Kuiturikas kaura on yksi suosikki raaka-aineistani kotikeittiössä. Käytän kauraa hyvin monipuolisesti niin puuroissa, pannukakuissa, mysleissä kuin leivonnassakin.
Kaura on täysjyväviljaa ja näin ollen se sisältää runsaasti ravintoaineita. Tähän kauniin keltaiseen kasviin onkin pakkaantunut hieno määrä elimistölle tärkeitä ravinteita kuten beetaglukaania, eli vesiliukoista ravintokuitua, B- ja E-vitamiineja, kivennäisaineita, kuten sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja rautaa. Kaura sisältää myös proteiinia ja maltillisen määrän rasvaa. Eikä siinä vielä kaikki. Kauran sisältämät hiilihydraatit sulavat hitaasti suolistossa ja tämän vuoksi olo pysyy kylläisenä pitkään.
..Niin ja kaura sopii myös loistavasti gluteenittomaan ruokavalioon. Keliaakikon tulee valita ruoanlaittoonsa puhdaskauraa.
KAURAPELTILEIPÄ
5 dl vettä
5 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa gluteenittomia)
2 dl tattarijauhoja
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl luomu hunajaa
1 tl psylliumia
0,5 dl oliiviöljyä
VAIHE 1) Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. (Eli hieman käden lämpöä lämpimämmäksi)
VAIHE 2) Laita kaikki kuivat aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi jauhoksi.
VAIHE 3) Lisää kuivat aineet lämpimän veden joukkoon ja vatkaa sekaisin. Lisää hunaja ja öljy. Maista taikinaa.
VAIHE 4) Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun uunivuoan päälle ja tasoita kostein kämmenin tasaisesti uunivuoan pohjalle. Ripottele pintaan kaurahiutaleita. Anna levätä noin 30 minuuttia liinan alla ennen paistamista. Paista 225 asteessa, noin 20 minuuttia. (paiston puolessa välissä voitele leivän pinta voisulalla)