Kuinka ihmeessä rakastaa, kun kukaan ei opeta meille miten se tehdään!

Kirjoitin kirjani Elinvoimaisen miehen kirja se ajatus mielessä, mitä meille ei opeta koulussa. Siihen kun vielä lisätään sukupuolen odotukset vanhasta maailmasta, niin kyseessä on kohtuullisen iso soppa tärkeitä asioita, joita kukaan ei meille opeta.

Kun istuit koulun penkillä, niin tuskin kukaan puhui syvähengityksen tarpeellisuudesta sinun kehollesi. En usko, että siellä opetettiin pitämään huolta kehostasi luonnollisen elämän kautta. Koulussa opetettiin taitoja, joilla pärjää yhteiskunnan luomissa rakenteissa, ei ihmistä koskettavissa tärkeissä teemoissa.

Yksi kiehtova ajatus on se, että suurin osa ihmisistä ymmärtää sen, että ihmissuhteet ovat suunnattoman tärkeitä hyvinvoinnillemme. “Elämäsi laatu määrittyy ihmissuhteidesi laadusta” sanotaan. Silti tämä ehkä tärkein asia jää meille opettamatta! Miksei kukaan opeta sitä kuinka rakastetaan, kuinka avataan sydän, kuinka hallitaan omaa stressitasoa ja kuinka otamme vastuuta omasta kasvustamme, sen sijaan että syyttäisimme toisia ihmisiä! Näitä ei opeteta, niinpä niitä todella harva myöskään osaa.

Siihen soppaan kun liitetään stereotyyppiset ajatukset miehen mallista – “ei itke”, “ei näytä tunteitaan” ja “ei puhu eikä pussaa” – niin kyseessä on minun päässäni ainakin todella iso ero siitä mitä odotetaan ja kuinka paljon siihen panostetaan. Tässä ajassa parisuhteessa odotetaan suuria taitoja, joita ei kylläkään missään opeteta.

Tarvitaan isoa kulttuurillista muutosta, jotta saamme ihmislähtöiset arvot takaisin ykköspaikalle. Tarvitaan uusia tapoja nähdä miehisyyttä, naiseutta ja ihmisyyttä. Tarvitaan enemmän pysähtymistä ja kysymysten kysymistä: “mikä toimii ja mikä ei”, “mitä taitoja minulla pitää opetella”, “millaisen roolimallin haluan kumppanilleni ja maailmalle antaa”.

Itse olen miehenä kokenut, että olen ollut todella hukassa näiden asioiden kanssa. En ole saanut mallia kuinka hoidan homman kotiin. Tässä tapauksessa rakkauden kentällä. Nämä asiat ovat kuitenkin vaikuttamassa valtavasti meidän terveyteemme, jaksamiseemme sekä siihen, kuinka merkitykselliseksi koemme elämän. Minulle ne ovat tärkeimpiä asioita, joista haluan myös sinua muistuttaa. 

Minua on auttanut nämä seuraavat asiat:

Keskeneräisyyden myöntäminen

Olemalla rehellinen sille, että olen oppilas. Olen kasvamassa ihmisenä, enkä tiedä kaikkea. Olen joskus hukassa omasta olemisestani rakkauden kentällä, enkä tiedä siihen kaikkia vastauksia. Ennen yritin peitellä kaikilla elämän osa-alueillani sitä, että olisin keskeneräinen. Tällä peittelyllä en kuitenkaan poista tilaa, vaan pidän sen vaan muilta piilossa. Näinpä en myöskään pääse siinä kehittymään ja kasvamaan johonkin toiseen tilaan. Niinpä eväsin itseltäni kasvun. Kun uskalsin vihdoin myöntää, että olen keskeneräinen, mahdollistin vihdoin ja viimein myös uusien asioiden tulemisen elämääni.

Tietämällä, että on toisia tapoja elää

Usein me ihmiset pidämme ajatuksiamme ainoana totuutena. On hyvä aina välillä muistuttaa itseään siitä, että on myös muita tapoja. Toisenlaisia vaihtoehtoja elää elämäänsä. Jo tietämällä, että on vaihtoehtoja, voi punnita niiden tarpeellisuutta. Se voi olla joillekin kuormittavaa vaihtoehtojen loputtomuudessa, mutta se voi olla myös joillekin vapauttavaa, kun ymmärtää, että muutos on mahdollinen.

Anna aikaa, sillä muutosten tekeminen vie oman aikansa

Erityisesti kun puhutaan syvistä rakenteista, joita rakkauden kentällä on. Siellä on syvimmät haavamme, ne asiat, joita emme halua katsoa suoraan silmästä silmään. Anna siis aikaa, jotta pääset etenemään koko ajan syvemmälle omaan itseesi ja sitä kautta syvemmälle toisen ihmisen sydämeen. Kyseessä on enemmänkin matka, kuin itsessään täydellisen elämän havittelu.

Uskalla tuntea elämää

Me olemme tulleet tänne elämään elämää, emme välttelemään sitä. Kuitenkin huomattavan ison ajasta käytämme siihen, että emme kokisi elämää. Turrutamme päihteillä, viemme huomion ruudulle, välttelemme tuntemasta isoja asioita, jopa niitä miellyttäviä tuntemuksia. Voit tehdä tietoisen päätöksen siitä, haluatko kokea elämää kaikissa sen väreissä vai tyytyä mustavalkoiseen kokemukseen. Molemmat ovat hienoja valintoja, mutta tee kuitenkin valinta sen sijaan, että eläisit elämää automaattisena valintana. Automaattiset valinnat ovat usein opittuja tiedostamattomia tapoja.

Ole rohkea ja anna elämän tuntua kaikissa väreissään. Välillä se sattuu ihan vitusti ja kaikki tuntuu olevan perseestä, mutta silloin se tuntuu myös täydelliseltä rakkaudelta ja valolta aika ajoin. Molempia tarvitaan, jotta kasvumme menisi eteenpäin. Usein jopa ”varjopuolien” tunteminen vie meitä enemmän eteenpäin kuin pelkässä valossa tallustelu.

Koska meille ei opeteta kuinka rakastaa, vastuu jää meille itselleen. Haluammeko ottaa haasteen vastaan ja alkaa opettelemaan. Iällä tai sukupuolella ei ole mitään väliä, voit aloittaa opiskelun ihan milloin vaan. Oppimismahdollisuutesi ovat rajattomat, sillä kukaan ei ole määrittänyt sitä lopullisesti mitä voit oppia. Kysymys kuuluu, haluatko oppia rakastamaan vielä syvemmin?


Luonnollisin versio minusta -blogia sponsoroi Biomed

ps. Viikon valintani blogia sponsoroivan Biomedin valikoimista on suolistoa tukeva maitohappobakteerivalmiste Acidophilus, sillä on vaikea rakastaa, jos vatsa on kuralla.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image