Menestyskirjailija Katri Syvärinen: 5 tapaa säilyttää levollisuus ja yllätyksellisyys elämässä

Suorittaja juoksee arkisten ihmeiden ohi tavoitellessaan yhtä ainoaa onnen lähdettä eikä ehdi nauttia mistään, koska yhden tavoitteen jälkeen on kiire seuraavaan.

Taikaolento sinussa katsoo ympärilleen uteliaana, heittää unelmansa ilmoille ja lähtee rennosti sen suuntaan tietäen, että se saattaa matkalla muuttaa muotoaan monta kertaa ja kasvaa vielä merkittävästi suuremmaksi.

Matka opettaa sinulle juuri sen, mikä sinun tulee osata. Tämän on saanut kokea myös menestyskirjailija, joogaohjaajaa Katri Syvärinen. Silloin kun Katri vielä suoritti elämäänsä, hänellä oli paljon enemmän ja tarkempia unelmia. Arki oli tiukasti ohjelmoitua, jotta varmasti saisi kaiken toteutettua. Jos aikataulutettu päivä ei sujunut suunnitelmien mukaan, hän hätääntyi. Tuntui, että kaikki on menetetty.

Kuva Arto Wiikari.

Katri luuli ehdottomasti tietävänsä, miten asioiden kuuluu mennä: tänään, huomenna ja jopa kymmenen vuoden aikajänteellä. Elämä kuitenkin opetti, että ei sittenkään aina tiedä. Maailmankaikkeudella on monivivahteisia suunnitelmia, jotka kerta toisensa jälkeen yllättävät täydellisyydellään.

Tätä samaa oppia Katri haluaa nyt jakaa muillekin: vähemmän suorituksia, enemmän epätäydellisiä arjen ihmeitä. Katrin uutuuskirja Vuoden paras päivä – Pieniä (suuria) taikahetkiä arkeen houkuttelee sinut pysähtymään itsesi äärelle. Löytämään itsesi aidompana ja rehellisempänä, suurempana kuin koskaan. Vastaukset ovat sisälläsi.

Tässä Katrin 5 vinkkiä, miten säilytät lomatunnelman arjen keskellä: 1. Opettele kunnioittamaan luonnollisia syklejä.

Maskuliininen tapa on puskea suoraviivaisesti ja tasaisesti eteenpäin arjessa. Moni on kuitenkin uuvahtanut sillä tiellä. Matkan varrelle on unohtunut elämän syklinen luonne ja olemisen syvä, elvyttävä voima. Meidän ei ole tarkoitus olla jatkuvasti täydessä voimassamme vaan nousta siihen levon ja uusiutumisen kautta yhä uudelleen. Kesäloma ei kannattele kevääseen asti, vaan olemisen tilaa täytyy vaalia arjessakin. Oman rytminsä löytäminen mahdollistaa myös tehokkuuden.

Vuoden paras päivä -kirjassa kuvataan kasvun ja luovuuden luonnolliset vaiheet uuden alusta toiminnan ja kaaoksen kautta vastaanottamiseen ja lopulta olemisen tilaan palaamiseen. Ne toistuvat kaikessa ja kaikkialla: maanantaissa, palaverissa, teetuokiossa ystävän kanssa, lapsen kouluvuodessa. Yksityiskohdat vaihtelevat, mutta kasvun kaareen kuuluu tietynlainen kierto. Mieti, miten voisit kunnioittaa syklejä elämässäsi. Jo se, että omistat päivän ensimmäiset hetket itsesi hoitavalle herättelylle ja illan viimeiset hiljentymiselle, tekee ihmeitä. Aamulla on lempeä alku, illalla kaunis loppu.

 

2. Muista maadoittua.

Mitä korkeampiin sfääreihin arki sinut nostaa, sitä enemmän ja useammin tarvitset vastapainoksi tavanomaista ja rauhoittavaa. Maan pinnalle palaaminen ei ole vain välttämätön paha vaan tukeva perusta, josta voi taas ponnistaa ilmaan. Se kuuluu luovaan kiertoon yhtä tiiviisti kuin liitovaihekin. Maadoittuminen auttaa palauttamaan yhteyden arkeen ja ihmiseloon. Kun olet liihotellut korkealla, laskeudu maan pinnalle. Laskeutumiset ovat hallitumpia, kun teet ne ajoissa. Mene luontoon, tiskaa, tee käsitöitä. Hali lapsia tai puita, rapsuta eläimiä. Pidä vapaapäivä.3. Ota saavutuksesi vastaan ja juhli niitä.

Kun saat jotain valmiiksi, opettele tunnistamaan saavutuksesi ja kiittämään itseäsi siitä. Usein kiirehdimme tehtävästä toiseen, mutta vastaanottamisen lahja on osa luonnollista kasvun kiertoa. Kukaan ei ole täällä vain antamassa ja puurtamassa. Pysähdy huomaamaan, mitä sait aikaan. Älä katso sitä mikä puuttuu, mikä meni eri tavalla kuin olit suunnitellut tai mikä vielä häiritsee täydellisyyttä vaativaa silmääsi. Keskity siihen, miten ideasi tuli todelliseksi ja näkyväksi. Ihmettele ja ihastele, mitä osasit ja opit. Sinä sait sen aikaan! Omista aikaansaannoksesi, älä vain piilota sitä jonnekin. Wau, tässä onnistuin. Jos et halua huudella suureen ääneen, sano ainakin itsellesi. Tee onnistumisen juhlista huikea osa elämääsi.4. Haahuile luvan kanssa

.

Arki on usein aamusta iltaan aikataulutettua suoritusta, lomalla ihaninta on kiireettömyys. Ehkä voisit lomalta viedä arkeen päämäärätöntä haahuilua? Kun olet ahkeroinut urakalla ja tuntuu siltä, että päässä ei liiku enää yhtään järkevää ajatusta, irrottaudu kaikesta tekemisestä (myös kivat ja rentouttavat puuhat voivat olla suorituksia). Kuljeskele huoneesta toiseen ja istahda välillä alas. Tuijottele ikkunasta tajuamatta näkemääsi. Lähde hakemaan lasi vettä ja unohda matkalla, mitä olit tekemässä. Sisäinen suorittajasi ehkä turhautuu, mutta anna turhautua – haahuilu on puuroiselle mielelle parasta lääkettä.

5. Luo arkeen omaa taika-aikaa

.

Levollinen tunnelma, jota moni käy hakemassa joogatunneilta ja retriiteiltä, on mahdollista luoda myös omaan arkeen. Elämän myllerryksessä hoitava harjoitus, kuten pieni hetki joogaa, meditaatiota tai intuitiivista kirjoittamista auttaa sinua ankkuroitumaan itseesi. Aloittaminen on usein vaikeinta, joten madalla kynnystä. Tee harjoitustilanteesta niin houkutteleva, että et voi olla aloittamatta: kokoa itsellesi kaunis tila tai pieni alttari harjoitusta varten. Riittää, että astun joogamatolle tai avaan muistikirjan. Yksi venytys on tarpeeksi. Oma taika-aika ei vaadi tunteja päivässä – minuuttikin levollisuutta on parempi kuin ei mitään. Parhaus alkaa pienestä! Kun huomaat, mitä pieni hetki antaa, alat tehdä tilaa enemmälle.

Katri Syvärisen ensimmäinen Hidasta elämää -kirja Löydä elämä taika oli vuoden 2017 myydyimpiä hyvinvointikirjoja. Vuoden paras päivää jatkaa ja syventää samoja teemoja.

Kurkkaa kirja: 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image