olemaan prosessissa, luottamaan että minua kannatellaan keskellä kaaostakin. Että minun surulle, pelolle ja hädällekin on tilaa.

Miten arvokkaita näissä vaiheissa ovatkaan ihmiset, jotka eivät luule tietävänsä paremmin, mitä minun tulisi tehdä, vaan pystyvät olemaan rinnallani inhimillisinä ihmisinä, jotka sietävät itse riittäävästi keskeneräisyyttä ja sitä, että juuri nyt ei ole vastausta, mutta minä tutkin. Kaikki eivät voi ymmärtää valintojamme, mutta riittää että me lopulta itse ymmärrämme, kun niiden aika on. Kukaan muu ei elä valintojemme seurauksien kanssa, kuin me itse.

Eheytyminen sisältää paradokseja. Se ei ole joko tai, vaan sekä että. Sitä voi sekä ymmärtää ja ei ymmärtää. Sitä voi olla samaan aikaan heikko ja vahva. Täydellisen riittävä ja täydellisen kesken.

Eheytyminen on minulle sitä, että sellaiset kohdat joidenka kanssa olen jäänyt yksin ja ilman tukea, sellaiset kohdat joidenka päälle olen kehittänyt itselleni lopulta haitallisia keinoja suojautua…
Että ne saavat tulla turvallisessa tilassa kuulluiksi, nähdyiksi ja kohdatuiksi. Eheytyminen ei ole minulle sitä, että mietin miten jotain esim. käytöstä voisi muuttaa- vaan ensin sen kysymistä, mitä käytöksen takana on. Myötätunnolla, armollisuudella.
Eheytyminen ei valmiiksi tulemista, vaan sitä että on enemmän kotona itsessään. Kukaan ei ole rikki tai viallinen, vaikka onkin kohtia mitkä ovat särkeneet.

Kun elämässä tuntuu olevan isoja kysymysmerkkejä:

Mikä tuo sinua lähemmäs itseäsi, mikä vie kauemmas?

Mikä kannattelee sinua?

Keiden seurassa huomaat voivasi levähtää, keiden seurassa jännityt?

Voitko sallia sen, että et vielä tiedä ja silti tutkit?


Eevin itsetuntemusohjauksiin Tampereella ja skypessä voi tutustua täältä

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image