7 oivallusta, jotka antavat elämälle merkityksen – Jos onnistut nauttimaan tekemisestä enemmän kuin palkkiosta, olet tehnyt itsestäsi läsnäolon mestarin

Läsnäolo, luovuus, sitkeys, kauneuden ja pienten yksityiskohtien arvostaminen sisältyvät japanilaiseen ajatukseen hyvästä elämästä. Hyvän ja merkityksellisen elämän ytimessä on oma ikigai: se arvo, jonka mukaan elät, se syy, mikä saa sinut nousemaan aamulla sängystä, se syy, joka saa sinut uppoutumaan johonkin sinua kiinnostavaan asiaan niin, että unohdat ympäröivän maailman.

Kun löydät oman ikigain, jota voidaan kutsua myös elämän tarkoitukseksi, voit nauttia itsesi näköisestä, omien arvojesi mukaisesta elämästä, harmoniassa itsesi, toisten ihmisten ja ympäristön kanssa.

Tokiolainen aivotutkija ja tietokirjailija Ken Mogi johdattaa lukijan ikigain kiehtovaan maailmaan kirjassaan Löydä oma ikigai – Japanilainen tie elämän voimaan. Kirja on ollut maailmanlaajuinen myyntimenestys. Poimimme kirjasta 7 vinkkiä hyvään elämään.

1. Sinun ei tarvitse saavuttaa elämässäsi mitään merkittävää menestystä tai hyötyä, jotta voisit elää hyvää elämää

“Elämme maailmassa, jossa menestys määrittelee ihmisarvoa ja käsitystämme omasta arvostamme. Monet ihmiset ovat liian kovan henkisen paineen alla. Saatat kokea, että asioilla on merkitystä vain silloin, jos niistä seuraa konkreettista hyötyä: esimerkiksi ylennys tai tuottoisa sijoitus.”

Voit rentoutua! Sinulla voi olla oma ikigai, arvo, jonka mukaan elät, ilman että sinun tarvitsee todistaa omaa arvoasi konkreettisin saavutuksin.

2. Mitä tahansa teet, muista säilyttää uteliaisuutesi ja aloittaa pienesti

“Kun olet nuori, et voi aloittaa asioita isosti. Mitä tahansa teetkin, sillä ei ole maailmalle suurta merkitystä. Sinun täytyy aloittaa pienesti. Nuorilla on runsaasti avomielisyyttä ja uteliaisuutta. Ne ovat omistautumisen parhaita alullepanijoita. Lapset ovat aina tiedonhaluisia, joten voi nähdä, mikä on yhteys uteliaisuuden ja ikigain välillä.”

3. Kun teet jotain, tee se kunnolla – riippumatta siitä, miten pienestä asiasta on kyse

“Japanissa on edelleen paljon perinteisiä käsityöläisten valmistamia tuotteita. Käsityöläisiä, jotka eivät yleensä ole suulaita tai mahtipontisia, pidetään korkeassa arvossa ja heillä on keskeinen rooli yhteiskunnassa. Heidän elämäänsä pidetään usein ikigain ruumiillistumana – elämänä, joka on omistettu luomaan yksi ainoa asia kunnolla, olipa se miten pieni tahansa.”

4. Älä odota teoistasi palkintoja tai kiitosta – yritä löytää onnellisuus tekemisen ilosta

“Joskus elämässä panemme tärkeysjärjestyksen ja merkityksen vääriin paikkoihin. Liian usein teemme jotain palkinnon takia. Jos palkintoja ei ole näköpiirissä, olemme pettyneitä, ja menetämme kiinnostuksen ja intohimon työtä kohtaan. Tämä on yksinkertaisesti väärä lähestymistapa. Yleisesti ottaen toiminnan ja palkinnon välillä on viive. Vaikka saat hyvän työn valmiiksi, palkintoja ei välttämättä ole luvassa: vastaanotto ja arvostus tapahtuvat sattumanvaraisesti, riippuen asioista, jotka ovat oman kontrollin ulottumattomissa. Jos pystyt muuttaman vaivannäön itsensä tärkeimmäksi onnellisuuden lähteeksi, olet onnistunut elämäsi tärkeimmässä haasteessa.

Joten tee musiikkia, silloinkin kun kukaan ei ole kuulemassa. Piirrä kuva, kun kukaan ei ole katsomassa. Kirjoita novelli, jota kukaan ei lue. Sisäinen ilo ja tyydytys tulevat olemaan enemmän kuin tarpeeksi siihen, että jatkat elämässä eteenpäin. Jos olet onnistunut tässä, olet tehnyt itsestäsi tässä ja nyt olemisen mestarin.”

5. Voit elää hyvää elämää riippumatta siitä, mitä elämässäsi tapahtuu

“Ihminen on kuin metsä, yksilöllinen, mutta silti yhteydessä toisiin ja riippuvainen toisista kasvaakseen. Se, että joku on elänyt pitkän aikaa, on melkoinen saavutus tämän usein ennalta-arvaamattoman maailman ylä- ja alamäissä. Loppujen lopuksi elämän pitkässä prosessissa joskus kompastuu ja kaatuu. Silti myös silloin, kun olet tappioputkessa, sinulla voi olla oma ikigai. Ikigai pähkinänkuoressa on kirjaimellisesti kehdosta hautaan, riippumatta siitä, mitä elämässäsi tapahtuu.

Kuvittele, että olet rauhallisessa metsässä. Hengitä syvään, ja sen jälkeen mieti, mitä tarvittaisiin tuon metsän ylläpitämiseen.”

6. Voit löytää elämällesi merkityksen riippumatta siitä, millaisia omat suorituksesi ovat

“Kuten elämässä usein käy, sinun täytyy hyväksyä se, mitä sinulle on annettu, ja sen jälkeen tehdä parhaasi pärjätäksesi asian kanssa. Biologisesta näkökulmasta tarkasteltuna ikigain löytämistä tietyssä, tai oikeastaan missä tahansa ympäristössä, voitaisiin pitää eräänlaisena sopeutumisena, erityisesti henkisen sopivuuden kannalta. Missä tahansa ympäristössä on periaatteessa mahdollista löytää oma ikigai, syy elää, riippumatta siitä, millaisia omat suoritukset ovat.

Ikigai ei ole vain voittajille. Voittajilla ja häviäjillä voi aivan samalla tavalla olla ikigai tässä valtavassa koordinoidussa tanssissa, jota elämä on. Ikigain sisäisestä näkökulmasta katsottuna raja voittajan ja häviäjän välillä sulaa vähitellen. Loppujen lopuksi voittajien ja häviäjien välillä ei ole eroa. Kaikessa on kyse ihmisenä olemisesta.

Monien japanilaisten mielessä ikigain laulu on laulu altavastaajille, tai ainakin ihan tavallisille ihmisille kaikilta elämänalueilta. Sinun ei tarvitse olla huippusuoriutuja, jotta sinulla voi olla ikigai. Itse asiassa ikigain voi löytää kilpailuasetelmassa jokaiselta hierarkian tasolta. Ikigai on universaali hyödyke, joka tarjotaan jokaiselle, jolla on silmää sille.”

7. Luovu kuvitelmista, millainen sinun tulisi olla, ja hyväksy itsesi sellaisena, kuin olet

“Ollakseen onnellinen tulee hyväksyä itsensä. Itsensä hyväksyminen on yksi tärkeimmistä ja samalla vaikeimmista tehtävistä, jotka elämässämme kohtaamme. Itsensä hyväksyminen on todellakin yksi yksinkertaisimmista ja palkitsevimmista asioista, jonka voi tehdä itselleen – se on edullinen ja huoltoa kaipaamaton kaava onnellisena elämiseen.

Ahaa-elämys tässä on se, että paradoksaalisesti itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on pitää usein sisällään itsen vapauttamisen. Varsinkin silloin, jos sinulla on kuviteltu käsitys itsestä, jota pidät toivottavana. Sinun täytyy päästää irti kuvitteellisesta itsestä, jotta voit hyväksyä aidon itsesi ja olla onnellinen.”

Lue lisää kirjasta:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image