5 syytä, miksi vahvuutesi voivat auttaa toipumaan uupumuksesta

Terapiavastaanotoilla käyn useimpien uupuneiden kanssa läpi heidän vahvuuksiaan. Tämä aihe kiehtoo monia, mutta samaan aikaan se tuntuu jostain syystä myös vaivaannuttavan meitä suomalaisia. Kuin kielletty hedelmä! Tiedostamalla ja hyödyntämällä vahvuuksiasi, voit edistää omaa toipumisen matkaa merkittävästi. Kerron 5 syytä, miksi jokaisen uupuneen olisi hyvä kiinnittää huomio vahvuuksiin:

  1. Vahvuuksien tiedostamisesta ja hyödyntämisestä on sinulle apua koko loppuelämäksi. Kun oivallat syvällisesti omat vahvuutesi, alat päästä käsiksi omaan todelliseen voimaasi, sinun sisäisiin supervoimiin! Ne kannattelevat ja auttavat sinua läpi myös tulevien elämän haasteiden eli vahvistavat kykyäsi toipua koettelemuksista (=resilienssi).
  2. Vahvuuksien syvällisen tiedostamisen avulla voit nostaa itsetuntoasi. Kyllä, luit oikein. Moni häpeilee “heikkoa itsetuntoa” ja uupuminen saattaa huonontaa sitä entisestään. Tiedostamalla vahvuutesi ja voimavarasi, voit vähitellen parantaa suhdetta itsesi kanssa. Toisin sanoen, alat nähdä itsesi eri valossa. Harvoin itsetunto on läpeensä heikko, sillä sinusta löytyy aina vahvuuksia ja osa-alueita, joissa se on parempi. Mieti, mitä puolia itsessäsi arvostat?
  3. Saat uuden näkökulman itseesi ja elämääsi, kun siirryt kohti ratkaisukeskeisempiä ajatusmalleja. Aivosi ovat tottuneet etsimään ympäristöstä uhkia sekä ratkomaan ongelmia, joka tekee ajattelusta luontaisesti melko ongelmakeskeistä. Erityisesti uupuneena ajatukset ja tunteet voivat olla hyvin negatiivissävytteisiä. Huomion suuntaaminen vahvuuksiin voi syystäkin tuntua aluksi vaikealta. Älä silti luovuta, vaan ajattele opettelevasi uutta taitoa. Muutos vaatii aina useita toistoja ja siltikin vanhat hermoradat ovat todella vahvoja. Aivot ovat kuitenkin neuroplastiset, eli muovautuvat jatkuvasti uusille ajatuksille.
  4. Vahvuuksien tiedostaminen ja hyödyntäminen toipumisen polulla on osa pysyvien sisäisten ratkaisujen löytymistä. Ei vain laastaria haavaan, vaan pitkäjänteistä “haavanhoitoa”. Hoitamattomana uupumus saattaa salakavalasti alkaa nakertamaan minäkuvaa sekä omanarvontuntoa. Tästä syystä on tärkeää suunnata tietoisesti huomio vikojen etsimisestä kohti ratkaisujen rakentamista. Kiinnittäessä huomiosi vahvuuksiin, tulet samalla päästäneeksi irti ongelmakeskeisyydestä. Kyse on ajatusten, tunteiden ja uskomusten uudelleen suuntautumisesta.
  5. Vahvuudet ovat avain onnellisempaan elämään, ei enempää eikä vähempää. Oivaltamalla ydinvahvuutesi voimaannut sisältäpäin, jolloin palautat takaisin oman elinvoimasi. Samalla löydät uupumuksen myötä kadotetun yhteyden omaan sisimpääsi, omiin tunteisiin sekä haluihin. Saatat pitää vahvuuksiasi itsestäänselvyyksinä, mutta sitä ne eivät ole. Elämälläsi on merkitys ja tarkoitus. Vahvuutesi vahvistuvat entisestään, kun suuntaat niihin tietoisen huomiosi.

Tässä 5 tärkeää syytä, miksi vahvuuksien oivaltaminen on olennainen osa uupumuksesta toipumista. Sinun ei tarvitse enää pienentää tai mitätöidä itseäsi. Vahvuuksien avulla löydät sisäiset työkalusi pitkässä juoksussa ja vältät siten toistuvan uupumiskierteen. Sinussa on kaikki vastaukset ja ratkaisut elämäsi haasteisiin. Sinussa on kaikki voimavarat ja vahvuudet, joita tarvitset toipumiseen sekä muutosten tekemiseen.

Ratkaisuvinkki: kirjoita itsellesi lista vahvuuksistasi. Täydennä listaa aina, kun oivallat jonkin vahvuuden tai hyvän ominaisuuden itsessäsi. Tunnustele jokaisen vahvuuden kohdalla, miten se näkyy arjessa. Kysy myös läheisiltäsi, mitkä ominaisuudet he näkevät vahvuuksiksesi, saatat yllättyä!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image