Ole hyvä ystävä itsellesi, sillä hyväksyvää rakkautta kukaan meistä ei saa liikaa

Käykö sinullekin joskus niin, että huomaat olevasi kohtuuton itseäsi kohtaan? Ikään kuin et kelpaisi pään sisäiselle tuomarillesi, vaan aina pitäisi olla parempi ihminen, saada aikaan enemmän, tehokkaammin, kauniimmin, luovemmin… Lista ei lopu koskaan, jos tuota päsmäriä rupeaa uskomaan.

Ystävänpäivänä muistamme ja kiitämme ystäviämme. Ihmisten välinen ystävällisyys on yhteisöjä koossa pitävä voima. Niinpä evoluutio on huolehtinut siitä, että ystävällisyys ja hyväntahtoisuus on ihmisille täysin luontaista. Meistä jokainen osaa, jos tahtoo, olla ystävällinen muille. Mutta osaammeko olla hyviä ystäviä itsellemme?

Arkisessa ajattelussamme ystävällisyys tuntuu tarkoittavan muille osoitettavaa lämpöä ja huomaavaisuutta. Ikään kuin ystävällisyys ei koskisi lainkaan sitä, miten itse kohtelen itseäni. Vaikka sisäinen tuomarimme pyrkii tekemään meistä hyviä ja arvostettavia ihmisiä, sen toimintatavat, kuten arvosteleminen, vertaileminen ja vähätteleminen, eivät johda haluttuun lopputulokseen.

Sen sijaan itseensä kohdistuva rakkaus ja myötätunto ovat lähtökohtana voimaantumiselle ja sisäiselle vahvuudelle. Se saa stressitasomme laskemaan, lisää luottamuksen tunnetta ja hyvinvointia. Itseään myötätuntoisesti kohteleva ihminen ymmärtää epäonnistumisenkin olevan mahdollisuus oppia eikä hän pelkää tarttua uusiin haasteisiin. Harjoittaessamme ystävällisyyttä itseämme kohtaan löydämme myös kaipaamamme arvostetuksi ja rakastetuksi tulemisen tunteet.

Ole hyvä ystävä itsellesi!

 • Aamuisin heti herättyäsi tee päätös, että tänään olen hyvä ystävä itselleni. Ystävä, joka kuuntelee ja ymmärtää, tukee ja kannustaa. Hyvä ystävä kertoo myös totuuden ja ajaa parastasi myös silloin, kun itse haluisi lepsuilla tai päästää itsensä liian helpolla.
 • Hyvä ystävä on aina puolellasi. Pysähdy tunnustelemaan päivän mittaan:
  • Olenko nyt hyvä ystävä itselleni?
  • Olenko itseni puolella?
  • Tahdonko itselleni hyvää?
  • Jos olisin hyvä ystävä itselleni, miten nyt toimisin?

Ole hyvä itsellesi ja käytä noita kysymyksiä, varsinkin jos sinulla on paha olo tai olet turhautunut, pettynyt tai ärsyyntynyt. Tai jos koet painostusta tehdä jotakin. Tai jos huomaat, ettet toimi oman etusi tai hyvinvointisi mukaisesti, esim. jäät tuijottamaan TV:tä, vaikka tiedät tarvitsevasi hyvät yöunet.

 • Kutsu itsesi ystävänpäivän kunniaksi tee- tai kahvikupposelle. Anna aikaa itsellesi ja juttele sydämesi kanssa.
  • Mitä sinulle sisimmässäsi kuuluu?
  • Mistä olet kiitollinen tai tyytyväinen?
  • Mikä innostaa?
  • Tai mitä sydämesi juuri nyt haluaa tai kaipaa?

Anna itsellesi juuri sitä, mitä sydämesi pyytää. Ole hyvä ystävä itsellesi, sillä lempeää ja hyväksyvää rakkautta meistä kukaan ei saa liikaa. Sinä ja sisimpäsi olette ystävänpäiväjuhlan arvoisia.

 • Yllätä itsesi iloisesti hetken mielijohteesta. Osta itsellesi kukkakimppu tai lempilehti. Varaa hieronta. Pysähdy taidegalleriaan. Valitse kaunis reitti kotimatkallasi. Olet ilahtumisen arvoinen!
 • Jos ja kun saat mielen tuomarisi kiinni itse teosta arvostelemasta ja vähättelemästä sinua, näe sielusi silmin se pienenä kutistuneena oliona. Hymyile sille myötätuntoisesti ja kerro mielessäsi ymmärtäväsi sen huolta. Parhaansa sekin yrittää, mutta sen työkalut eivät aina ole vaan kaikista toimivimmat. Anna myötätunnon, hyväksynnän ja rakkauden virrata sitä kohti, aivan kuin rakastaisit pientä lasta.
 • Illalla vielä ennen nukahtamista voit hengittää muutaman kerran tietoisesti ja rauhallisesti. Sen jälkeen kuvittele eteesi itsesi pienenä lapsena. Voit ottaa pienen itsesi jopa syliisi. Kerro hänelle, että toivot kaikkea hyvää hänen elämäänsä. Tunne miten rakkaus sinusta leviää ja ympäröi pienen minäsi kokonaan.

Tärkeää on, että tahdot itsellesi hyvää ja sallit tunteittesi, tarpeittesi ja toiveittesi olla itsellesi merkittäviä. Kun pidät hyvää huolta itsestäsi ja olet myötätuntoinen ystävä itseäsi kohtaan, sinun on helpompi olla sitä myös muille.


Teksti pohjautuu juttuun, joka on aiemmin julkaistu Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla, jonne löydät TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image