4 asiaa, jotka auttavat rakastamaan enemmän – Pehmeitä sanoja et koskaan joudu katumaan

Tein hetki sitten itselleni niin kutsutun rakkauden check-listan. Se meni jotenkin näin:

1. Osaan rakastaa itseäni.
2. Osaan löytää rakkautta elämän pienistä asioista.
3. Suhtaudun itseeni armollisuudella (ja rakkaudella).
4. Minussa on valtavasti rakkautta, ja olen valmis jakamaan sen jonkun toisen kanssa.

Ihailin listaani ja päättelin, että parisuhteetkin sujuvat jatkossa leikin lailla. Kunnes sitten tuli parisuhde, tai ainakin parisuhteen alku. Mikään ei ollutkaan enää yksinkertaista. Ymmärsin, että parisuhdekouluni oli edelleen armottoman kesken.

Siispä pakotin itseni tekemään toisenkin listan. Kirjoitin paperille asioita, joihin olen rakkaussuhteissani sortunut. Jaan parisuhdetöppäilylistani Sinun kanssasi ja toivon, että Sinä voisit välttyä ainakin osin rakkailta sudenkuopiltani.

1. OLEN YRITTÄNYT MUUTTAA TOISTA IHMISTÄ. 

Olen kuvitellut, että jos toinen muuttuisi enemmän ja minun kaltaisekseni, rakastaisin kovemmin. Pääsisin silloin pois omasta pahasta olostani. Jos ei pysty rakastamaan toista sellaisena kuin hän on, on kenties aika kääntää kokonaan sivua. Sillä toinen ihminen voi muuttaa tekojaan, muttei lopulta paljon itseään.

2. OLEN ARVOSTELLUT IHMISTÄ HÄNEN TEKOJENSA SIJAAN. 

Olen sekoittanut teot rakastamaani ihmiseen. Soimannut ihmistä, en asioita, joita ihminen on tehnyt. Niissä on nimittäin suuri ero. Sinä olet inhottava tyyppi on eri asia, kuin Se oli inhottavasti sanottu.

3. OLEN OLETTANUT TOISELTA TIETYNLAISTA KÄYTÖSTÄ. 

Olen odottanut, että toinen toimisi jollain tietyllä tavalla, kunnes olen ymmärtänyt, etten voi olettaa oikeastaan mitään. Voin toivoa, mutta ennen kaikkea hyväksyä. Mitä enemmän toiselta oletan tai vaadin, sitä harvinaisempaa on, että oletetut asiat toteutuvat. Vaatimalla asioita on varmin tapa menettää toinen, sillä kukaan ei halua elää kahleissa.

4. OLEN RIPUSTANUT ONNENI TOISEN VARAAN. 

En ole luottanut itseeni ja seisonut jykevästi omilla jaloillani. Riippuvuus toisesta ihmisestä on altistanut odotuksille, ja toteutumattomat odotukset johtaneet pettymykseen.

Kirjoitan huhtikuussa ilmestyvässä, Hidasta Elämää -kirjaperheen kirjassa Suuria hetkiä – voimaa ja viisautta elämän taitekohtiin muun muassa rakkauden löytämisestä, sen kiinni pitämisestä ja tilanteista, joissa rakkauden on menettänyt.

Monesti parisuhteen haasteet nousevat siitä, että kahden ihmisen agendat eivät kohtaa. Tosi asiassa agendat eivät voi koskaan olla täsmälleen samanlaiset. Siksi onkin tärkeää löytää agendoissa jokin yhteinen maali, jokin asia, jota tavoitella yhdessä; jokin, joka yhdistää kaksi ihmistä toisiinsa. Jos agendat ja polkujen suunnat ovat kaikilta osin erilaiset, parisuhteesta tulee helposti taistelu siitä, kumman agenda on tärkeämpi, kumman tahto vahvempi.

P.S. Puhu läheisillesi pehmeästi. Älä sano asioita, joita et tarkoita. Sano mieluummin, että Minä rakastan sinua. Sitä ei kovin moni ole kaiketi katunut. 

Kuva: Unsplash

Lisää rakkaudesta ja sen eri vaiheista kirjassa Suuria hetkiä – viisautta ja voimaa elämän taitekohtiin, joka käsittelee rakkauden lisäksi, iloa, surua ja voimaantumista elämän käännekohdissa.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image