6 keinoa vahvistaa itseluottamusta – Rohkeuteen voi kasvaa pieni askel kerrallaan

Mikä on se ääni päässäsi, joka tuomitsee, syyttää, oikeuttaa ja pelottelee sinua? Se on ego, joka edustaa pelkoa. Egon tehtävänä on suojella sinua ulkoisen maailman vaaroilta. Se on hyvä ja suojeleva, ellet anna sille liikaa valtaa tekemällä aina kaikkea mitä se haluaa ja uskomalla kaikkea mitä se sanoo. Älä tee siitä kuritonta kakaraa, arjesta tulee silloin aika tuskallista, varsinkin kun tästä kakarasta et pääse koskaan eroon!

Ego pitää pelotellen huolta, että olet ihan varma siitä mitä aiot tehdä tai sanoa. Sillä on mielipide joka asiaan, ja se neuvoo sinua taukoamatta. Se haluaa, että olet siitä ikuisesti riippuvainen. Se ei usko, että pärjäät ilman sitä. Se osaa olla ilkeä kuin kuriton kakara, mutta se on myös kuin ylihuolehtiva vanhempi, joka ei osaa päästää irti.

Egon työ on kerätä uskomuksia joilla se kuvittelee pitävänsä sinut turvassa.

Ego on harmiton ystäväsi, jos tunnistat sen ja osaat tehdä päinvastoin kuin se sanoo. Se varoittaa sinua aina eniten siitä, mistä löydät lisää voimaa itsellesi! Jos et tunnista sitä ja uskot sen pelottelua ja syyttelyä, se jumittaa sinua. Egoa pelottaa rohkeus ja rakkaus, sillä kun olet voimissasi, et enää tarvitse sen neuvoja. Ego on maallisen matkasi suojelija ja se pitää voimastasi huolta, kunnes olet valmis ottamaan siitä itse vastuun. Egosi on siis “sinä” kunnes tunnistat sen ja olet tarpeeksi rohkea olemaan sinä.

Egosi on aina osa sinua, mutta sinä itse valitset annatko sen hallita sinua vai hallitsetko sinä sitä? Uskotko sitä vai uskotko itseesi?

Jos olet jumissa jonkun asian kanssa, egolla on helppoa. Se vain höpöttää samoja asioita päivästä toiseen, ja nurinkuristen totuuksien eli uskomusten avulla se jumittaa sinua vielä enemmän, aina siihen asti, kunnes elämäsi on niin sietämätöntä, että astut rohkeasti mukavuusalueesi yli. Mitä rikkaampi ja vaihtelevampi on elämäsi, sen vaikeampaa egollasi on hallita sinua.

Kun olet tietoisesti tunnistanut egon itsessäsi, tunnistat sen muissakin. Jos ego on ottanut vallan, on ihminen peloissaan. Tiedottomassa tilassa hän reagoi joko alistuen (häpeä, syyllisyys, apatia, suru) tai hyökäten (himo, viha ja ylpeys). Alistuvaa voit kannustaa lempeydellä, uskolla ja rakkaudella nousemaan voimaansa. Hyökkäävään voit suhtautua myötätuntoisesti ja ymmärryksellä sen sijaan, että lisäät pelkoa hyökkäämällä häntä vastaan. Kukaan ei voi puskea toista kohti loputtomiin, ellei ole toista, joka puskee takaisin. Egon tunnistamalla pysyt voimissasi, eikä kenelläkään toisella ole enää voimaa vetää sinua alaspäin. Egoon tutustuminen todella avaa oven uuteen maailmaan. Teetkö sinä valintasi pelosta vai rakkaudesta?

1. Tunnista oma egosi. Mieti egollesi kasvot tai hahmo, jotta sinun olisi helpompaa tunnistaa se ja erotella se itsestäsi. Tee siitä pirullinen alistaja tai lipevä mairittelija, sen mukaan millainen se useimmiten sinulle on. Voit myös antaa sille oman nimen. Alussa voi olla helpompaa tehdä siitä ”paha”, kunnes tunnistat sen niin hyvin, että voit jo nauraa sille ja sen jutuille, jolloin voit muuttaa sen muodon lempeämmäksi.

Piirrä tai leikkaa lehdestä egosi kuva tälle sivulle. Siinä se nyt on, tunnistettu! (Egosi mielestä tämä oli ihan tyhmä tehtävä.)

2. Älä päästä egoa ääneen. Anna egolle vapaus riehua pääsi sisällä ihan rauhassa. Ego pääsee valloilleen vasta sitten, kun sinä päästät sen – sanojesi kautta. Ole tietoinen sanoistasi ja varsinkin pelon vallassa on hyvä purra hampaat yhteen. Kuuntele sanojasi tarkkaan tai kysele välillä läheisiltäsi, mitä sinä jatkuvasti hoet. Ihan järkyttävää! En kestä tätä. Tämä on ihan järkyttävän kauheaa. En ikinä pysty tähän. Tosi, tosi, tosi rankkaa. En voi millään ymmärtää.” Kaikki lauseet olivat valetta ja vahvistivat voimattomuutta ja jumittamista paikoillaan. Ego käyttääkin paljon “ylisanoja”, eli dramatisoi kaikkea ja paisuttelee asioita paljon suuremmaksi kuin ne ovat.

Olet egon hallinnassa sokea ja kuuro itsellesi, joten ole rohkea ja kysy läheisiltäsi mitä lauseita sinä useimmiten tiedostamattasi hoet. Vastaus voi kirpaista, mutta tämä on nopein tapa saada ego nalkkiin.

Kirjoita ylös sanontojasi ja mieti, mitä mahdat pelätä. (Egosi sanoo, ettet pelkää mitään!)

3. Älä sano minä, vaan sano ego, silloin kun on selkeästi kyse egosta. Näin opit erottelemaan sitä ja mitä enemmän tätä teet, sen vahvemmin erotut siitä. ”Tämä on egolleni vaikeaa. Egoni hermostuu pian. Egoni haluaisi kovasti neuvoa. Egoni haluaa kuristaa sinut. Egoni mielestä tämä…” Ajattele niin, että samalla kun opetat itseäsi, opetat muitakin ympärilläsi.

Miltä tämä tuntuu? (Egosi mielestä aivan naurettavalta!)

4. Toista totuutta, älä valheita. Ego on saanut luotua sinulle uskomuksia itsestäsi, toistaessaan pelotteluja joihin sinä olet mennyt uskomaan. Mitä nämä sinun voimaasi rajoittavat haitalliset uskomukset ovat? Pääset uskomuksistasi eroon uskomalla valheen sijasta sen vastakohtaa – totuutta. Hoe vastakohdan mantroja mielessäsi ja ääneen, niin kauan kunnes uskot totuuteen.

Kirjoita ainakin viisi egon valhetta ja sinulle voimaa antava vastakohdan mantra. (Yhtäkkiä egosi ei keksi ajatuksen ajatusta!)

5. Paljasta pelkosi ja vie niiden voima. Jokaisella meistä on pelkoja siitä, että olemme arvottomia (häpeä), riittämättömiä ja tyhmiä (syyllisyys), tuotamme pettymystä (apatia) tai meistä ei pidetä eikä meitä rakasteta (suru). Aina kun piiloudut ja lannistut tai haluat tuomita, haukkua, arvostella tai lytätä toisen mielipiteelläsi, egosi pelkää, että sinusta paljastuu… pelko eli ego. Se pelkää tunnistamista yli kaiken. Millaisissa tilanteissa sinun egosi hyppää valppaasti itseään puolustamaan?

Kirjoita ylös tilanteita, joissa jähmetyit tai tuohduit ja luovutit vallan egolle. Mitä nämä tilanteet kertovat peloistasi? (Eivät mitään, tuohtuu egosi.)

6. Harjoittele rakkaudellista kanssakäymistä egon vallassa olevien ihmisten kanssa, niin opit toimimaan itsesi kanssa samoin. Niin kiukutteleva lapsi kuin aikuinenkin tarvitsee rauhaa ja rakkautta. Tasapainota antamalla toiselle mitä hänellä ei sillä hetkellä ole: hyväksyntää, ymmärrystä ja rakkautta. Huomioi itsessäsi miten vaikeaa tämä on, sillä egosi rakastaisi köydenvetoa toisen egon kanssa.

Millaisissa tilanteissa ja kenen kanssa tämä on vaikeinta? Miksi? (Siinä toisessa on niin paljon vikaa, vakuuttaa egosi.)

Kohtaa pelkosi tai pakene sitä – olet vapaa valitsemaan. Kun ymmärrät, että pelko on tunne, ohimenevä energia tai ajatus päässäsi, löydät rohkeutta vapauttaa sen. Käy mielessäsi tilanteita läpi. Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua? Ota pieniä askelia kohti rohkeutta. Unohda ulkoinen, usein suureltakin näyttävä este ja keskity ylittämään söpö pikku egosi, joka sinua pelottelee. Se yrittää kutistaa sinua, mutta kutista sinä se. Silittele sitä kuin pientä kiukuttelevaa lasta ja rauhoittele sitä kuin ylihuolehtivaa vanhempaa.

 

**Teksti on mukaelma Taran tehtäväkirjasta Tikapuut rakkauteen – tunne itsesi. Kirjan avulla saat itsetuntemusta ja rohkeutta nousta voimiisi!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image