Milloin olet viimeksi kysynyt itseltäsi, mikä on sinulle kaikkein tärkeintä elämässä? Se voi olla elämäsi tärkein kysymys

Jokaisella meistä on yksilöllinen ja omanlainen arvomaailma ja maailmankuva, ja hyvä niin. Milloin sinä olet viimeksi pohtinut omia elämänarvojasi: mikä sinulle on elämässäsi kaikkein tärkeintä? Samalla kun etsit vastauksia tähän, on hyvä myös tiedostaa, mistä ja millä tavalla olet omat arvosi luonut ja palvelevatko tämänhetkiset arvosi elämääsi.

Moni meistä ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä joutuu ristiriitaan syvimpien arvojensa ja koettujen vaatimusten välillä. Monet, jotka tämän ovat kokeneet – minä mukaan lukien – ovat huomanneet hyvinvoinnin ja jopa terveyden selvästi heikentyvän tällaisen ristiriidan seurauksena. Itse olen elänyt useita elämänvaiheita, joissa koin voimakasta stressiä sekä työ- että yksityiselämässä sen vuoksi, ettei minulla ollut mahdollista elää omien arvojeni mukaista elämää. Oireilin näissä elämänvaiheissa monin tavoin: pitkittynein ja monimuotoisin kivuin, olin uneton sekä tunteiden ja kehon tasolla kovin turtunut, koska piti vain yrittää selviytyä. Oireilla kehoni yritti jatkuvasti pyytää minua pysähtymään itseni ja syvimpien tarpeitteni äärelle.

NLP-koulutuksessa ollessani tutustuin tarkemmin arvoihin ja uskomuksiin ja ymmärsin selkeämmin näiden välisen viisaan yhteyden. Aina eivät syvimmät ja aidoimmat elämänarvomme ja arkea hallitsevat uskomuksemme ole synkassa. Esimerkki omasta elämästäni:

Jo nuorena tiedostin, että minulla on tietynlaista potentiaalia, mikä liittyy myös syvimpiin arvoihini. Minulle oli todella tärkeää saada auttaa muita ja sain siitä itse suurta iloa. Toki sain nuorena äitinä hoivata lapsiani ja auttaa ja tukea muitakin ihmisiä. Silti sisimpäni tiesi, että minua odottaa jokin suuri elämäntehtävä, jossa voin elää yhä syvemmin humaanien arvojeni mukaista elämää. Uskomukseni oli kuitenkin se, että kuinka ihmeessä minä voisin olla jotakin niin suurta tai erikoista, että voisin toimia tuolla tavoin. Ja enhän minä voi jatko-opiskella, koska…, en voi luoda omaa uraa, koska…, en voi keskittyä sellaisiin asioihin, jotka saavat sydämeni laulamaan, koska… Uskomuksia todella löytyi riittämiin yhdelle ihmiselle!

Lopulta olin 37-vuotias, kun kykenin päästämään irti näistä kehossani olevista ja ahdistusta ja alemmuutta aiheuttavista uskomuksistani. Muistan vieläkin, kuinka tämä ”pato” murtui kehostani eräässä ohjatussa mielikuvarentoutuksessa. NLP-koulutuksessa tutkin omia uskomuksiani ja arvojani vielä syvemmin ja sillä tiellä nyt ollaan. Tällä hetkellä voin sanoa, että saan tehdä elämässäni sellaisia asioita, jotka tukevat arvojani. Kaikesta innostuvana (ja samaan aikaan innostuksesta kuormittuvana) tässä kuitenkin piilee pieni heräte, joka kertoo minulle siitä, että arvot ja uskomukset kaipaavat jatkuvaa päivittämistä. Tällaisena minuna on kuitenkin mukavampi elää kuin entisenä 🙂

Jos sinä voit tällä hetkellä huonosti, olet ehkä uupunut tai sairastunut, pysähdy miettimään omia arvojasi, mikä on sinulle tärkeintä elämässä. Samalla tulet todennäköisesti tietoiseksi myös niitä uskomuksistasi, jotka ovat tähän asti rajoittaneet elämääsi, ja jotka tälläkin hetkellä vaikuttavat hyvinvointiasi alentavasti. Kohtaa uskomuksesi, kiitä niitä siitä, että ne ovat koittaneet auttaa sinua jo pitkään parhaaksi tietämällään tavalla. Jos mahdollista, päästä niistä irti samalla kun mietit, millaiset uudet ajatukset voisivat tukea paremmin sitä, että voit elää arvojesi mukaista elämää. Usko ja luota siihen, että sinussa on kaikki mitä elämässäsi tarvitset!


Artikkelikuva: Karita Palomäki

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image