Ole läheinen, älä pelastaja – Mikä on läheisen rooli masentuneen elämässä?

Masennus on mielenterveyden häiriö, jonka negatiivinen voima ulottuu masentuneen omaa mieltä laajemmalle. Se voikin olla koko lähipiirin sairaus.

Masentuneena yhteydenpito ystäviin usein vähenee. Aiemmin ilmoja halkoneet WhatsApp-viestit saattavat loppua kuin seinään, ja ihminen saattaa vaikuttaa kadonneelta lähipiirin näkökulmasta. Masentunut tulkitsee asioita usein tarpeettoman negatiivisesti. Lisäksi masennus saa uhrinsa vaikuttamaan passiiviselta, vetäytyvältä, äreältä tai kiittämättömältä. Nämä kaikki tekevät masennuksesta hyvin antisosiaalisen sairauden, joka kuormittaa myös ympärillä olevia ihmisiä. Läheisen rooli on vaikea – ja usein kiittämätön. Masentuneen ihmisen tukeminen voi muistuttaakin varjonyrkkeilyä.

Äkkiä alkanut hiljaisuus on kuitenkin äänekästä. Täten masentuneen vetäytyminen sosiaalisista piireistä on suhteellisen helppo huomata lähipiirissä. Varsinkin silloin, kun tämä on aiemmin ollut yhteydessä elämänsä ihmisiin selvästi nykyistä aktiivisemmin. Huonoin vaihtoehto on vetäytyä masentuneen elämästä, vaikka se välillä tuntuisikin helpolta – ja jopa asialta, jota masentunut itse toivoo.

Masennus on ristiriitainen olio

On tutkittu tosiasia, että läheisten asenteet ja toimet vaikuttavat masentuneeseen voimakkaasti. Oikeat sanat ja teot nopeuttavat paranemisprosessia. Väärät mallit voivat puolestaan olla suoranaisen tuhoisia. Läheisen rooli on siis vaikea, mutta erittäin tärkeä.

Kun yrittää auttaa ihmistä, joka samalla vetäytyy eikä tarjoa mitään läheisen tuen vastapainoksi, ovat turhautumisen tunteet äärimmäisen luonnollisia. Pysymällä masentuneen ihmisen rinnalla niinä kaikista epätoivoisimpinakin aikoina, pidät hänet osaltasi kiinni maailmassa.

Jotta läheisen toimet olisivat hedelmällisiä, on hyvä tiedostaa masennuksen luonne sairautena.

Masennus ei ole osa masentuneen persoonaa

On pelottavaa huomata läheisen ihmisen käytöksen yllättäen muuttuvan. Erityisesti niissä tapauksissa, kun varmaa tietoa toisen masennuksesta ei vielä ole, voi tämä muutos vaikuttaa masentuneen vapaaehtoisesti tekemältä päätökseltä. Läheinen voi kuvitella, että ihmissuhteessa itsessään on jotain vikaa, vaikka syypää on masennus. Tämän takia on tärkeää tehdä erottelu sairauden ja masentuneen ihmisen persoonan välillä. Masennus on mielenterveyden häiriö, joka muuttaa ihmisen käytöstä. Joskus lievästi, joskus hyvinkin dramaattisella tavalla.

Läheisen on tärkeä muistaa, että muutoksista huolimatta kyseessä on edelleen täysin sama ihminen kuin ennen sairastumista. Yhteinen haaste on masennussairaus, joka on saanut toisesta ihmisestä otteen. Ja nyt tämä sairaus pyrkii varastamaan uhrinsa ihmisiltä, jotka hänestä eniten välittävät.

Eli kannattaako lähipiirin lyödä hynttyyt yhteen ja alkaa yhdessä parantamaan masentunutta ihmistä? Ei ihan niinkään.

Koska läheinen ei ole hoitaja

Ainoa oikea masennuksen hoito tapahtuu mielenterveyden ammattilaisten ohjauksessa. Se voi olla esimerkiksi terapiaa, lääkitystä, ohjattua vertaistukea tai näiden yhdistelmiä.

Jos olet masentuneen ihmisen läheinen, pyri tiedostamaan ja muistamaan roolisi. Olet läheinen, et pelastaja. Mitä pikemmin tämän läheisenä sisäistät, sitä pikemmin voit alkaa toimia masentunutta oikeasti auttavalla tavalla.

Lähipiirin rooli on tukea masentunutta luomalla toivoa, kuuntelemalla, olemalla läsnä ja auttamalla hoitoon hakeutumisessa ja hoitoprosessin eri vaiheissa.

Pieniltäkin vaikuttavat teot ovat masentuneelle usein hyvin merkittäviä.

Joitain esimerkkejä:

  • Lähetä hänelle viesti
  • Kommentoi tämän tekemisiä sosiaalisessa mediassa
  • Kutsu iltakävelylle
  • Kuuntele ilman neuvomista
  • Mene käymään tämän luona
  • Kerro hänelle, että hän on tärkeä
  • Kannusta oikealla tavalla

Vaikka masennuksesta kärsivä ihminen ei reagoisi yhteydenottoihisi, arvostaa tämä todennäköisesti kaikista pienimpiäkin tekoja. Pienimmätkin asiat muistuttavat häntä siitä, että hän on yhä osa jakamaanne maailmaa.

Läheisen ei tule kuitenkaan missään nimessä sijoittaa kaikkia voimavarojaan masentuneen tukemiseen. Omasta jaksamisesta huolehtiminen ja terve itsekkyys ovat huikea voimavara.

Hoida siis itseäsi

Masentuneen läheisillä on tutkitusti kohonnut riski sairastua itse masennukseen. Kuten yllä todettua, masentuneen hoito ei ole sinun vastuullasi. Mutta oma jaksamisesi on. Pidä kiinni omasta elämästäsi ja omasta onnestasi. Tapaa ystäviäsi, käy ulkona, matkusta, nauti elämästä.

Tarvitset energiaa ja palautumista, jotta jaksat seistä sairaudesta uupuneen rinnalla. Sitä mieltä on varmasti myös masentunut läheisesi.

Läheisen rooli on usein hyvin raskas. Ja siksi myös tukijat tarvitsevat tukea. Tämän vuoksi mielenterveyden ongelmista kärsivien läheisille on suunniteltu omat tietoon ja ymmärrykseen perustuvat työkalunsa.

Omasta jaksamisesta huolehtimisen sekä vertaistuen avulla ehkäistään läheisen oma väsymys ja – mikäli tilanne menee vakavammaksi – sairastuminen. Ja myös lähipiirin sairastuminen ei ole yhtään kenenkään etu. Nimittäin silloin masennus alkaa toden teolla voittaa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image