Jos olet erityisherkkä ja työsi uuvuttaa, nämä vinkit voivat olla avuksi

 

Moni vastaanotolleni saapuva eritysherkkä ihminen kipuilee eritoten työnsä kanssa. Työtahti kiristää hermoja, työilmapiiri kuormittaa ja alituinen riittämättömyyden tunne roikkuu kintereillä. Varsin usein erityisherkän itsetunto ja luottamus omaan ammattitaitoon on kokenut harmillisen kolahduksen kuormittavassa työpaikassa.

Ihan ensimmäiseksi on hyvä kyseenalaistaa, onko ongelma herkässä ihmisessä vai esimerkiksi työpaikan ilmapiirissä. Valitettavan paljon näkee sitä, että johtamisen taidot ovat puutteelliset, jopa täysin olemattomat.

Bisnestä johdetaan rautaisella otteella, mutta ihmissuhdetaidot ovat lapsenkengissä. Herkkyys nähdä pintaa syvemmälle ja johtaa ihmisiä viisaasti puuttuu. Silloin ei oikein kukaan voi voida hyvin, ellei ole robotti.

Paksunahkainen ihminen voi sietää pitkäänkin huonoa johtamista, työyhteisön ihmissuhdeongelmia ja työpaikan epämääräistä huonoa energiaa, mutta herkälle ne koituvat turmioksi varsin nopeasti.

Harmillisen moni kuitenkin syyttää itseään ja kuvittelee ongelman olevan vain omien korvien välissä. Kärjistyessään tilanne voi johtaa siihen, kuten itselläni, että päätyy sairaslomalle popsimaan masennuslääkkeitä. Olin nuori ja kokematon, en osannut puolustaa itseäni tai vetää rajojani ja pitää huolta jaksamisestani. Olin liian kiltti, enkä ymmärtänyt olevani poikkeuksellisen herkkä.

Miten herkkä sitten pärjää tämän päivän työelämässä?

Herkälle hyvä itsetuntemus on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Kun herkkä ymmärtää itseään, osaa suoda itselleen riittävästi lepoa ja tietää omat vahvuutensa, on helpompi hakeutua itselle sopivaan työhön. Kuormituksen määrää on voitava säädellä tavalla tai toisella. Omat kyvyt harvemmin kukoistavat liiallisen stressin alaisena.

Työn tekemisen paikasta ja tavoista kannattaa neuvotella mahdollisuuksien puitteissa. Meluisa avokonttori, jossa oma työ keskeytyy ei välttämättä ole optimaalinen työympäristö erityisherkälle. Osa meistä herkkiksistä kuormittuu jo siitä, että silmäkulmassa näkyy toistuvasti liikettä.

Taustamelu on tutkitusti yksi eniten stressiä aiheuttavista arkisista asioista. Osa toki pystyy sulkemaan kaiken ulkopuolelle ja moni on ratkaissut meluasian kuuntelemalla kuulokkeilla rauhallista musiikkia. Yhden herkän asiakkaani esimies tosin kielsi sen ymmärtämättömyyttään. Toivottavaa olisi, että yhteystyökykyä löytyy puolin ja toisin.

Herkän kannattaa pohtia omaa osaamistaan ja luontaisia kykyjään. Pääsevätkö ne oikeuksiinsa nykyisessä työssä? Tiedätkö ylipäätään, missä olet hyvä?

Herkät ovat usein vahvoilla esimerkiksi sellaisissa töissä, joissa vaaditaan empatiakykyä, kuuntelemisen taitoa, yksityiskohtien huomaamista, tarkkuutta, luovuutta, taiteellisuutta, tunneälyä, intuitiivisuutta, ihmisten johtajuutta ja hyvää asiakaspalvelua.

Mieti sitäkin, oletko introvertti vai ekstrovertti. Nautitko syvällisesti asioihin uppoutumisesta ja itseksesi työskentelemisestä vai vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa? Tai molemmista?

Tässä joitain työhyvinvointia edistäviä asioita, joita kannattaa pohtia ja ryhtyä laittamaan käytäntöön.

1) Itsetuntemus
2) Riittävä palautuminen
3) Omien luontaisten taipumusten mukainen työ
4) Terve työilmapiiri (ainakin riittävän terve)
5) Työympäristön ja työn tekemisen tapojen säätäminen itselle sopivaksi
6) Rehellinen ja kunnioittava kommunikaatio

Herkät eivät pidä ristiriidoista ja välttävät usein kysymistä ja omien tarpeiden ilmaisemista. Näitä olisi hyvä opetella, sillä ainainen tukahduttaminen ja sopeutuminen uuvuttaa.

Jos mikään työ toisen palveluksessa ei tunnu sujuvan, voi olla tarpeen miettiä yrittäjyyttä tai kevytyrittäjyyttä. Sille tielle kannattaa lähteä realististen odotusten kanssa ja siten, ettei laita itseään kohtuuttomien taloudellisten paineiden alle. Itse tein sen päätöksen kohta 10 vuotta sitten. Alku oli taloudellisesti todella vaikeaa, mutta antoisa työ ja ihanat kohtaamiset asiakkaiden kanssa auttoivat olemaan antamatta periksi.

Mikä sinulle sitten onkaan se hyvä tai unelmien ammatti ja työpaikka, se ei välttämättä löydy heti. Maltti on valttia. Oma polku rakentuu askel askeleelta virheistä ja onnistumisista oppien. Itsetuntemuksen ja itseluottamuksen lisääntyessä tulee yhä selkeämmäksi mitä se on, missä pystyy parhaiten hyödyntämään herkkyyden mukanaan tuomia valttikortteja työelämässä.

Joskus matkan varrella tarvitaan valmentajaa tai mentoria, joka auttaa näkemään omat kyvyt ja valaa luottamusta omaan osaamiseen. Mitä paremmin on selvillä omista taidoistaan ja toiveistaan, sitä todennäköisempää on löytää sopiva työ.

Minulla herkkyyteeni sopiva työ koostuu seuraavista elementeistä:

Työympäristö ja työn tekemisen tavat

Teen paljon töitä kotoa ja mökiltä käsin. Näin saan keskittyä työhön rauhassa. 1-2 päivää viikossa olen työhuoneellani Helsingissä. Puhelinta pidän useimmiten äänettömällä ja palaan soittajille, kun minulla on hyvä hetki.

Työtahti

Teen töitä vaihtelevalla rytmillä. Joskus päivät venyvät pitkiksi ja teen usein töitä myös viikonloppuisin. Tasapainotan sitä pitämällä lepopäiviä keskellä viikkoa. Minulla on viikossa vain 1-2 vastaanottopäivää, jotta minulle jää aikaa kirjoitustyölle, liiketoiminnan kehitystyölle ja rutiinihommille. Pidän huolta siitä, että minulla on kunnon lounastauko.

Työtehtävät

Koulutan, teen yksilövalmennusta ja energiahoitoja, kirjoitan artikkeleita, kirjoja ja pidän paria blogia. Hoidan yritykseni rutiinitehtävät kaikki itse kirjanpitoa lukuunottamatta.

Työn vaatimat ominaisuudet ja osaaminen

Työni vaatii luovuutta, intuitiivisuutta, hyviä ihmissuhdetaitoja, empatiakykyä ja selkeää suullista ja kirjallista ilmaisukykyä. Minun täytyy huomata sekä pienet yksityiskohdat, että hahmottaa kokonaisuuksia. Auttajan työssä kattava koulutus, itsetuntemus, oman itsensä hoitaminen ja korkea etiikka ovat tärkeitä.

Parasta työssäni

Saan paljon iloa työstäni asiakkaitteni kanssa. Rakastan aitoja kohtaamisia ja kirjottamista. Saan käyttää luovuuttani ja olla itsenäinen. Nautin siitä, että voin mennä kahvilaan tai mökille luonnon helmaan kirjoittamaan. Saan itse laatia aikatauluni. Tapaamiset kollegojen kanssa piristävät yksinyrittäjän arkea. Vapaus on yksi tärkeimmistä arvoistani ja se toteutuu tässä ammatissa.

Mistä elementeistä sinun antoisa työsi koostuisi?

Löydät lisää tietoa mm. ympäristön vaikutuksesta ja vinkkejä herkkyyden tueksi uutuuskirjasta Helpotusta erityisherkän elämään.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image