Työuupumus kalvaa tyhjänä olona sisältäpäin – Ihmisen arvoa ei voi mitata hänen suorituksillaan

Kokemusasiantuntija, kirjoittaja ja puhuja Nita Mesiäinen auttaa muita oman tarinansa  kautta pääsemään eroon rajoittavista uskomuksista, löytämään luottamuksen ja  yhteyden itseensä ja sitä kautta lähtemään kohti unelmiensa elämää. Vuonna 2014 hän  elämän päättämisen sijaan päätti alkaa elämään.

Uupumus on irtaantumista itsestä. Se on tila, joka tuntuu kuin olisi tullut tyhjäksi sisältä. Olet kuin varjo entisestä itsestäsi. Et näe, et kuule, etkä tunne enää mitään. Työ, joka ennen saattoi tuoda sinulle merkitystä, on muuttunut tylsäksi ja merkityksettömäksi.

Työ, joka ennen tuntui haastavalta, on muuttunut rutiiniksi. Et tunne olevasi tarpeellinen, eikä työsi tunnu vaikuttavan mitenkään maailmaan. Tuntuu kuin olisit menettänyt persoonasi. Sinua ei huomioida, olet vain yksi robotti, joka suorittaa tehtäviä ilman mitään inhimillisyyttä.

Suoritus- ja tuloskeskeisyys ovat osa nyky-yhteiskuntaa. Menestyminen on avain onneen, ja menestyminen tarkoittaa usein suorittamista. Mutta mitä on menestyminen? Onko menestyminen vain uran huipulla olemista vai onko se jotain muuta? Menestys on subjektiivinen käsite, joka voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Se ei ole titteli, palkka tai tutkintotodistus. Mielestäni menestys on sitä, kun tekee asioita, joita rakastaa ja jotka ovat itselle tärkeitä. Menestys on sitä, kun elää omannäköistä ja merkityksellistä elämää. Menestys on sitä, kun saa olla oma itsensä ja elää elämäänsä omilla ehdoillaan.

Monet ihmiset tekevät töitä itsensä kustannuksella. Olemme unohtaneet sen, että ihminen itsessään on arvokas, eikä hänen suorituksensa. Olemme unohtaneet yhteyden itseemme, ja vasta kun olemme menettäneet sen, tiedämme sen merkityksen. Suoritus- ja tuloskeskeinen kulttuuri ylläpitää työuupumusta. Meidät on opetettu ajattelemaan, että menestyminen vaatii kovaa työtä ja suorittamista. Tämä asenne näkyy erityisesti työelämässä, jossa korostetaan tuloksia ja tehokkuutta. Tämä johtaa siihen, että monet tekevät töitä itsensä kustannuksella uupumukseen asti.

Väitän, että menestyminen ei ole avain onneen. Itse asiassa menestyminen saattaa jopa olla este onnelle ja merkityksellisyydelle. Tämä tulee esille varsinkin silloin, kun menestyminen määritellään ulkoisilla mittareilla, kuten rahalla tai maineella. Kun tavoitellaan ulkoista menestystä, voi käydä niin, että menestys onnistuu, mutta onnellisuus ja merkityksellisyys jäävät saavuttamatta.

On tärkeää muistaa, että ihminen on arvokkaampi kuin hänen suorituksensa. Ihmisen arvo ei perustu hänen tuloksiinsa tai saavutuksiinsa. Jokainen meistä on arvokas omana itsenään, riippumatta siitä, mitä olemme tehneet tai mitä olemme saavuttaneet. Mutta mitä tapahtuu, kun suorittamisesta tulee elämän tarkoitus? Kun emme enää tunnista itseämme, emmekä kykene elämään elämäämme omilla ehdoillamme? Kun emme enää kykene tuntemaan mitään iloa tai merkityksellisyyttä elämässämme? Työuupumus on syvä ja monimutkainen tila, joka voi vaikuttaa henkilön fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Jos kärsit työuupumuksesta, haluan sinun tietävän, että et ole yksin. Uupuminen ei ole heikkoutta tai epäonnistumista. Uupumus voi vaikuttaa keneen tahansa, missä tahansa elämänvaiheessa. Se on osoitus siitä, että olet yrittänyt liikaa ja unohtanut itsesi matkan varrella. Muista, että sinä olet tärkeä. Vain sinä voit löytää merkityksellisyyden ja onnellisuuden omassa elämässäsi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image