5 lempeää ajatusta erityisherkälle – “Puhu itsellesi kuin puhuisit rakkaalle ystävälle”

Suvi Bowellan. Kuva Arto Wiikari 2017.

Erityisherkillä on useita hienoja ominaisuuksia, kuten rikas tunne-elämä, vilkas mielikuvitus, kyky uppoutua syvällisiin pohdintoihin, luovuus ja kauneudentaju, luotettavuus ja tarkkuus, myötäelämisen kyky ja vahva intuitio. Joskus omat hyvät ominaisuudet kuitenkin unohtuvat ja herkän elämä tuntuu kaikelta muulta kuin ihanalta. Tavallista herkemmäksi virittynyt hermosto ja aistien kautta tuleva ärsykkeiden tulva saa olon nuutuneeksi tai ylivirittyneeksi. Herkkä tarvitseekin riittävästi aikaa palautumiselle voidakseen nauttia herkkyydestään.

Henkisen valmentajan ja Ihana herkkyys -kirjan kirjoittajan Suvi Bowellanin uutuusteos Erityisherkän päiväkirja  toimii herkän ihmisen tsemppikaverina, lohduttajana sekä itsetutkiskelun ja rauhoittumisen välineenä. Kirja kannustaa ottamaan säännöllisesti pienen palautumishetken itsellesi.

Tässä Suvin 5 lempeää ajatusta erityisherkälle:

1. Muista, että sinussa ei ole mitään vikaa, etkä ole yksin ominaisuutesi kanssa. Meitä herkkiksiä on jopa viidesosa kaikista ihmisistä! Itsetuntemuksen lisääminen on hyvä ensiaskel omien ominaisuuksiensa ymmärtämiseen ja hyväksymiseen.

2. Kun tiedät sen, että kaipaat aikaa palautumiselle, suunnittele arkesi niin, että siellä on riittävästi huilaustaukoja. Jos tiedossa on hektinen viikko, mieti missä välissä voit ottaa hetken itsellesi. Viisikin minuuttia hiljaista aikaa voi riittää, kun sen ottaa säännöllisesti.

3. Puhu itsellesi, kuten puhuisit rakkaalle lapselle tai ystävälle. Ihminen harvoin kasvaa ja kukoistaa kritiikin voimalla. Voit rakastaa itseäsi silloinkin kun koet, ettet ole parhaimmillasi. Itsemyötätunto on tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

4. Kerro muille tarpeistasi ja tunteistasi. Usein kuvittelemme, että muut, etenkin läheisemme, osaavat lukea ajatuksemme. Kerro, mitä tarvitset ja miksi, voidaksesi hyvin. Annat silloin muille mahdollisuuden ottaa herkkyytesi paremmin huomioon. Tämä ei tarkoita sitä, että muiden täytyy tanssia sinun pillisi mukaan, vaan sitä, että kunnioitat omia tunteitasi ja tarpeitasi sanomalla ääneen mitä kaipaat. Jos me kaikki osaisimme tämän taidon, meillä olisi paljon vähemmän marttyyreja ja passiivis-aggressiivista käytöstä.

5. Pidä hauskaa! Moni aikuinen suorastaan kuolee pystyyn ihan vain siitä syystä, että elämä on täynnä velvollisuuksia ja hauskanpito unohtuu. Tarvitsemme iloa voidaksemme hyvin. Mikä tuottaa sinulle iloa? Mistä nautit yli kaiken lapsena? Voisitko sallia itsesi hullutella vähän enemmän välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat? Jos avoimesti hassuttelu tuntuu liian hävettävältä, voit vaikka tanssia hassun musiikin tahtiin silloin kun kukaan muu ei ole paikalla. Jos asetat ilon prioriteettilistasi kärkipäähän, elämä alkaa tarjoilla yhä enemmän mahdollisuuksia hauskanpitoon.

Kurkkaa kirja:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image