Kysy psykologilta: Miltä aito ystävyys ja luottamus tuntuu?

Kysy psykologilta -palstalla psykologi Heli Heiskanen vastasi Hidasta elämää -sivuston lukijoiden kysymyksiin vuonna 2018.


Olen 28 vuotias, rikkinäisen ja eronneen perheen keskimmäinen lapsi. Nykyisin kolmen lapsen äiti (7v,3v ja 1v), mieheni kanssa ollaan oltu 10v yhdessä, joka on ainut ystäväni. Olen osa-aikatöissä ja harrastan tanssia. Ainut ystäväni kuoli 1,5v sitten syöpään. Koen olevani todella yksinäinen, hengetön, tyhjä, sekä onneton. Haluaisin luopua maallisesta mammonasta. Elämän nälkä on suuri, haluan nähdä ja kokea sekä tavata ihmisiä. Elämä tuntuu kuitenkin tyhjältä ja aivan kuin olisin hukassa, enkä pysty keskittymään hetkeen.

Haluaisin tietää, miltä aito ystävyys ja luottamus tuntuu? Voiko aikuisena löytää ystävää? Sanotaan, että kuuntele sydämesi ääntä, niin miten erotan sen mieleni ailahteluista?

Helin vastaus: 

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Ystävyys ja luottamus ovat suuria aiheita ja ne herättävät paljon ajatuksia. Valitsin tähän vastaukseen joitakin mielestäni tärkeitä asioita ystävien löytämisestä ja yhteyden luomisesta.

Kerrot tuntemuksistasi, kuten yksinäisyyden tunteesta, elämän nälästä ja kaipuustasi tavata ihmisiä. Tyhjyyden ja hukassa olemisen tunne voi olla paitsi tukalaa, myös mahdollisuuksien välitila, joka voi johtaa uudistumiseen ja ihmisenä kasvamiseen. Yleensäkin tyytymättömyys ja merkityksettömyyden tunne ajavat ihmistä löytämään uusia puolia itsestään ja elämästä. Silloin on tärkeää hakea tapoja toteuttaa sisäisiä kaipuitaan.

Samoista asioista kiinnostuneiden ryhmiin

Ystävystyminen aikuisenakin on hyvin mahdollista. Toki aikuisiällä monien arjen kuviot ja ihmissuhteet saattavat olla jo vakiintuneita, joten tarvitaan aktiivisuutta ja kärsivällisyyttä ystävien löytämisessä. Ystävystymisessä on ainakin kaksi tärkeää asiaa: hakeutua samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten seuraan sekä avautua yhteyden mahdollisuudelle toisten kanssa. Näistä ensimmäinen on usein helpommin toteutettavissa kuin toinen, mutta molempia tarvitaan.

Aikuisena ystävät löytyvät yleensä työpaikalta, harrastuksista tai lasten kautta esimerkiksi toisista vanhemmista. Kannattaa kokeilla ja tutustua erilaisiin ryhmiin ja ihmisiin, livenä ja netissä. Kun löytää hyvän tuntuisen ryhmän, kannattaa siihen liittyä pidemmäksi aikaa, jotta tulee mahdolliseksi tutustua ihmisiin paremmin.

Yhteyden kokemiseen tarvitaan luottamusta

Kuten kaikki tietävät, joukossakin voi tuntea itsensä yksinäiseksi, joten muiden seurassa oleminen ei välttämättä riitä ystävystymiseen. Tarvitaan myös uskallusta avautua kokemaan yhteyttä toisten kanssa. Luottamuksen kokeminen ihmissuhteissa on toisille helpompaa kuin toisille. Siihen vaikuttaa aikaisemmat kokemukset etenkin lapsuuden perheen läheisimmistä ihmissuhteista ja myös myöhemmät ihmissuhteet.

Kerrot, että olet kasvanut rikkinäisessä perheessä, joten luottaminen voi olla sen vuoksi sinulle haastavaa. Lisäksi kerrot menettäneesi ystäväsi ja suru siitä saattaa yhä vaikuttaa taustalla ja saada ehkä pelkäämään uusia menetyksiä. Sen vuoksi onkin tärkeää antaa itselle lupa kaikkiin tunteisiin, käsitellä tarvittaessa aikaisempia kokemuksia ja uskaltautua omassa tahdissa harjoittelemaan luottamusta.

Turhien suojakuorien purkaminen

Monilla ihmisillä on suojakuoria, jolla tarkoitan erilaisia rooleja ja käyttäytymismalleja, joiden avulla peitetään ja suojataan aitoja tunteita ja minuutta. Tyypillisiä suojakuoria voi olla vaikkapa liiallinen miellyttäminen ja mukautuminen, suorittamiseen pakeneminen tai hiljaiseen kuoreen vetäytyminen. Voi jopa ajatella, että monesti etenkin vieraampien ihmisten kesken suojakuoret saattavat keskustella keskenään ennemmin kuin kaksi aitoa ihmistä, jolloin yhteys heidän välillään jää etäiseksi.

Parhaimmillaan suojakuoret auttavat sopeutumaan joukkoon ja tuntemaan itsensä hyväksytyksi. Ne voivat suojata tunteiden haavoittumiselta ja auttaa selviytymään arkisissa tilanteissa. Suojakuoret ovat hyödyllisiä myös niin kauan kuin ihmisen sisällä oleva minuuden herkkä taimi tarvitsee suojaa vahvistuakseen. Kuoret voidaan nähdä ikään kuin suojarakenteena siihen asti, kunnes on valmis olemaan sellainen kuin todella on. Pahimmillaan suojakuoret voivat kuitenkin olla suuri kuormitustekijä sekä rajoittava panssari oman itsensä, elämän ja muiden ihmisten välillä. (Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään, Heli Heiskanen)

Omia tyypillisiä suojakuoria kannattaa tunnistaa ja vähitellen purkaa turhia kuoria ja rooleja. Ei kuitenkaan ole tarkoitus pakottaa itseään luopumaan suojakuorista vaan oppia valitsemaan tietoisemmin milloin on syytä suojautua ja milloin voisi olla avoimempi.

Yhteyden luominen tapahtuu mielessä ja kehossa

Turvattomuutta kokeneilla voi olla taipumus suojautua ikään kuin omaan kuplaan toisten seurassa ja se saattaa olla hyvinkin syvällä kehossa oleva automaattinen reaktio. Se voi olla ainakin osasyynä, miksi saattaa tuntea itsensä ulkopuoliseksi muiden seurassa ja aidon yhteyden kokeminen voi tuntua vaikealta. Näin voi siis olla, vaikka mielessään haluaisi tutustua ihmisiin ja löytää ystäviä. Siksi ystävyydelle avautuminen ei ole vain mielessä tehtävä päätös, vaan voi olla tarpeen tehdä myös kehollisia harjoituksia ja työstää asioita syvällisemmin.

Vanha sanonta ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” pitää yllättävän hyvin paikkansa monissa asioissa ja myös ihmisten kohtaamisissa. Jos itse on esimerkiksi varautunut tai epäluuloinen toisia kohtaan, heilläkin saattaa olla vaikea tuntea lämpöä ja kiinnostusta takaisin. Jos taas itse on mahdollisimman aito, rento ja ystävällinen toisia kohtaan, toisetkin ovat todennäköisemmin avoimia ja ystävällisiä takaisin.

Näin ollen harjoittelemalla itsensä (ja toisten) hyväksymistä, tietoista läsnäoloa ja rentoutumista parantaa mahdollisuuksiaan ystävystyä. On hyvä harjoitella aitoja kohtaamisia muiden kanssa mahdollisimman turvallisesti. Tottumisen ja hyvien kokemusten myötä kyky luottaa itseen ja muihin vahvistuu ja yhteyden luominen helpottuu, kun itse osaa rauhoittua olemaan aito itsensä muiden seurassa.

Luottamus tuntuu rauhalliselta, iloiselta ja turvalliselta

Miltä aito ystävyys ja luottamus sitten tuntuu? Sitä voisi varmasti kuvailla monella tavalla, mutta minusta aito ystävyys ja luottamus tuntuu rauhallisena, iloisena ja turvallisena olona kehossa ja mielessä. Silloin on helppo rentoutua ystävän seurassa ja nauttia yhdessä olosta, kun huomio ja energia ei kulu varuillaan oloon ja suojautumiseen. Luottamuksen tilassa pystyy olemaan avoimesti oma itsensä olematta liiaksi huolissaan siitä, tuleeko hyväksytyksi tai satutetuksi. Silloin tuntee aitoa kiinnostusta tutustua toiseen ja jakaa asioita hänen kanssaan.

Aidossa ystävyydestä molemmat pyrkivät ottamaan huomioon sekä omat että toisen tunteet ja tarpeet. Molemmat uskaltavat kertoa ja ilmaista todellisia ajatuksia ja tunteita. Aidolle ystävälle voi sanoa myös, kun on eri mieltä tai ei pidä jostakin asiasta. Molemmat arvostavat itseään ja toisiaan sellaisina kuin he ovat ja toimivat luottamuksen arvoisesti toisiaan kohtaan.

Kysyit myös, kuinka erottaa sydämen ääni mielen hälinästä. Sydämen ääni tuntuu minusta itse asiassa aika samanlaiselta kuin aito ystävyys ja luottamus: rauhalliselta, selkeältä ja turvalliselta. Kehon tuntemukset kertovat usein paljon enemmän kuin mielessä risteilevät ajatukset. Ajatukset kun muuttuvat jatkuvasti ja mieli tekee asioista monimutkaisia. Tietoisen läsnäolon ja kehon kuuntelun kautta voi oppia tuntemaan kehossaan, mikä olisi oikein ja hyväksi itselle ja mikä taas ei.

***

Kerrot haluavasi nähdä ja kokea sekä tavata ihmisiä. Siispä toimi sen eteen yksi askel kerrallaan. Voit harjoitella rentoutumista ja tietoista läsnäoloa ja opetella avautumaan yhteyden mahdollisuudelle toisten kanssa. Tarvittaessa hae tukea esimerkiksi keskustelu- tai kehoterapioista. Onneksesi sinulla on oma perhe, mies ja lapset, ja voit olla siitä todella kiitollinen, koska moni elää myös ilman perhettä. Heidänkin kanssaan voit harjoitella luottamuksen ja yhteyden kokemusta päivittäisessä elämässä.

Hakeudu sitten kokemaan asioita muidenkin ihmisten kanssa, yksin tai perheenä. Jokaisesta kohtaamisesta voi nauttia tietämättä johtaako se sen pidempään tutustumiseen. Joskus yhteys saattaa syntyä hetkessä, mutta luottamus rakentuu pidemmän ajan ja yhteisten kokemusten myötä. Vähitellen huomaat löytäneesi ystäviä.


Lisää tietoa ja vinkkejä itsetuntemukseen löydät kirjastani Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään ja monilta kursseiltani, katso tarkemmin täältä

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image